web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Nå kan du prøve MS Edge på Mac

EDGE: En tidlig-versjon av Microsoft Edge for macOS i ferd med å bli installert på Eplebloggs Mac mini. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Innhold

Microsoft tar sikte på å komme sterkt tilbake med den nye utgaven av sin Edge-nettleser. 20. mai 2019 ble en tidlig forhåndsvisning av Edge for Mac klar for nedlasting.

[toc] Microsoft Edge er nettleseren som skulle bringe nettleser-hegemoniet tilbake til Microsoft. Som kjent var det Microsoft Internet Explorer (IE) som i mange år satt på tronen i nettleserverdenen, med en markedsandel på hele 95 prosent i 2003.

IE så dagens lys som en gratis nettlesermodul for Windows 95 da dette operativsystemet ble lansert – i 1995. Etter å ha danket ut Netscape fikk Internet Explorer først skikkelig konkurranse igjen takket være Firefox tidlig på 2000-tallet, og i 2012 var det Google Chrome som overtok ledertrøya i nettleserkrigen.

Fra IE til Edge

Med til dels utdatert underliggende programkode og flere sikkerhetsskandaler bak seg ga Microsoft til slutt opp Internet Explorer og lanserte den nye Microsoft Edge-leseren i 2015, som standard-nettleser for det nye Windows 10-operativsystemet. Et par år senere kom det mobil-versjoner for Android og iOS.

SAMARBEID: – La oss bygge sammen, er slagordet ved siden av denne illustrasjonen på Microsofts nettsted om det nye MS Edge-prosjektet. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Vel, Microsoft ga ikke opp Internet Explorer helt, da. Den gamle nettleseren ble fortsatt installert som en slags standard-nettleser nummer to, først og fremst for å kunne håndtere gamle nettsteder og intranett-løsninger som var sårbare for nye nettlesere.

Ingen suksess

Microsoft Edge ble imidlertid ikke noen stor suksess. Riktignok fikk nettleseren ros for hastigheten, men kritikk for manglende funksjonalitet. Høsten 2017 lå markedsandelen på litt over fire prosent i skrivebords-markedet.

Microsoft besluttet derfor å bygge om nettleseren fra bunnen av på Chromium-plattformen, et nettleserprosjekt basert på åpen kildekode som Google står bak. For noen år siden inkorporerte Google Apples nettleser-motor WebKit i Chriomium-plattformen, noe som bidro til å øke hastigheten betraktelig.

Konkurrenter og venner

Det er disse teknologien som Microsoft nå har lagt til grunn for ombyggingen av Microsoft Edge-nettleseren, etter en skikkelig runddans i nettleserverdenen der gamle fiender nå fremstår som venner og samarbeidspartnere. For eksempel lover Microsoft gjenytelser til Chromium-prosjektet, blant på områder som tilgjengelighet, berøringsfølsom teknologi, ARM64-prosessorteknolgi og andre felt.

Apple-brukere har i alle år hatt Safari som standard-nettleser både på macOS- og iOS-plattformen, men ifølge The Ed Bot Report gjengitt hos ZDNet viser tall fra USA at mellom 50 og 60 prosent av alle PC- og Mac-brukere benytter andre nettlesere enn de respektive standard-nettleserne på sine datamaskiner.

Mac-brukere er altså ikke nødvendigvis så lojale til Safari som Apple sikkert håper på. Derfor er også Mac-plattformen attraktiv for Microsoft nå når selskapet skal ut i nettleser-krigen igjen med en ny nettleser som i hvert fall i noen grad er bygd over Apple-teknologi, den nevnte WebKit-nettlesermotoren.

Mac-versjonen

Om Microsoft Edge for macOS sier Microsofts Edge-utviklerteam at «Microsoft Edge for macOS vil by på den samme nettleser-opplevelsen som vi nå forhåndsviser på Windows, med en optimalisering av brukeropplevelsen som gjør at man føler seg hjemme på en Mac». (Eplebloggs oversettelse.)

I klartekst forsøker Microsoft å tilpasse Microsofts designspråk til å føles som et naturlig brukergrensesnitt på Mac.

Om Microsoft lykkes med den nye Edge-satsingen – på både Windows og Mac – gjenstår å se. I sommer er det i hvert fall mulig å prøve ut en tidlig-versjon av Microsoft Edge for Mac. Du finner link til nedlastingen her. (https://www.microsoftedgeinsider.com/en-us/)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn