Nye Mac Pro blir et monster for videoredigering, et paradis for AR-utviklere og en himmelsk 3D-maskin. Apples Mac Pro-satsing ser nå ut til å gå riktig vei. Endelig. Og på tide.
[toc] Apple lanserte den etterlengtede nye generasjonen av proff-datamaskinen Mac Pro under åpningen av utvikler-konferansen WWDC 2019 i San Jose i California. Maskinen er utviklet for folk som jobber med tung videoredigering og med produksjonsrendring, videre for musikkprodusenter som trenger å spille av opptil mange hundre virtuelle instrumenter samtidig, for app-utviklere som vil kjøre simulering av et dusin iOS-enheter til samme tid og for folk som jobber med store DAK/DAP-bygge- og konstruksjonsprosjekter.
Og for alle andre som trenger en av de kraftigste datamaskinene markedet kan by på.
Blir dyr
Men de må ha råd til en ganske dyr Mac, naturligvis. Startprisen er nok overkommelig for målgruppen, men det er grunn til å tro at det kan bli dyrt å konfigurere den opp til et høyere nivå, hvis man skal kunne utnytte alle fordelene med maskinen som Apple skrøt av under lansering. Dette ser vi når vi prøver å konfigurere opp andre Mac-modeller på de norske Apple-nettsidene.

For eksempel har dagens iMac Pro en startpris i Norge på 55.990 kroner, men hvis man prøver å utvide SSD-lagringsplassen fra standard én terabyte til fire terabyte, som er maks, spretter prisen opp til over 82.000 kroner. Det er ikke noe problem å konfigurere opp en iMac Pro til opp mot 175.000 kroner, hvis man vil leke seg litt med Apples konfigurator.
Med alle de avanserte grafikk-, lagrings- og nettverksløsningene som nye Mac Pro kan oppgraderes med, kan det nok bli dyrt. Men sikkert verdt pengene – for de riktige målgruppene.
6K-skjerm
Samtidig lanserte Apple for øvrig en 32-tommers Retina 6K-skjerm, som har fått navnet Apple Pro Display XDR og som trolig hovedsakelig kommer til å bli markedsført mot Mac Pro-brukere. Den trenger nok mye av Mac Pros kraftige grafikkortløsninger for å kunne yte optimalt. Se separat artikkel om den nye skjermen.
Mac Pro og Pro Display XDR er de kraftigste verktøyene for profesjonelle brukere fra Apple noensinne, og sammen vil de revolusjonere måten brukerne arbeider på, hevder Apple i pressemeldingen.
Berg og dalbane
Mac Pro-satsingen til Apple har vært litt av en berg-og-dalbane-tur opp gjennom årene. Den opprinnelige Mac Pro-maskinen, som så dagens lys i 2006 og så ut som en tradisjonell stasjonær arbeidsstasjon, hadde til tider en sterk posisjon blant annet i grafiske miljøer, inklusive deskmiljøene i flere av publikasjonene jeg har jobbet i, for eksempel PC World Norge.

Den runde Mac Pro som kom høsten 2013, ble derimot en skuffelse. Revolusjonerende og oppsiktsvekkende design, men minimalt med konfigureringsmuligheter, bortsett fra et vell av tilkoblingsmuligheter for eksterne enheter. Den runde formen har fått sarkastiske kritikere til å døpe den om til Mac Papirkurv – eller søppelbøtte. Den alvorligste kritikken gikk vel på at det ikke var mulig å ta med seg dyre PCIe-kort over til den nye maskinen, som ikke hadde noen interne PCI Express-kortplasser. Etter alt å dømme ble da også salget deretter, selv om Apple ikke er særlig åpen på slik informasjon.
Det har tatt Apple lang tid å utvikle etterfølgeren, men nå er den lansert. Når den kommer i salg utpå høsten, vil det ha gått seks år siden den forrige Mac Pro-en kom i salg. Og den ble egentlig aldri oppgradert eller videreutviklet noe særlig, om i det hele tatt, i sin levetid. Det var som om Apple raskt innså at dette ikke ville bli noen suksess likevel og isteden snudde utviklingsressursene på arbeidsstasjons-siden til å starte helt på nytt, og sa til seg selv at «dette skal vi gjøre grundig».
Det tok imidlertid litt tid før Apple ville innrømme det. Nå er det gått omlag to år siden Apple offisielt opplyste at arbeidet med en ny Mac Pro var i gang. Men hvor lenge arbeidet egentlig har pågått, vet ingen – utenom Apple selv.
Uansett – de som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, heter det. Den nye 2019-modellen av Mac Pro ser ut til å innfri ønskene til de mange som var glad i den foregående generasjonen av Mac Pro og som ønsker seg tilbake til tiden med en stor, modulær Mac Pro med god tilgang til maskinens indre og gode muligheter til å tilpasse maskinen til sine egne behov, uansett hvor kravstor man måtte være.
28 kjerner
Når det gjelder nye Mac Pro snakker vi ikke om en prosessor med beskjedne to, fire eller seks kjerner, men om kraftige Intel Xeon-prosessorer – som typisk brukes i arbeidsstasjoner – med opptil hele 28 kjerner. Som sagt kommer også PCI Express-kortene på plass igjen – i stort omfang, om ønskelig. Mac Pro har hele 64 PCIe-spor tilgjengelig for enorm ytelse og massiv båndbredde.

All prosessorytelsen krever også stor minnekapasitet, noe Mac Pro har mye av. Maskinen har en seks-kanalers minnearkitektur med 12 fysiske minnekortplasser – DIMM-brikker – som kan fylles opp til grensen på hele 1,5 terabyte med internminne. Den største minnekapasiteten i en Mac noensinne, skriver Apple i pressemeldingen.
I tillegg har nye Mac Pro åtte PCI Express-utvidelsesplasser som gjør at profesjonelle brukere kan tilpasse og utvide systemet akkurat så fleksibelt som arbeidsstasjonsbrukere ønsker.
«Verdens kraftigste grafikkort»
Apple er ikke beskjeden i beskrivelsen av nye Mac Pro. For eksempel hevder selskapet at maskinen har «verdens kraftigste grafikkort». Maskinen kan leveres med grafikkortet Radeon Pro 580X, men alternativt også med Radeon Pro Vega II, med ytelse på opptil 14 teraflops og 32 GB minne med én terabyte minnebåndbredde. Dette er angivelig den høyeste minnebåndbredden hos noen grafikkprosessor på markedet, ifølge Apple.
I tillegg kan Mac Pro leveres med Radeon Pro Vega II Duo, som har to Vega II-grafikkprosessorer for en grafikkytelse på hele 28 teraflops grafikkytelse og 64 GB minne. Det er dette som gjør at dette er verdens kraftigste grafikkort, hevder Apple.
Mac Pro har plass til to MPX-moduler. Bruker man begge, får man hele 56 teraflops grafikkytelse og 128 GB videominne.
Afterburner
Det er ingen mangel på imponerende betegnelser i dokumentene som beskriver nye Mac Pro. For eksempel lanserer Apple nå et akselerasjonskort som har fått navnet Apple Afterburner. Her snakker vi om en ASIC som kan programmeres og som dekoder opptil 6,3 milliarder piksler i sekundet.

Dermed trenger ikke videoredigerere konvertere krevende videofilformater til enklere formater for å kunne redigere videoene – det som gjerne kalles proxy-redigering – men kan bruke de opprinnelige formatene fra kameraet og dekode opptil tre strømmer av 8K ProRes Raw-video og 12 strømmer av 4K ProRess Raw-video i sanntid. Å kunne arbeide med komplekse videoformater i sanntid uten å måtte vente på konvertering, sparer tid og gir bedre arbeidsflyt.
Afterburner er vel å merke ekstrautstyr.
Rustfritt stål
Også den fysiske oppbyggingen av nye Mac Pro er særegen. Rammen er bygd i rustfritt stål, kombinert med et aluminiums-kabinett som kan løftes av for å gi tilgang til systemets indre – fra alle kanter. Eller 360 grader, som Apple foretrekker å formulere det.
Kabinettet har et håndtak som gjør det lett å flytte maskinen rundt i studioet, og som tilbehør kan man få kjøpt hjul til å trille kabinettet på. Til høsten kommer det dessuten en modell som er optimalisert for montering av flere enheter i rack.
Massiv støtte
Allerede ved lanseringstidspunktet kunne Apple skryte av at det nye Mac Pro-konseptet har fått massiv støtte fra mange ledende programvare- og tilbehørsprodusenter. Navn som Blackmagic, Avid, Adobe, Nvidia og mange andre er blitt nevnt i denne forbindelse.
Prisene
Apple har foreløpig minimalt med prisinformasjon om den nye Mac Pro. Foreløpig er kun amerikanske priser nevnt, også i den norske pressemeldingen.

Den amerikanske startprisen er på 5.999 dollar, heter det. Dette tilsvarer godt og vel 52.000 kroner slik dollarkursen er i skrivende stund. Men om vi sammenligner norske og amerikanske Mac-priser slik de fremstår på Apples nettsider i henholdsvis Norge og USA i dag, er det grunn til å tro at Mac Pro vil få en mye høyere startpris, kanskje på over 65.000 kroner, når den kommer i salg i Norge.
Startmodellen har forholdsvis beskjedne spesifikasjoner: 32 GB internminne, 256 GB SSD-lagring, en åtte-kjerners Intel Xeon-prosessor og et Radeon Pro 580X grafikkort.
Pro Display XDR-skjermen har en varslet USA-pris på 4.999 dollar. Ut fra samme regnestykke som ovenfor kan vi gjette på at prisen i Norge blir omlag 55.000 kroner, selv om vi «bare» snakker om vel 43.000 kroner om vi regner direkte fra dollarkursen. Stativ eller veggfeste kommer i tillegg.
I USA oppgis produktprisene som oftest uten merverdiavgift og andre skatter, ettersom skatte- og avgiftssatsene variere fra delstat til delstat. Dessuten tilkommer det gjerne frakt- og import-kostnader som også bidrar til at norske priser på slike produkter ligger langt over de offisielle amerikanske prisene. Derfor kan man ryke på en smell hvis man bestemmer seg for kjøp bare etter å ha ganget opp de oppgitte amerikanske prisene med dollarkursen.

På Apples norske nettsider ligger for øvrig den gamle «runde» Mac Pro fortsatt tilgjengelig for bestilling, og den er på lager, heter det – i skrivende stund. Startprisen er snaut 34.000 kroner.
Derimot lå det ingen informasjon om nye Mac Pro der da Epleblogg sjekket like etter lanseringen. Apple henviste i pressemeldingen isteden til en amerikansk nettside for mer informasjon om nykommeren. Det samme gjaldt Pro Display XDR-skjermen. Disse nettstedene er henholdsvis apple.com/mac-pro og apple.com/pro-display-xdr. Du greier sikkert å gjette hvilken URL som er til hvilket produkt.