web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Hvorfor forlater Jony Ive Apple, Tim?

Innhold

Tim Cook
PROTESTERER: Apples toppsjef Tim Cook, her fotografert etter sin åpningstale på Macworld Expo i 2009. (Foto: Wikimedia Commons/Valery Marchive/CC BY-SA 2.90)

Apples geniforklarte designsjef, Jony Ive, skal som kjent forlate Apple, og kunngjøringen har skapt debatt om årsaken. Apple-sjef Tim Cook har rykket ut for å forsvare seg mot kritikk.

[toc] I 27 år har den britiske industridesigneren Jonathan Paul «Jony» Ive – nå med en ekte engelsk Sir-tittel foran navnet – vært ansatt i Apples avdeling for produktdesign. Siden 2015 har han hatt tittelen Chief Design Officer (CDO), som på norsk vel blir sjefdesigner. 

27. juni 2019 varslet Ive at han ville forlate Apple for å starte sitt egen industridesign-firma, LoveForm, sammen med sin mangeårige samarbeidspartner, designeren Marc Newson. Den første kjente kunden er … Apple.

Hvorfor?

Ives beslutning har naturligvis vakt oppmerksomhet og fått oppfølging i pressen. Ikke minst er det stilt spørsmål om hvorfor Jony Ive har fattet denne beslutningen, og om den skyldes samarbeidsvansker eller andre forhold i Apple-systemet?

Nylig publiserte Wall Street Journal en artikkel med påstander om at Jony Ive var lei av Apple-sjef Tim Cooks angivelige mangel på interesse for produktutviklings-prosessene i selskapet. Dette skulle ha bidratt til at Ive hadde fått stadig mindre innflytelse i selskapet i senere år, het det.

I neste omgang skal dette ha ført til at design-teamet var blitt svekket, noe som igjen skal ha resultert i at flere sentrale designere har sluttet.

Logistikk-sjef

Jony Ive
DESIGN-GURU: Sir Jonathan Paul Ive fotografert under et arrangement i 2010. (Foto: Wikimedia Commons/Marcus Dawes/CC BY-SA 3.0)

Mens Apple-gründer og tidligere toppsjef Steve Jobs var kjent for å være brennende engasjert i nettopp produktdesign, har Tim Cook alltid vært sterkere knyttet til bedriftsorganisering og logistikk. I mange år før han ble toppsjef, hadde Cook ansvaret for logistikken knyttet til anskaffelse og distribusjon av komponenter i Apples globale produksjonsapparat, et puslespillarbeid som han hadde stort talent for.

Kjernen i kritikken mot Cook – som ikke er ny – er at Apple under hans ledelse har flyttet fokus fra design til drift og logistikk, og dermed ødelagt produkt-magien som i sin tid ble skapt av Steve Jobs og Jony Ive.

Artikkelen i Wall Street Journal, som er kjent for å ha gode kilder i Apple-miljøet, må ha irritert Apple-ledelsen ganske kraftig, skriver nettstedet Digital Trends. Tim Cook stiller forholdsvis sjelden opp til intervjuer. Nå har han imidlertid sendt en e-postmelding om saken til journalist Dylan Byers hos NBC. I e-postmeldingen skriver Cook at reportasjen i Wall Street Journal er absurd.

Store deler av reportasjen er ikke i samsvar med virkeligheten, og spesielt gjelder det konklusjonen, ifølge Cook, som påstår at Wall Street Journals skribent ikke skjønner seg på hvordan design-teamet hos Apple arbeider og hvordan Apple fungerer.

– Vi kjenner rett og slett ikke igjen selskapet som rapporten angivelig beskriver, heter det i Tim Cooks e-postmelding.

iMac
IMAC: Apple iMac fra 1998, ansett som et av Jony Ives mest spektakulære design-produkter. (Foto: Wikimedia Commons/Masashige Motoe/CC-BY-SA-2.0)

Design-temaet hos Apple er i dag underlagt Jeff Williams, som bærer tittelen Chief Operating Officer, på godt norsk driftsansvarlig, og design-temaets egne ledere Evans Hankey og Alan Dye. – Design-teamet er sterkere enn noensinne, skriver Apple-sjefen.

Designer for hele bransjen

Blant Apple-produktene Jony Ive har hatt design-ansvaret for, står den første iMac-en fra 1998 i fremste rekke, sammen med iPhone, lansert i 2007.

Det Apple-fokuserte nettstedet iMore skriver i en kommentar at Jony Ive i praksis ikke bare har vært designer for Apple, men for hele bransjen, som har kopiert mye av hans design både når det gjelder smartmobiler, nettbrett og ikke minst slanke bærbare pc-er.

I sin analyse av situasjonen som er oppstått etter at Jony Ive kunngjorde sin avskjed fra Apple, minner iMore om at Apple tidligere har levert flere av sine beste produkter og markedsføringstiltak etter samarbeid med utenforstående. Derfor er ikke Ives beslutning om å forlate Apple nødvendigvis negativt for Apple.

Tvert imot kan selskapet få mye ut av et litt løsere samarbeid med Jony Ive som frittstående designer, ifølge iMore.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn