web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Skriver du fortere med Ulysses?

Ulysses
I SYNK: Teksten er synkronisert på alle enheter — iPhone, Mac (her MacBook) og iPad. (Pressefoto: Ulysses)

Innhold

Tekstbehandlingsprogrammet Ulysses for iPad, iPhone og Mac er kommet i ny versjon, Ulysses 17. Kan du skrive fortere – og bedre – med dette programmet? Og enda fortere med den nye versjonen? Epleblogg har ikke svar på disse spørsmålene ennå.

[toc] Men jeg er innstilt på å prøve å finne i hvert fall noen av svarene og har derfor tegnet et abonnement på Ulysses for å bruke det som mitt faste tekstbehandlingsprogram en stund framover. Så får vi se hvordan det går. Jeg regner med å komme tilbake med en rapport om en måned eller to – eller før, hvis jeg blir lei av programmet om kort tid.

Ikke forstyrr!

Tekstbehandlingsprogrammet Ulysses er utviklet både for Mac, iPad og iPhone. Wikipedia beskriver programmet som et tekstbehandlingsprogram myntet på kreative skribenter som ikke ønsker å forstyrres av tekst-layout, formatering eller andre distraherende funksjoner og egenskaper, men som vil fokusere på innholdet i det de skriver. Det er vel omtrent slik firmaet som står bak Ulysses, også beskriver programmet.

IKONET: Dette er programikonet for Ulysses. (Presseill.: Ulysses)

Ulysses omtales som et «single- library»-program. Det betyr at alt man gjør i programmet, automatisk lagres i et eget Ulysses-bibliotek i Apples skytjeneste iCloud. Har man begynt å skrive et dokument på en Mac på hjemmekontoret, kan man uten mer om og men hente det opp på en iPad når man er bortreist, eller på en iPhone, for den saks skyld. Den eneste forutsetningen er at enheten man bruker, er koblet til internett.

Man kan også aktivere vanlig lokal lagring, hvis man ønsker det.

Alt man skriver, ser i utgangspunktet helt likt ut i tekstbehandlings-vinduet. Formateringene kommer ikke til syne før man eksporterer det ferdige dokumentet.

Modernisme

Navnet på programmet er hentet fra romanen Ulysses, utgitt i 1922 av den irske forfatteren James Joyce. Boka regnes som et sentralt element i den litterære modernismen.

NØKKELORD: Organisering av nøkkelord er nå også kommet til iOS-versjonen av Ulysses. (Pressefoto: Ulysses)

I hvilken grad modernitet har vært noe av tanken bak Ulysses-programmet, vet jeg ikke. Førsteinntrykket er nok heller det motsatte. Hos meg dukket det opp noen vage minner om hvordan vi skrev avis-manus på kulehode-skrivemaskin tidlig på 1980-tallet og måtte sette inn såkalte OCR-koder der tekstformateringen skulle forandres, for eksempel fra brødsats til mellomtittel.

Nyhetene

Ulysses har fått en dedikert modul for å administrere nøkkelord som nå også fungerer på iOS, ikke bare på Mac, som tidligere.

Nå er det også blitt mulig å se bildetekster i hovedredigeringsvinduet. Før måtte man tappe på miniatyrvisningen av bildet og gå inn i en egen modul for bilderedigering bare for å ta en titt på bildeteksten.

I APP STORE: Slik presenteres Ulysses i App Store. (Skjermdump: Toralv Østvang)

En tredje nyhet er forbedret fullskjermsvisning på iPad, uten noen distraherende menylinje i det hele tatt. Dessuten er det kommet fire nye eksport-stiler kalt Business, Academia, Review og Manuscript — sistnevnte er myntet på amerikanske layout-standarder for innlevering av litterære verk til bokforlag.

Tyske programvare

Ulysses er utviklet av det tyske utviklerfirmaet Ulysses GmbH & Co.KG, som har hovedkvarter i Leipzig og som ble etablert i 2011. Helt siden starten har selskapet hatt hovedfokus på å skrive programvare for OS X.

I 2016 fikk utviklerne Apples design-pris for Ulysses. Året før ble programmet kåret til det beste App Store-produktet, og det samme skjedde også i 2013.

Prisen – for høy?

Ulysses kan heldigvis prøves ut gratis, men ellers er det en abonnements-basert app, og det har den vært siden versjon 11. Noen av kundevurderingene som er lagt ut om programmet i App Store går ut på at abonnementet er altfor dyrt til bare å gjelde for et enkelt tekstbehandlingsprogram.

Ett års abonnement koster 509 kroner når du bestiller og betaler for et helt år. Synes du det er litt for lenge, kan du gå for månedsabonnement på 65 kroner per måned. Men på årsbasis blir jo det mye dyrere, 780 kroner.

SKRIVE PÅ IPHONE: Med Ulysses skal også iPhone kunne gjøres om til et hendig verktøy for tekstbehandling. (Pressefoto: Ulysses)

Årsabonnements-varianten kan prøves ut gratis i to uker, mens månedsabonnements-versjonen kan prøves gratis i tre dager.

Er det for dyrt? Vel, jeg har et Microsoft Office 365 Home-abonnement, og det koster meg 90 kroner måneden. For disse pengene får jeg regnearkprogrammet Excel, presentasjonssprogrammet PowerPoint, e-postprogrammet Outlook og publiseringsprogrammet Publish (for Windows) i tillegg til et tekstbehandlingsprogram av beste kvalitet, Microsoft Word. Med andre ord ganske mye mer for pengene enn det man må betale for Ulysses.

På den andre siden har Ulysses åpenbart en del trofaste brukere som påpeker at man blir mer produktiv med programmet, og det har kanskje en verdi, det også?

Utgiveren skriver selv i et svar til en av kritikerne at omleggingen til abonnements-basert distribusjon gjør det lettere å fokusere kontinuerlig på ønsker og behov hos eksisterende brukere enn å fokusere mest på å tiltrekke seg nye brukere gjennom storslåtte oppgraderinger.

Her er link til den skrytevideo som folkene bak Ulyssus har lagt ut om programkonseptet:

https://vimeo.com/soulmen/ulysses-trailer-2016

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn