web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Mobilsalget i Norge synker

Innhold

Stiftelsen Elektronikkbransjen
TALLENE: Stiftelsen Elektronikkbransjen har lagt fram halvårstallene for elektronikksalget i Norge. På bildet kommunikasjonssjef Marte Ottemo og administrerende direktør Jan A. Røsholm i Elektronikkbransjen. (Foto: Toralv Østvang)

Salget av mobiltelefoner i Norge falt med hele 11 prosent i første halvår av 2019. Trøsten for dem som lever av å produsere og selge mobiltelefoner, er at verdien av mobilsalget i denne perioden bare sank med seks prosent.

[toc] Det er Stiftelsen Elektronikkbransjen som nå har lagt fram salgstallene for eletronikkprodukter i Norge i første halvår av 2019. Dette omfatter langt mer enn bare mobiltelefoner. Her snakker vi både om salget av TV-er, av DAB-radioer, av kjøleskap, frysere og kaffemaskiner og av digitale assistenter og mye mer. Nytt på årets statistikk er at salget av el-sparkesykler er tatt med. Hele 30.000 slike er blitt solgt i Norge hittil i år.

Dyrere mobiler

At nedgangen i salget av mobiltelefoner i Norge er høyere målt i antall solgte enheter enn i samlet salgsverdi, gjenspeiler en trend i mange andre deler av elektronikk-markedet også. Totalt sett ligger hele elektronikk-markedet for første halvår 2019 tre prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Her til lands er vi rett og slett mer villig enn i mange andre land til å kjøpe dyrere produkter, selv om vi kjøper færre produkter. Slik er det også med mobilsalget.

Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen, sier det slik om fallet i mobilsalget:

– Flere produsenter har kommet med toppmodeller som koster godt over 10.000 kroner, og da beholder folk gjerne mobilene lengre. Det har også vært noe uro i markedet, og alt dette har påvirket nordmenns kjøpsvaner.

Ingenting om iPhone

Elektronikkbransjens salgstall sier ingenting spesifikt om de forskjellige merkevarene, hverken generelt eller når det gjelder mobilsalget. Tallene som nå er lagt fram for første halvår, sier oss derfor ingenting om hvordan for eksempel salget av Apples iPhone-modeller går i Norge.

iPhone
IPHONE-SALGET: Tallene som nå er lagt fram om mobilsalget i første halvår, sier ingenting spesifikt om iPhone-salget, bare at salget av de dyrere modellene holder seg opp. (Pressefoto: Apple)

Høy pris en fordel?

Men siden salget av de litt dyrere mobilene ser ut til å holde seg ganske bra oppe til tross for en total nedgang i volumet, skulle det være logisk å anta at dette er en trend som faller heldig ut for Apples del. For iPhone-modellene er jo definitivt ikke blant de billigste på markedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn