web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Velkommen til Epleblogg/EpleNyheter!

(Foto: Pixabay.com)

Innhold

I dag, 28. august 2019, har Norge fått et nytt nettsted der innholdet handler om Apple, om Apple-produkter og om andre produkter som brukere av Apple-produkter benytter seg av. Med andre ord et nettsted om Apple-verdenen. (RED.: Epleblogg ble omdøpt til EpleNyheter 29. mars 2023.)

Dette er langt fra første gang jeg lanserer en publikasjon knyttet til Apple-teknologi. Den første gangen jeg gjorde det, var allerede på 1980-tallet da jeg som den første redaktøren i datatidsskriftet PC World Norge innførte en Macworld-seksjon i bladet – til enkelte leseres store irritasjon.

Grunnen til at jeg kunne gjøre det, var at forlaget jeg jobbet i, var den norske datterbedriften til det amerikanske forlaget som utga kjente amerikanske publikasjoner som PC World, Computerworld og Macworld. Dermed hadde vi også rettighetene til å benyttet Macworld-tittelen.

Macworld på norsk

Epleblogg
1988: Macworld Norge-seksjonen i PC World Norge nr. 2 i mars 1988. Min gode kollega Bernhard A. Steen sto bak hovedoppslaget om at Apple leverte noen av de billigste laserskriverne på det norske markedet.

Macworld-seksjonen i PC World Norge skulle i neste omgang danne grunnlaget for Macworld som et separat tidsskrift i Norge. Jeg lagde prøveutgave høsten 1989, men så flyttet jeg til USA og var borte fra Norge i tre år, så det var andre som fikk ansvaret for å bringe Macworld-stafettpinnen videre.

Men høsten 1993 vendte jeg tilbake til Norge, og da overtok jeg redaktørstolen i Macworld Norge, som etter hvert ble et fullverdig månedsmagasin, med 11 utgaver i året – slike publikasjoner står gjerne over juli måned.

Dessverre skulle ikke gleden over å få utgi et norsk Macworld-blad vare så lenge. Apple var i krise på den tiden og det samme gjaldt det norske annonsemarkedet for Apple-relaterte produkter. Høsten 1996 ble bladet nedlagt. Forlaget som jeg jobbet i, prøvde riktignok å kompensere for det ved å starte et magasin om multimedieteknologi, men det nådde nok ikke helt fram til de mest ihuga Mac-brukerne.

Epleblogg
1996: Forsiden av Macworld Norge nr. 6/7 1996. Den daværende Apple-ledelsen hadde da sluppet produsenter av Mac-kloner inn på markedet, og de kom også til Norge. Eventyret ble kortvarig. Da Steve Jobs kom tilbake til Apple, kastet han ut klonene. Bildet av Power Computing-maskinen på forsiden av Macworld Norge var tatt av fotograf Fin Serck-Hanssen.

Så kom web-en

Det skulle gå til et stykke inn på 2000-tallet før jeg fikk sjansen til enda en gang til å være med på å starte opp igjen Macworld i Norge. World Wide Web var begynt å bli modent, og WorldPress-publiseringssystemet hadde sett dagens lys. Dermed var det blitt lettere og litt mindre økonomisk risikabelt å starte nye publikasjoner.

Slik gjenoppsto norske Macworld, en nettpublikasjon som fortsatt lever i beste velgående. Om enn som alltid preget av at den har beskjedne ressurser til rådighet.

For min del var arbeidet med Macworld på nett alltid bare en bijobb i tillegg til jobben som journalist i de større publikasjonene PC World Norge og i senere år særlig Computerworld.

Greier ikke å slutte

Epleblogg
2011: Et oppslag skrevet av undertegnede på det norske Macworld-nettstedet datert 11. mai 2011 – om å kjøre Windows- og Linux-servere på Mac mini.

Etterhvert som klokka ubønnhørlig tikket mot den skjebnesvangre bursdagen som markerer den offisielle overgangen til pensjonist-tilværelsen, ble det stadig klarere for meg at jeg ikke kunne slutte å skrive om Apple-produkter riktig ennå.

De siste årene har jeg høstet mye erfaring med å bygge opp egne nettsteder og publisere artikler på dem. Dette gjelder blant annet Kameranytt.no, en kombinert blogg og et nyhetsnettsted om digital kamerateknologi som jeg etablerte da min arbeidsgiver definerte bort dette stoffområdet fra listen over fagområder jeg skulle jobbe med i PC World Norge. (RED: Kameranytt.no ble «pensjonert» i 2023 og oppdateres nå bare sporadisk.)

Utviklingen videre

Så dette er altså bakgrunnen for at Epleblogg.no nå ser dagens lys. (RED: Som sagt nå under navnet EpleNyheter.no) Jeg akter å følge de viktigste hendelsene og utviklingsprosessene i Apple-verdenen med tanke på å gi et bilde av de store linjene i utviklingen videre. Som utgiver av og skribent på et énpersons-nettsted vil det naturligvis være begrenset hvor detaljert jeg rekker å gå til verks. Det blir et moderat antall artikler hver uke. Men jeg skal gjøre mitt beste.

Jeg skal innrømme at det ikke så veldig mye lesestoff på dette nettstedet når det nå går offentlig for første gang. I skrivende stund ligger det 22 artikler her, 23 med denne kommentaren, mens mitt andre nettsted, det nevnte Kameranytt, har nesten 500. (RED: Tallet er økt til vel 100 artikler i begynnelsen av juni 2023.) Men i og med at Epleblogg nå er «live», har jeg godt håp om å få opp artikkel-tallet ganske betraktelig de nærmeste ukene og månedene. I hvert fall er det min klare ambisjon.

Velkommen til Epleblogg. (RED: eh, EpleNyheter.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn