web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

16-tommers tastatur-vendereis?

Nytt MacBook-tastatur
NYTT TASTATUR: En kommende 16-tommers MacBook Pro vil få nytt tastatur – uten sommerfuglvinge-taster. Her et pressebilde av MacBook Pro anno mai 2019. (Pressefoto: Apple)

Innhold

RYKTE: MacBook Pro-modellen med 16-tommers skjerm som er ventet utpå høsten en gang, vil representere starten på Apples tilbakevending til klassisk «saks-basert» tastatur.

[toc] Hvis dette stemmer, ser det ut til at Apple har tatt på alvor kritikken mot tastaturene på selskapets bærbare PC-er de siste årene.

Det var i 2015 at Apple skiftet ut tastaturteknologien på sine bærbare MacBook-maskiner. Den nye løsningen dukket først opp på den bittelille MacBook som ble lansert i 2015 og ble fulgt opp året etter på MacBook Pro- og MacBook Air-modeller.

Fra saks til sommerfuglvinger

Tidligere sa man at Apples tastaturer var basert på en tradisjonell «saks»-mekanisme, der mekanismen på undersiden av hver tast har form som et par overlappende saks-armer.

Men Apple har alltid hatt ambisjoner om å designe sine produkter så strømlinjeformet og elegant som mulig, og tok derfor i bruk en ny måte å konstruere tastaturer på.

Saks-formen ble erstattet av noe som lignet mer på sommerfuglvinger og som ble hetende «butterfly mechanism», montert i sentrum av undersiden på tastene. Takket være denne løsningen kunne Apple bygge tynnere tastaturer på sine bærbare, for med den nye konstruksjonen trengte man ikke å trykke tastene så langt ned. Det trengtes med andre ord ikke så lang tastatur-vei.

Så kom ulempene

Men det skulle vise seg at her prioriterte Apple stilig design framfor det praktiske. Den tynne sommerfuglvinge-konstruksjonen førte med seg flere ulemper for brukerne. Det skulle ikke mye støv eller brødsmuler til før tastene ble sittende fast, eller omvendt, at de ikke kunne trykkes rett ned, eller i noen tilfeller at tastene begynte å repetere et tastetrykk mange ganger.

Apple Magic Keyboard
BEDRE? En del mener at Apples Magic Keyboard er et behagelig tastatur, med lengre tastaturvei enn dagens MacBook-modeller. (Foto: Toralv Østvang

Nå skal det sies at mange MacBook-brukere har vært godt fornøyd med tastaturene sine i disse årene, men samtidig er det en del av dem som har sluppet direkte trøbbel som har klaget over at de nye tastaturene har for kort tastaturvei – det blir nesten som å skrive med det virtuelle tastaturet på en iPad-skjerm, uten feedback fra tastene – og at de gir fra seg mer tastaturstøy.

Reparasjoner og forbedringer

Apple har både kjørt et reparasjonsprogram og foretatt forbedringer av tastaturet på sine bærbare. I 2018 kom tredje generasjon av Apples sommerfulgvinge-tastatur, men ifølge Wall Street Journal kom det fortsatt meldinger om tastaturtrøbbel på en del MacBook Pro-maskiner. I 2019 gjorde Apple ytterligere forbedringer med et membran-belegg under tastene, uten at det fikk saken ut av verden.

Vendereis

Den kjente bransjeanalytikeren Ming-Chi Kuo, som jobber i det taiwanske selskapet KGI Securities og er viden kjent for sine treffsikre spådommer om Apple, sier at Apple nå ser ut til å ville gjøre vendereis og droppe sommerfuglvinge-tastaturene totalt.

Spådommen er at den første MacBook-en som vil få helt nytt tastatur, er en MacBook Pro med 16-tommers skjerm som det har gått rykter om en stund.

Apple vil rett og slett gå tilbake til den gamle saks-baserte tastaturteknologien, ifølge Kuo – men i sterkt forbedret utgave.

Tykkere

Det nye tastaturet vil bli litt tykkere enn tastaturene med sommerfuglvinge-teknikk, men forskjellen vil bli så liten at de færreste brukere vil merke noe til det, heter det.

Noe av grunnen til lengre tastaturvei er angivelig at tastenes struktur vil bli forsterket av et glassfiber-lag.

Etter at det nye tastaturet er blitt lansert på 16-tommers-maskinen høsten 2019, vil det dukke opp på andre MacBook Pro- og MacBook Air-modeller i løpet av 2020, ifølge MacRumors.

Og da er det som vanlig på sin plass å minne om at ettersom dette er et rykte, er det best å ta det hele med en klype salt og vente og se hva som skjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn