web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Dette kommer på årets september-slipp

Tim Cook Apple
NYHETENE: Hvilke store Apple-nyheter kommer toppsjefen Tim Cook med under årets september-lansering? Her fra fjorårets åpningstale. (Pressefoto: Apple)

Innhold

Det er duket for årets store september-slipp hos Apple tirsdag 10. september. At det kommer nye iPhone-modeller, er sikkert. Trolig får vi også se en ny Apple Watch, og kanskje ny iPad og MacBook Pro.

[toc] Apple lanserer alltid nye iPhone-modeller i september. Det er liksom like sikkert som banken. Andre lanseringer er også ventet, men mange av oss synes nok det begynner å bli vel lenge siden vi hørte Apple-sjef Steve Jobs kom med de magiske ordene «One more thing…» mot slutten av sine presentasjoner. Noen ganger kom han med overraskende nyheter, andre ganger dreide det seg om selve hovednyheten som alle ventet på.

Vel, Steve Jobs døde i 2011, og de som har styrt Apple etter ham, har vel aldri greid å skape den samme magien rundt Apples lanseringer, selv om det er mye jubel og mange heiarop i salen når Apple kjører sine lanseringsshow også i våre dager.

Store iPhone-forventninger

Det gjenstår å se hvor stor jubelen blir under september-lanseringen nå i 2019. Men etter beskjedent med nyskaping under fjorårets høstlansering er det store forventninger til at det nå blir lansert noe oppsiktsvekkende, særlig på iPhone-fronten.

Apple logo
ÅRETS LOGO: «Alle» tror at fargene på logoen i innbydelsen til årets september-lansering antyder fargene på de nye iPhone-modellene. (Ill.: Apple)

Forventningene er knyttet både til form og innhold, for å si det slik. Med form mener jeg navnet. Ryktene sier at de nåværende iPhone XR, iPhone XS og iPhone XS Max vil bli etterfulgt av henholdsvis iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max. Husk at X-en i fjorårets modeller ikke er bokstaven X, men romertall 10 og at vi nå er klare for den ellevte generasjonen av iPhone-modeller – litt avhengig av hvordan man teller.

Siden innbydelsen til lanserings-seansen 10. september hadde et ordspill rundt begrepene «invitasjon» og «innovasjon», forventes det at Apple viser fram noe skikkelig innovativt denne gang.

Dette er nok særlig knyttet til kameraløsningen på de nye iPhone-ene. Mobilkamera-pioneren Apple er liksom havnet litt bakpå i kamera-kappløpet mot konkurrenter som Samsung og Huawei, sistnevnte i samarbeid med Leica, og nå er det på høy tid at Apple slår tilbake, mener mange. I hvert fall to av de tre ventede nye iPhone-modellene bør nå få minst tre bakre kameraer, sies det. Problemet er bare at ryktene sier at Huawei, som allerede har tre slike kameraer på plass, vil få fire i neste generasjon. Her er det mye uforløst spenning.

Ny Apple Watch

Hva femte generasjon Apple Watch vil by på, hvis den dukker opp, er litt i det blå, for her har ikke rykteflommen vært så stor i år. Men uansett så har Apple hatt for vane å lansere nye Apple Watch-modeller i september, så «alle» venter at det vil skje i år også.

iPad

Hva så med nettbrettene? Jo da, det går noen rykter om et eller flere nye iPad-er også. For eksempel at dagens ordinære 9,7-tommers iPad-er vil bli erstattet av modeller med 10-tommers skjerm.

MacBook Pro-flaggskip

I kreative miljøer, blant arkitekter, designer og den typen profesjoner, er det en del som har gitt uttrykk for at de savner Apples store 17-tommers MacBook Pro. Et kraftig design-verktøy med stor skjerm viste seg å være attraktivt — men kanskje ikke attraktivt for mange nok, for noen ny 17-tommers MacBook Pro har ikke sett dagens lys siden oktober 2011. Produksjonen stanset i juni året etter. Siden den gang har maks skjermstørrelse på MacBook Pro-maskinene være 15 tommer.

Steve Jobs Theater
LANSERING: Apples produktlanseringer skjer nå stort sett i Steve Jobs Theater ved Apple-hovedkvarteret i Cupertino i California. (Pressefoto: Apple)

Derfor har ryktene som en ny 16-tommers MacBook Pro blitt tatt imot med stor interesse. Ryktene sier at det dreier seg om en høyende-MacBook Pro med samme fysiske størrelse som dagens 15-tommers modell, men med svært tynn ramme rundt skjermen, slik at Apple-designerne har greid å presse inn en 16-tommers skjerm der.

Om dette stemmer, gjenstår å se. Men det blir uansett neppe noen folkemodell. Heller MacBook-familiens nye flaggskip – med ditto prislapp. Spennende blir det imidlertid, uansett.

Én ting til

Og så spørs det da, naturligvis, om Apple-sjef Tim Cook har én ting til å vise fram på slutten av seansen. Hva mer er det gjerne vi skulle ha sett fra Apple? Egentlig bør det være noe vi ikke vet hva skal være.

Noe av kjernen i Steve Jobs’ markedsfilosofi i sin tid var jo at det ikke var noen vits i å kjøre store spørreundersøkelser for å finne ut hva markedet ønsker seg. For markedet ønsker seg jo bare mer og litt bedre versjoner av det vi allerede har.

Skikkelig nyskaping er det ikke markedet som skaper, men innovative genier i miljøer som selskaper som Apple har skapt opp gjennom årene.

Siden Apple har bestemt at stikkordet for årets september-lansering skal være nettopp innovasjon, er forventningene derfor høye.

Apple-lanseringen vil bli strømmet live fra Steve Jobs Theater i Apple-hovedkvarteret i Cupertino sør for San Francisco klokka 19 norsk tid tirsdag 10. september.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn