web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple-produkter rammes av Trumps straffetoll

Donald Trump
Donald Trump høyner tollsatsene på varer fra Kina. Tim Cook advarer, men blir ikke hørt. (Foto: Pixabay.com.)

Innhold

Søndag 1. september 2019 ble Apple rammet av president Donald Trumps handelskrig mot Kina. Da ble 15 prosents tilleggstoll innført i USA for utvalgte Apple-produkter.

Blant produktene som nå har fått 15 prosent toll, finner vi Apple Watch og armbånd for Apple Watch produsert i Kina, de trådløse AirPod-øreproppene, HomePod-høyttaleren, iMac-er og noen av Beats-hodetelefonene. Reservedeler og flashminne for iPhone kan også bli rammet.

Rammer ikke iPhone — ennå

På forhånd ble det spekulert på om iPhone-mobilene ville bli ilagt tilleggstoll, noe som kunne ha vært uheldig timing for Apple med tanke på at lanseringen av en ny generasjon iPhone-er er like rundt hjørnet.

Men iPhone får ikke denne tolløkningen før i midten av desember, heter det. iPhone-produktene står for over halvparten av Apples inntekter.

Tolløkning

Det var nettstedet Bloomberg som først meldte at president Trumps varslede tilleggstoll på 15 prosent for varer produsert i Kina trådte i kraft søndag 1. september. Utgangspunktet for informasjonen var at Federal Register, et offisielt nyhetsnettsted for den amerikanske regjeringen, kunngjorde dette på fredag, to dager før, ifølge Bloomberg.

I praksis er det en tolløkning det er snakk om, opp fra 10 til 15 prosent.

AirPods
RAMMES AV TILLEGGSTOLL: AirPod-øreproppene er blant Apple-produktene som nå rammes hardere av handelskrigen mellom USA og Kina. (Foto: Toralv Østvang)

Tolløkningen kan føre til at Apple, USAs største teknologiselskap, må øke prisen på populære forbrukervarer. I tillegg er den med på å true Apples gigantiske, men åpenbart sårbare globale produksjonsstrategi, skriver Bloomberg.

Lobby-fremstøt

Apple har opptrådt som lobbyist for sine og bransjens interesser i tilknytning til handelskrigen mellom USA og Kina, uten at det ser ut til å hjulpet.

Apple-sjef Tim Cook deltok nylig på en middag med Donald Trump på presidentens golfklubb i delstaten New Jersey. Der fremholdt Cook blant annet at den varslede tilleggstollen ville være urettferdig for Apple, i og med at den sør-koreanske konkurrenten Samsung Electronics Co. ikke ville omfattes av de samme reglene.

Trump skal ha omtalt Apple-sjefens innvendinger som overbevisende – «compelling».

Men det hjalp altså ikke. Bare noen få dager senere kunngjorde Trump at tollsatsene på varer fra Kina til en verdi av 300 milliarder dollar ville økes fra 10 til 15 prosent.

Sårbart produksjonssystem

Apple har brukt flere tiår på å bygge opp et av verdens største globale produksjonsapparater. Selskapet selger en overveiende del av produktene sine i USA, men importerer dem fra Kina etter at de er blitt satt sammen der av komponenter fra mange steder i verden.

Dermed er Apple et av selskapene som vil bli hardest rammet av denne tilleggstollen, heter det.

I hvilken grad Trumps handelskrig mot Kina vil få noen innvirkning på Apples priser her i Norge, gjenstår å se.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn