Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple og Tile: Kopi eller innovasjon?

Innhold

Tile
SPORINGSBRIKKE: Den to år gamle Tile-sporingsbrikken på nøkkelknippet mitt er for lengst tom for strøm og må byttes ut. Eller kanskje jeg skal vente på Apples ventede løsning? (Foto: Toralv Østvang)

Personlige sporingsbrikker – blir det et av de nye produktene som Apple kommer til å lansere 10. september? I så fall er det en nyttig sjanger Apple gir seg i kast med. Men ikke uten frustrasjoner, har jeg opplevd.

[toc] Og det store spørsmålet er hva Apple greier å tilføre av nyskaping til en produktsjanger som allerede har eksistert i flere år?

Kort fortalt dreier dette seg om en type små brikker som man for eksempel kan legge i lommeboka eller feste på gjenstander som man håper å kunne finne igjen hvis man skulle miste dem eller glemme dem et eller annet sted.

Blant pionerene på området finner vi folkene bak Tile-brikkene. Tile-produktene var et resultat av et vellykket crowdfunding-prosjekt i 2013, der et par gründere i California greide å reise nok kapital gjennom folkefinansiering til å sette ideen om en ny type sporingsbrikker ut i livet.

RFID

Tanken var å utvikle små sporingsbrikker basert på å kombinere den gamle RFID-teknologien – radiofrekvens-identifisering – med den nye og strømgjerrig Bluetooth Low Energy 4-teknologien.

I 2016, det andre året med et helt års omsetning, nådde Tile-selskapet en omsetning på 100 millioner dollar. En suksess, altså.

Med systemet kunne man finne igjen tapte gjenstander over en avstand på inntil 45 meter unna for de minste brikkene til 90 meter unna for de litt større – avstander som senere er blitt utvidet betydelig takket være forbedrede brikker.

Hver Tile-brikke har en liten innebygd høyttaler som gir fra seg et pipende lydsignal når man setter i gang et søk via mobilen – så sant man er nær nok.

Den viktige appen

Men det var et tredje element som kanskje er blitt hovedgrunnen til Tile-suksessen: integrasjonen mot Tile-mobilappen for iOS og Android.

Hvorfor var appen og sosiale medier så viktig? Jo, ettersom det ikke var plass til stort batteri med mye kapasitet i de små brikkene, kunne de ikke utstyres med GPS-brikkesett. Da ville Tile-brikkene gå tom for strøm på kort tid.

Tile i PC World Norge
TILE I NORGE: Faksimile av min artikkel om Tile i PC World Norge/Computerworld i 2017. (Skjermdump fra PC World Norge/Computerworld)

Men hvorfor ikke benytte GPS-tjenesten som allerede er innebygd i brukernes mobiler? tenkte Tile-utviklerne.

Jeg skrev en artikkel om Tile-systemet i PC World Norge i 2017, da andre generasjon av systemet ble introdusert for norske brukere. I den nye versjonen opprettet Tile-systemet et anonymt globalt nettverk som gjorde at hvis en brukers mobil detekterte en gjenstand som en annen Tile-bruker hadde satt i gang søk etter, ble denne informasjonen formidlet til Tile-appen i mobilen til den som lette.

På denne måten har Tile-systemet greid å spore opp bortkomne mobiler i setelommen i fly på den andre siden av kloden.

To millioner – om dagen

Produsenten hevdet den gang at Tile-systemet bidro til at folk over hele kloden fant igjen to millioner bortkomne gjenstander – hver dag.

Da jeg testet andre generasjons Tile-system senere i 2017, kunne jeg fra kontoret mitt i Oslo sentrum se at det den dagen var 457 Tile-medlemmer i nærheten innenfor en sirkel på kartet som dekket omtrent Oslo sentrum.

To år senere er tallet sikkert enda høyere – såfremt det ikke er mange som har gjort som meg: glemt å etterbestille ny brikke etter at batteriet døde. Med de første generasjonene måtte man kjøpe nye brikke når batteriet gikk tomt, normalt etter ett år. Senere er det kommet modeller der man bare kan skifte batteriet.

Frustrerende nøkkeltap

Jeg drev ikke bare simulerte søk med Tile-systemet for å teste det. Jeg skal innrømme at jeg også hadde et ganske frustrerende reelt nøkkeltap som involverte en Tile-brikke.

Jeg hadde festet en slik brikke til bilnøkkelen min. En dag tok jeg med meg en av disse blå posene med plastsøppel i for å kaste den i søppelcontaineren som jeg går forbi på vei til garasjen. Ubetenksom som jeg var, hadde jeg tredd nøkkelringen til bilnøkkelen på en av fingrene mine på vei til søppelcontaineren, men det tenkte jeg ikke på da jeg slapp søppelposen ned i containeren. I samme øyeblikk kjente jeg at nøkkelen gled av fingeren, og den ga til og med fra seg et lite farvel-smell mot kanten av hullet idet bilnøkkelen forsvant ned i dypet – det var en av disse store søppelcontainerne der mesteparten av søppelet befinner seg langt under bakken.

Det var ikke mulig å få tak i bilnøkkelen. Åpningen i lokket var for trang til at det var mulig å få ned noen stige der, og det var for dypt til at jeg greide å få tak i nøkkelen med en hagerive. Containeren var nesten tom, og jeg kunne se nøkkelen der nede, men nådde den ikke.

Når jeg aktiverte Tile-systemet på mobilen min, kunne jeg høre lydsignalene fra nøkkelknippet – høyt og tydelig. Og det var her jeg begynte å oppleve systemet som frustrerende også, selv om det var aldri så praktisk. For hver dag den kommende uka når jeg gikk forbi søppelanlegget på vei til og fra garasjen min, begynte iPhone-en å varsle meg om at jeg var like i nærheten av den bortkomne bilnøkkelen. Den viste meg på kartet nøyaktig hvor den var.

Men jeg var dessverre uten mulighet til å få tak i den.

SPORINGSBRIKKEN: – Ha, ha. Der nede er bilnøklene dine, sa Tile-appen. – Men du får ikke tak i dem! (Foto: Toralv Østvang)

Det var nærmest så systemet gjorde narr av meg. «Vi vet hvor nøkkelen din er, men du får ikke tak i den. Når du var så ubetenksom, kan du ha det så godt!»

Det er mulig jeg kunne ha fått tak i nøkkelen ved å være tilstede da søppelcontainerne ble tømt. Eller kanskje har renholdsetaten i kommunen et system for gjenfinning av radio-baserte bilnøkler?

Jeg brydde meg ikke med å sjekke det, for bilen var gammel og moden for utskiftning, og jeg tenkte jeg fikk greie meg med den radio-frie reservenøkkelen til jeg fikk solgt bilen. Å bruke flere tusen kroner på ny bilnøkkel til en så gammel bil, fant jeg liksom ikke regningssvarende.

Men jeg skal innrømme at det var tungvint å gå tilbake til gammeldags manuell låsing av alle bildører siden jeg ikke lenger kunne fjernstyre sentrallåssystemet i bilen med et kjapt trykk på nøkkelen…

Hva kan Apple bidra med?

Akkurat nå er spørsmålet hva Apple kan bidra med som Tile-folkene ikke har fått til ennå? Har Apple høstet erfaring gjennom de mange årene selskapet har hatt sin Finn iPhone-teknologi tilgjengelig og som nå kanskje kommer til nytte i forbindelse med sporingsbrikker festet til andre gjenstander? Finn iPhone-løsningen kan vel å merke brukes til å finne igjen ikke bare iPhone, men også iPad, iPod touch, Mac, AirPods og Apple Watch.

Finn min iPhone
LET OG FINN: Finn iPhone er et av verktøyene i iCloud-systemet på Mac. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Finn iPhone-løsningen har dessuten en Aktiveringslås som kan hindre at andre får bruke stjålne Apple-enheter.

Det er nettstedet MacRumors som har avdekket kode i det kommende iOS 13-operativsystemet som har avslørt Apples planer om det som trolig er en ny løsning for brikkesporing.

Blant annet ser det ut til at hvis du er blitt atskilt fra en av brikkene din, vil brikken automatisk begynne å pipe. Du skal kunne innstille systemet slik at dette ikke skjer når du for eksempel er hjemme eller på jobben, hvor det er vanlig for eksempel å legge igjen gjenstander på skrivebordet sitt når man går i et møte. Det vil bli unødig mye piping hvis alle slike hendelser skal varsles.

Systemet skal også kunne benytte data som blir registrert på mobilene til andre iPhone-brukere hvis noen av dem har registrert en brikke festet til en gjenstand som du har registrert som forsvunnet.

I tillegg ser det ut til at systemet vil benytte utvidet virkelighets-teknologi (augmented reality – AR) til å hjelpe til med å finne forsvunne gjenstander, ifølge MacRumors.

Mye ser altså ut til å være ganske likt det vi kjenner fra Tile-systemet, men det blir likevel spennende å se hva slags innovasjoner Apple har tilført denne teknologien.

For innovasjon er jo hovedtema for årets september-lansering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn