USB 4-spesifikasjonene er nå endelig klare. Dermed kan USB-forbindelser overføre data like raskt som Thunderbolt 3, det vil si opptil 40 gigabit i sekundet.

[toc] Apple har sammen med Intel spilt en sentral rolle i utviklingen av kommunikasjonsteknologien som danner grunnlaget for mye raskere USB-overføring gjennom arbeidet med Thunderbolt.
Det er USB Implementers Forum (USB-IF), en støtteforening for USB-teknologien, som nå har kunngjort at spesifikasjonene endelig er klare. Kunngjøring kommer et halv år etter at bransjeorganisasjonen USB Promoter Group varslet at arbeidet med å klargjøre spesifikasjonene var i gang i mars i år.
Med Apple i spissen
Apple har stått sentralt i denne utviklingen. Intel valgte for ikke så lenge siden å gi USB Promoter Group full tilgang til Thunderbolt-protokollen, som i sin tid ble utviklet i et samarbeid mellom Intel og Apple.

Bakgrunnen var at Intel arbeidet med en rask overføringsteknologi basert på optisk fiberkabel kalt Light Peak, første gang vist offentlig i 2009. Men så oppdaget man at det var mulig å oppnå omtrent det samme hastighetsmålet på 10 gigabit per sekund (Gbps) med kopperkabler til en langt lavere kostnad.
I tillegg kunne kopperkabler brukes til strømforsyning.
Denne kobber-baserte løsningen ble utviklet videre i samarbeid mellom Intel og Apple, og Apple registrerte teknologien som sitt varemerke under navnet Thunderbolt. Senere ble imidlertid varemerket overført til Intel.
MacBook Pro først ute
Det første kommersielle produktet som kom på markedet med Thunderbolt-kommunikasjon, var Apples MacBook Pro i 2011, ifølge Wikipedia. Kontakten som Apple valgte til Thunderbolt-kommunikasjonen, var Mini DisplayPort, utviklet av Apple selv, i stedet for USB. Kontakten var en mindre versjon av DisplayPort-kontakten.
Som navnet antyder, hadde den mye med skjermvisning å gjøre, og løsningen gjorde at man enkelt kunne koble mange typer enheter sammen i en kjede, inkludert skjermer.
I 2013 kom neste generasjon Thunderbolt med overføringskapasitet på opptil 20 Gbps, etterfulgt av Thunderbolt 3 i 2015, med den nye USB-C-kontakten og hastighet på opptil 40 Gbps.
40 Gbps
Det er denne hastigheten USB 4 nå også skal kunne oppvise, angivelig som en følge av at USB 4 får anvende nettopp den nevnte Thunderbolt-teknologien. Det var i mars 2019 at Intel ga Thunderbolt 3-spesifikasjonene til USB Implementers Forum med beskjed om at den royalty-fritt kunne brukes i utviklingen av USB 4.
20 år med USB
Mens Thunderbolt har en omlag 10 års historie bak seg, er USB dobbelt så gammel. Den begynte å bli vanlig på PC-er, skrivere og annet utstyr for rundt 20 år siden, skriver DinSide i en historisk gjennomgang av USB-teknologien. Dette kan du lese mer om her. Av gjennomgangen fremgår det at USB-historien har vært preget av mye rot, kaos, forvirring og kompatibilitets-problemer.
I hvilken grad dette kaoset blir mindre ved at USB 4 skal være bakoverkompatibel med både USB 3.2, USB 2.0 og Thunderbolt 3, gjenstår å se.
Hva vil USB 4 bety for Apple-brukere?
Det er foreløpig uklart hva slags konsekvenser USB 4 kan komme til å få for brukere av Apple-produkter. Amerikanske Macworld skriver at det viktigste trolig er at det blir lettere for iOS-enheter, Apple TV og andre produkter som ikke er basert på Intel-brikker, å støtte alle funksjonene som Thunderbolt 3 støtter.

Et eksempel er nettbrettet iPad Pro, som har USB C-kontakt. Likevel støtter ikke iPad Pro i dag Thunderbolt 3-skjermer. Kommende iPad Pro-modeller med USB-C-port vil dermed trolig kunne støtte alle slags eksterne skjermer, inkludert Thunderbolt 3-skjermer, skriver Macworld og legger til at dette også vil gjelde for Thunderbolt 3-baserte lagringsenheter, dokkingstasjoner, lydprodukter og så videre.
Det viktigste blir kanskje at dersom Apple skulle finne på å droppe Intel-prosesser i sine framtidige Mac-er, noe det har gått rykter om en stund, vil USB 4 sørge for at alt Thunderbolt 3-tilbehøret som Mac-brukere har kjøpt og samlet opp gjennom årene, også vil kunne brukes på nye Mac-er uten Intel-prosessorer. Dermed vil Apple være kvitt et viktig hindre for en eventuell overgang til Mac-er produsert med prosessorer utviklet for eksempel av Apple selv, heter det.
Utviklerkonferanse
Flere detaljer om den nye USB 4-spesifikasjonen vil bli presentert på utviklerkonferansen USB Developer Days 2019, som går av stabelen i Seattle på den amerikanske vestkysten 17. og 18. september 2019.