web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple-teknologi sentralt i nye USB 4

USB 4 Apple
USB 4: Hva kan den nye USB 4-standarden komme til å bety for Apple-brukere? Les og se. (Foto: Denys Vitali fra Pixabay)

Innhold

USB 4-spesifikasjonene er nå endelig klare. Dermed kan USB-forbindelser overføre data like raskt som Thunderbolt 3, det vil si opptil 40 gigabit i sekundet.

usb 4 usb-c-kabel
USB 4: Hva kan den nye USB 4-standarden komme til å bety for Apple-brukere? Les og se. (Foto: Denys Vitali fra Pixabay)

[toc] Apple har sammen med Intel spilt en sentral rolle i utviklingen av kommunikasjonsteknologien som danner grunnlaget for mye raskere USB-overføring gjennom arbeidet med Thunderbolt.

Det er USB Implementers Forum (USB-IF), en støtteforening for USB-teknologien, som nå har kunngjort at spesifikasjonene endelig er klare. Kunngjøring kommer et halv år etter at bransjeorganisasjonen USB Promoter Group varslet at arbeidet med å klargjøre spesifikasjonene var i gang i mars i år.

Med Apple i spissen

Apple har stått sentralt i denne utviklingen. Intel valgte for ikke så lenge siden å gi USB Promoter Group full tilgang til Thunderbolt-protokollen, som i sin tid ble utviklet i et samarbeid mellom Intel og Apple.

USB-IF-kunngjøring
Faksimile av kunngjøring fra USB Implementers Forum om at USB 4-spesifikasjonene er klar. (Skjermdump: Toralv Østvang)

Bakgrunnen var at Intel arbeidet med en rask overføringsteknologi basert på optisk fiberkabel kalt Light Peak, første gang vist offentlig i 2009. Men så oppdaget man at det var mulig å oppnå omtrent det samme hastighetsmålet på 10 gigabit per sekund (Gbps) med kopperkabler til en langt lavere kostnad.

I tillegg kunne kopperkabler brukes til strømforsyning.

Denne kobber-baserte løsningen ble utviklet videre i samarbeid mellom Intel og Apple, og Apple registrerte teknologien som sitt varemerke under navnet Thunderbolt. Senere ble imidlertid varemerket overført til Intel.

MacBook Pro først ute

Det første kommersielle produktet som kom på markedet med Thunderbolt-kommunikasjon, var Apples MacBook Pro i 2011, ifølge Wikipedia. Kontakten som Apple valgte til Thunderbolt-kommunikasjonen, var Mini DisplayPort, utviklet av Apple selv, i stedet for USB. Kontakten var en mindre versjon av DisplayPort-kontakten.

Som navnet antyder, hadde den mye med skjermvisning å gjøre, og løsningen gjorde at man enkelt kunne koble mange typer enheter sammen i en kjede, inkludert skjermer.

I 2013 kom neste generasjon Thunderbolt med overføringskapasitet på opptil 20 Gbps, etterfulgt av Thunderbolt 3 i 2015, med den nye USB-C-kontakten og hastighet på opptil 40 Gbps.

40 Gbps

Det er denne hastigheten USB 4 nå også skal kunne oppvise, angivelig som en følge av at USB 4 får anvende nettopp den nevnte Thunderbolt-teknologien. Det var i mars 2019 at Intel ga Thunderbolt 3-spesifikasjonene til USB Implementers Forum med beskjed om at den royalty-fritt kunne brukes i utviklingen av USB 4.

20 år med USB

Mens Thunderbolt har en omlag 10 års historie bak seg, er USB dobbelt så gammel. Den begynte å bli vanlig på PC-er, skrivere og annet utstyr for rundt 20 år siden, skriver DinSide i en historisk gjennomgang av USB-teknologien. Dette kan du lese mer om her. Av gjennomgangen fremgår det at USB-historien har vært preget av mye rot, kaos, forvirring og kompatibilitets-problemer.

I hvilken grad dette kaoset blir mindre ved at USB 4 skal være bakoverkompatibel med både USB 3.2, USB 2.0 og Thunderbolt 3, gjenstår å se.

Hva vil USB 4 bety for Apple-brukere?

Det er foreløpig uklart hva slags konsekvenser USB 4 kan komme til å få for brukere av Apple-produkter. Amerikanske Macworld skriver at det viktigste trolig er at det blir lettere for iOS-enheter, Apple TV og andre produkter som ikke er basert på Intel-brikker, å støtte alle funksjonene som Thunderbolt 3 støtter.

MacBook USB-C-porter
USB-C: MacBook Air er som det meste fra Apple nå utstyrt med USB-C-porter. (Pressefoto: Apple)

Et eksempel er nettbrettet iPad Pro, som har USB C-kontakt. Likevel støtter ikke iPad Pro i dag Thunderbolt 3-skjermer. Kommende iPad Pro-modeller med USB-C-port vil dermed trolig kunne støtte alle slags eksterne skjermer, inkludert Thunderbolt 3-skjermer, skriver Macworld og legger til at dette også vil gjelde for Thunderbolt 3-baserte lagringsenheter, dokkingstasjoner, lydprodukter og så videre.

Det viktigste blir kanskje at dersom Apple skulle finne på å droppe Intel-prosesser i sine framtidige Mac-er, noe det har gått rykter om en stund, vil USB 4 sørge for at alt Thunderbolt 3-tilbehøret som Mac-brukere har kjøpt og samlet opp gjennom årene, også vil kunne brukes på nye Mac-er uten Intel-prosessorer. Dermed vil Apple være kvitt et viktig hindre for en eventuell overgang til Mac-er produsert med prosessorer utviklet for eksempel av Apple selv, heter det.

Utviklerkonferanse

Flere detaljer om den nye USB 4-spesifikasjonen vil bli presentert på utviklerkonferansen USB Developer Days 2019, som går av stabelen i Seattle på den amerikanske vestkysten 17. og 18. september 2019.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn