web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

1. november kommer Apple TV+ til Norge

Innhold

Emily Dickinson Apple TV+
PÅ APPLE TV+: Emily Dickinson er blant dem vi kommer til å bli bedre kjent med via Apple TV+. (Foto: Apple)

Netflix, HBO og de andre nettjenestene for film og TV-serier får en aggressiv konkurrent 1. november 2019: Apple TV+. Apple vil konkurrere hardt på pris og vil belønne lojale Apple-kunder.

[toc] Norge står på Apples liste over de over 100 landene der Apple TV+ blir tilgjengelig fra 1. november. Noe av det som fikk mest oppmerksomhet da Apple lanserte Apple TV+ med priser og dato for tilgjengelighet, var nettopp den moderate prisen. Riktignok har Apple snakket om Apple TV+ helt siden i mars 2019, men det var først på det store lanserings-eventet 10. september i år at de to viktigste detaljene kom på plass:

 • Apple TV+ går på lufta 1. november 2019
 • Apple TV+-abonnementet vil koste 59 kroner i måneden

Datoen er felles for alle land, ser det ut til, mens den norske månedsprisen er satt på bakgrunn av en amerikansk abonnementspris på 4,99 dollar i måneden.

Ikke dyrere i Norge

Noen vil sikkert innvende at den amerikanske prisen høres mye lavere ut når man regner om fra dollar til kroner, men husk at amerikanske priser som regel oppgis uten merverdiavgift og andre skatter og avgifter. Grunnen til dette er avgiftene som plusses på ved salg av varer og tjenester i USA, varierer fra delstat til delstat — i noen tilfeller kan man også finne lokale by- og kommune-avgifter som plusses på. Derfor må norsk moms — som tross alt utgjør en påplussing på en fjerdedel av netto utsalgspris — tas med i regnestykket når man sammenligner oppgitte amerikanske og norske priser.

I denne sammenheng har både Apple og for eksempel Adobe fått mye urettmessig kjeft opp gjennom årene, ikke bare i Norge, men i mange andre land også, fordi USA-prisene høres så mye lavere ut – før man legger på skatter og avgifter. At det likevel til tider eksisterer en reell prisforskjell, er imidlertid også påvist.

I mitt regnestykke når disse linjer skrives tilsvarer 4,99 dollar i måneden 55,875 kroner med dagens dollar/krone-kurs og norsk moms plusset på.

En differanse på et par-tre kroner synes jeg ikke det er noen grunn til å klage over. Tvert imot kan vi glede oss over at Apple TV+-tjenesten blir ganske billig i forhold til flere av konkurrentene her i Norge. For mitt Netflix-abonnement betaler jeg for tiden 109 kroner i måneden.

Det er for øvrig verdt å merke seg at abonnementsprisen på Apple TV+ også omfatter familieabonnement, som gjøre at opptil seks familiemedlemmer kan dele på ett Apple TV+-abonnement. Dette betyr at opptil seks personer i samme husholdning kan se på hver sin tilknyttede enhet rundt omkring i huset – de seks er altså ikke nødt til å sitte og se det samme samtidig.

Innholdet

Hva er det så man får for disse 59 kronene i måneden for abonnement på Apple TV+?

Apples lansering gikk ut på at Apple TV+ først og fremst er en verdensomspennende videotjeneste med helt originalt innhold. Her er det snakk om både dramaserier, filmer og dokumentarer.

Blant originalseriene som dukker opp via Apple TV+ fra 1. november finner vi disse:

Jennifer Aniston Reese Witherspoon Apple TV+
Jennifer Aniston og Reese Witherspoon blir å se i «The Morning Show» på Apple TV+. (Foto: Apple)
 • «See» – en episk dramaserie som finner sted 600 år fram i tid etter at et virus har tynnet ut menneskeheten og gjort resten av verdens befolkning blinde.
 • «The Morning Show» – en dramaserie med Reese Witherspoon og Jennifer Aniston i hovedrollene. De har også regien av serien, som viser forskjellige sider – ikke alltid de mest hyggelige – av det å lage morgenshow på TV.
 • «Dickinson» – om den rebelske, unge poeten Emily Dickinson, en mørk oppveksthistorie med et humoristisk tilsnitt.
 • «For All Mankind» – en ny serie om romkappløpet, med en vri.
 • «Helpsters» – ny barneserie bak skaperne av Sesame stasjon».
 • «Knøttene i verdensrommet» – mer astronomi, denne gang på tegneserieplan, fra Peanuts Worldwide og DHX Media.
 • «Bokånden» – om fire barn som føres sammen i en mystisk ånd i en bokhandel i nabolaget, der de må slå seg sammen for å frigjøre oppdiktede figurer fra bøkene.
 • «The Elephant Queen» – en filmatisk kjærlighetserklæring til en art på kanten av utryddelse.
 • «Oprah Winfrey» – verdens mest kjente TV-personlighet snakker med verdens mest spennende forfattere.

Nytt hver måned

I tillegg kommer det nye originalserier på Apple TV+ hver måned. Apple har allerede lagt ut en liten liste over noe av det som kommer, og det ser ut til å være en god blanding av psykologiske thrillere, hjertevarme historiske serier om immigrasjonen til Amerika og mye annet.

Hvor kan man se Apple TV+?

Apple TV+ kan naturligvis ses på en TV tilknyttet en Apple TV-boks. Det vil sikkert være førstevalget for mange som allerede har Apple TV i huset. Man kan også se Apple TV+ via Apples TV-app, som er forhåndsinstallert på iPhone, iPad og iPad Touch – og også på Apple TV, naturligvis. Dessuten kommer Apple TV-appen som en del av neste versjon av operativsystemet for Mac, MacOS Catalina.

Apple TV-appen vil også være tilgjengelig på utvalgte smart-TV-er fra Samsung, og kommer til Amazon Fire TV-, LG-, Roku-, Sony- og VIZIO-plattformene på et senere tidspunkt.

Kundene kan også registrere seg og se på originalhinnholdet fra Apple TV+ via nettleser på tv.apple.com.

Teksting

Originalinnhold fra Apple TV+ kan ses med eller undertekster eller dubbing på nesten 40 språk, inkludert undertekster og teksting for hørselshemmede eller skjult teksting. Serier og filmer på Apple TV+ vil også være tilgjengelig med synstolking på åtte språk.

For å abonnere på Apple TV+ m kundene oppdatere til iOS 12.3 eller nyere, tvOS 12.2 eller nyere, og til MacOS Catalina.

Gratis i ett år

En av godbitene knyttet til den nye Apple TV+-tjenesten er at hvis man kjøper en ny iPhone, iPad, Apple TV, iPod touch eller en ny Mac, får man benytte Apple TV+ gratis i ett år, på enheter som har den nyeste programvaren. Dette tilbudet har vært gjeldende siden 10. september 2019.

Sjekk hos Apple hvilke øvrige betingelser som er knyttet til dette tilbudet. For eksempel er kun ett årstilbud tilgjengelig per familie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn