web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Femte Aveny – sett med norske øyne

Apple 5th Avenue
I SPEILET: Fra inngangspartiet tar man trapp eller heis ned til butikken, som i sin helhet ligger under gateplan. (Selfie: Toralv Østvang.)

Innhold

NEW YORK (Epleblogg.no): Apples største butikk, Apple Store på Fifth Avenue i New York, er gjenåpnet med brask og bram – slik bare amerikanere i sin allminnelighet og Apple i særdeleshet klarer det. Epleblogg var til stede for å se begivenheten med norske øyne.

Fredag 20. september 2019 var en merkedag både for Apple og for mange Apple-kunder, spesielt de mange som hadde forhåndsbestilt en av de tre nye iPhone 11-modellene.

10 dager etter lanseringen var tiden endelig kommet for utleveringen av de første eksemplarene. I Apple-butikkene rundt omkring i hele verden var det lange køer av kunder som hadde forhåndsbestilt sin nye iPhone 11 og som syntes ventetiden var mer enn lang nok – selv om 10 dager ikke kan sier å være lenge. I køene var det også mange som ikke hadde forhåndsbestilt, men som håpet å få fatt i et av de tidlige eksemplarene som ble lagt ut for salg.

Apple Store Fifth Avenue
GJENÅPNING: Apple-sjef Tim Cook og sjefen for Apple Store-butikkene, Deirdre O’Brien, åpner Apple Store Fifth Avenue på nytt 20. september 2019. (Pressefoto: Apple)

Samme dag ble for øvrig også femte generasjon av Apple Watch tilgjengelig – og ble også behørig presentert i Apple-butikkene, selv om de kanskje druknet litt i all viraken omkring iPhone 11, iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max – og ikke minst all oppmerksomheten som «nye» Apple Store på Fifth Avenue var gjenstand for. Selv om Apple på sine nettsider prøver å trekke folks oppmerksomhet også til Apple-butikker i Paris, Tokyo og mange andre steder.

Hos to Apple-butikker

Selv var jeg innom to Apple-butikker i New York denne fredagen. Siden min kone og jeg kom inn til Manhattan med tog til Grand Central Station, var det naturlig å ta en titt innom denne Apple-butikken først, for den ligger jo midt inne på Grand Central.

Apple Store Fifth Avenue
I KØEN: Eppleblogg-skribenten måtte som alle andre finne seg i å stå i kø for å komme inn på Apple Store Fifth Avenue på gjenåpningsdagen. (Selfie: Toralv Østvang)

De lange køene her skyldtes først og fremst alle dem som skulle hente sine forhåndsbestilte produkter eller prøve å få kjøpt seg en ny iPhone eller Apple Watch. Vi som bare skulle se, kunne gå rett inn og vandre rundt omkring. Selve butikken var slik jeg husket den fra sist jeg var innom, for et par år siden.

Apple Store Fifth Avenue
BESKJEDEN: Glasskuben som utgjør inngangen til Apple Store Fifth Avenue i New York er egentlig bitteliten sammenlignet med de nærmeste skyskraperne. (Foto: Toralv Østvang)

Litt lenger nord på Manhattan, like før man kommer til Central Park, var situasjonen en helt annen. Her måtte alle stå i kø, selv om ventetiden var forholdsvis kort for oss som bare skulle se og ikke kjøpe iPhone eller Apple Watch. For oss ble det en liten halvtimes ventetid på å få komme inn i butikken da vi kom dit i 11-tiden på formiddagen – den hadde vært åpen siden klokka åtte om morgenen.

Mens vi sto i køen, kunne vi bivåne oppstyret. Medieoppbudet var stort. Tallet på sikkerhets- og politifolk var også stort. Mange av dem som hadde med seg bager og ryggsekker, måtte finne seg i at bombehunder gikk rundt og sniffet.

Men stemningen var høy, og på Apple-vis under slike begivenheter ble de som ble sluppet inn gruppevis, ønsket velkommen med klappsalver og heiarop fra Apple-medarbeiderne rundt inngangspartiet.

Og for et inngangsparti. I utgangspunktet er glasskuben fra åpningen av den opprinnelige Apple Store på Fifth Avenue omtrent som den har vært før, siden butikken så dagens lys i 2006, med en stor Apple-logo hengende midt inne i glasskuben. Omgitt av langhalsede New York-skyskrapere er glasskuben i seg selv en ganske beskjeden arkitektonisk framtoning.

Apple Store Fifth Avenue
HOMEPOD-ROMMET: Apple Store Fifth Avenue har et eget avlukket rom der man kan lytte til HomePod-musikk uten å forstyrre de andre i butikken. Det var Led Zeppelin-musikk på høyt nivå – både lydmessig og musikalsk – som ble spilt da bildet ble tatt. (Foto: Toralv Østvang)

Dobbelt så stor

Men egentlig er den bare inngangsdøra til en butikk som ikke synes fra gateplan. Hele butikken ligger under jorden og representerer et spennende stykke arkitektur som er ment både å skulle speile Apples posisjon som en ledende teknologi-innovatør og Apples stadig mer grønne image. Arkitektene – og Apple – har lykkes godt.

Apple Store Fifth Avenue ble åpnet av nå avdøde Apple-gründer Steve Jobs i 2006 og var også åstedet for lanseringen av den første iPhone-modellen som kom på markedet i 2007. I 2016 valgte Apple å stenge butikken for å bygge den om til den nye som ble gjenåpnet nå på fredag 20. september 2019.

Apple Store Fifth Avenue
MEDIESIRKUS: Når (gjen-)åpningen av en Apple-butikk sammenfaller med salgsstart på en ny iPhone-generasjon, blir det et mediesirkus av dimensjoner – selv om bare litt av det synes på dette bildet. (Foto: Toralv Østvang)

Jeg fikk aldri anledning til å besøke den gamle Apple-butikken her, så jeg har ikke noe direkte sammenligningsgrunnlag. Men tallene taler for selv: Den nye butikken under gateplan er dobbelt så stor som opprinnelige, og antallet ansatte er tredoblet. Det siste skyldes ikke bare at butikken er blitt større, men også at den er den eneste Apple Store i hele verden som er døgnåpen. Hvis Apple skal kunne leve opp til løftet om en betjening i butikken som til sammen behersker over 30 språk, må de jo ha ganske mange på plass om natten også.

Apple Store Fifth Avenue
GRØNN HIGHTECH: Apple Store Fifth Avenue viser det ypperste av teknologi i et miljø som også er grønt. (Foto: Toralv Østvang)

Og selv om hele butikken i praksis ligger under bakken, ville Apple at de som oppholder seg der nede – som kunder eller ansatte – skal ha en følelse av døgnets rytme. Den økte takhøyden utnyttes fullt ut til å slippe inn dagslyset utenfra gjennom 62 hull i taket – Apple kaller dem skylights – og 18 stykker av det som Apple Skylenses, en avansert speilglassløsning. Naturlig og kunstig lys mikses slik at tiden på døgnet oppleves som den skal selv der nede. (Jeg var der for ordens skyld bare på dagtid.)

Her nede skal Apple pleie sine kunder på alle slags nivåer og innenfor mange slags fagfelt, og alle skal få hjelp til å tilpasse produktene til sine egne behov, enten det dreier seg om mobiloppsett, smartklokke-remmer eller datamaskiner til kreativ og vitenskapelig bruk.

Apple Store Fifth Avenue
KLASSEROMMET: Her skal det etter hvert undervises mye i Apple-teknologi, selv om det ikke var så mange akkurat her da Epleblogg besøkte Apple Store Fifth Avenue på gjenåpningsdagen. (Foto: Toralv Østvang)

De norske øynene

Hva synes så mine norske øyne om «nye» Apple Store Fifth Avenue?

Åpnings-oppstusset var kanskje litt i meste laget for en nøktern skandinav, men butikken er definitivt verdt et besøk.

Apple Store Fifth Avenue
SLITSOMT: Å besøke Apple Store Fifth Avenue på åpningsdagen var slitsomt. Eplebloggs utgiver prøver å slappe av litt mellom alle inntrykkene. (Foto: Mali Storli Engedal)

Men du får ikke gå rundt der alene. Siden åpningen i 2006 har den opprinnelige Apple Store Fifth Avenue hatt over 57 millioner besøkende. Det er flere besøkende årlig enn både Frihetsstatuen og Empire State Building, to av de andre mest populære attraksjonene i New York City. Det blir nok enda flere i nye Apple Store Fifth Avenue.

Apple Store Fifth Avenue
900 ANSATTE: En av de 900 ivrige ansatte hos Apple Store Fifth Avenue sørger for at Eplebloggs utgiver får med seg et Apple-støpsel hjem. (Foto: Toralv Østvang)
Apple Store Fifth Avenue
UTBYTTET: Handelen hos Apple Store i New York resulterte i en HomePod-høyttaler, som i skrivende stund ennå ikke er å få kjøpt i Norge, og en amerikansk Apple-kontakt. Ja, og så handleposen som alle fikk på åpningsdagen, da. (Foto: Toralv Østvang)

Og helt til slutt, bare for dem som lurer på slikt: Denne reportasjen er ikke basert på noen pressetur til New York, sponset av Apple eller andre. Tilfeldigvis falt gjenåpningen av Apple Store Fifth Avenue sammen med et 14-dagers barnevakt-oppdrag for tre barnebarn vi har i New York. Så det så.

Apple Store Fifth Avenue
HOVEDROLLEN: Nye iPhone 11 – og særlig Pro-modellene – hadde hovedrollen under gjenåpningen av Apple Store Fifth Avenue. (Foto: Toralv Østvang)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn