macOS Catalina er endelig ferdig og lagt ut for nedlasting, også for norske Mac-brukere. Catalina har vært tilgjengelig for betatestere siden i sommer, og mange har allerede har gjort seg kjent med oppgraderingen. Men for oss andre er den en stor nyhet.
Mange har store forventninger til Catalina, fordi den helt siden Apples globale utviklerkonferanse WWDC i juni 2019 er blitt omtalt både av Apple selv og mange betatestere som en ganske gjennomgripende oppgradering.
Den mest drastiske endringen er trolig at eventuelle gjenværende gamle 32-bitsprogrammer på Mac-en din ikke lenger vil virke. Brukere som er avhengig av slike programmer, anbefales å vente med Catalina-oppgraderingen.
Naturligvis er det også dem som alltid kommer med anbefalingen å vente med å installere slike oppgraderinger til den første runden med feilfikser er ferdig.
Men det er nok mange flere Mac-brukere som gjør som meg og installerer slike oppgraderinger så fort de er blitt gjort tilgjengelig. Og da er det mye å glede seg til når det gjelder macOS Catalina, som fungerer på de fleste Mac-er introdusert siden midtveis i 2012 eller senere.
iTunes som forsvant

For eksempel er det nok egentlig en gladnyhet at iTunes-programmet nå er borte. iTunes var i sin tid med på å revolusjonere mediebruken på datamaskiner, men samtidig har det vært et problematisk program for Apple. Programmet har fått mye kritikk opp gjennom årene, fordi brukergrensesnittet har vært mer rotete enn Apple ellers er kjent for. Dessuten er det kanskje blitt et program med litt for mange ulike oppgaver og funksjoner.
Nå er oppgavene delt ut på nytt, til tre forskjellige programmer: Musikk, Podkaster og TV. Dermed har Apple greid å utvikle nye brukergrensesnitt som passer bedre til hver av de tre oppgavene.
Sidecar
Å kunne bruke to skjermer til datamaskinen sin uten å måtte kjøpe en ekstra skjerm, høres besnærende ut, men det kan man altså gjøre med Catalina ved hjelp av løsningen Sidecar – forutsatt at man har en iPad tilgjengelig. Og det må være en såpass ny iPad at den er kompatibel med løsningen, det vil si at den må støtte enten første- eller andre-generasjons Apple Pencil. Heldigvis er listen ganske lang – den inneholder et ti-talls iPad-modeller.

Nettopp Apple Pencil gjør at man kan bruke pennen som tegneverktøy – tegne på iPad-skjermen og se resultatet på Mac-skjermen. Blant programmene som fungerer på denne måten, finner vi Adobe Photoshop og Adobe Illustrator.
Apple Arcade
Er man iPhone- eller iPad-bruker, er det jo en viss sjanse for at man allerede har tegne et abonnement i Apples nye spillbutikk, Apple Arcade. Som kjent får man her tilgang til over 100 nye spill for 59 kroner i måneden.

Med Catalina installert på Mac-en kan også Mac-en brukes til å spille Arcade-spillene, som nå altså kan spilles på iPhone, iPad, iPod touch, Apple TV – og Mac. Gjennom Apples familiedeling kan inntil seks personer i husholdningen benytte seg av Arcade-kontoen.
Skjermtid
Med Systemvalg-programmet Skjermtid – Screen Time på engelsk – kan man også på Mac-en begynne å føre regnskap med hvor mye tid man tilbringer foran skjermen – løsningen finnes allerede for iPhone og iPad. Nå kan man spore skjermtiden på alle enheter som er tilknyttet ens iCloud-konto.

Man kan også bruke programmet til å sette opp en plan for skjermfri tid der bare valgte programmer samt telefonsamtaler vil være tilgjengelige i den skjermfrie tiden. Standardforslaget er skjermfri tilværelse hver dag fra klokka 22 til 07, hvilket passer meg dårlig, B-menneske som jeg er. Men det er sikkert andre tider på døgnet jeg burde ha holdt meg unna skjermen.
Skjermtid-programmet kan dessuten brukes til å sette grenser for hvor mye skjermtid andre familiemedlemmer skal få, og det kan også legges inn grenser for hva slags nettsider som skal være tilgjengelig, om man skal få delta i flerspillerspill i Game Center, om man får handle i App Store, om det skal settes aldersgrenser og mye annet.
Stemmestyring
Apple har alltid forsøkt å legge forholdene best mulig til rette for at personer med bevegelseshemming og svekket syn og hørsel skal kunne benytte teknologien så godt som mulig. Systemverktøyet Tilgjengelighet har fått en rekke nye funksjoner der ikke minst stemmestyring har fått stor plass. Ved hjelp av Siri-teknologien for talegjenkjenning kan tale lett gjøres om til skriftlig tekst, og man kan drive tekstredigering ved hjelp av stemmen. Man kan enkelt aktivere systemet slik at tekst under musepekeren, for eksempel i en nettleser, automatisk vises i forstørret utgave i en stor ramme på skjermen.
Finn alt
Find My-programmet har på norsk fått navnet Hvor er? Slik vi også kjenner det fra iOS og iPadOS. Det er de to appene Finn vennene mine og Finn iPhone som nå er slått sammen til ett program. Her kan man holde rede på hvor de forskjellige familiemedlemmene befinner seg, og man kan legge inn venner utenom familien også. Alle som blir sporet av Hvor er?-programmet, får naturligvis anledning til å godkjenne «overvåkningen».

Nytt i løsningen er at programmet til og med kan spore opp Mac-er som ikke er oppkoblet på internett. Selv om maskinen, for eksempel en stjålet eller gjenglemt Mac, er frakoblet nettet og i dvale, kan den sende fra seg Bluetooth-signaler. Hvis dette oppfanges av en iPhone-, iPad- eller Mac-bruker i nærheten med Hvor er?-programmet aktivert, kan informasjonen om lokasjonen til den etterlyste Mac-en sendes videre til eieren – helt anonymt, uten at det blir delt noe informasjon om «finneren».
Sikkerhet og mye annet
I tillegg til alle disse forbedringene er det mye annet nytt i Catalina også, ikke minst på sikkerhets-fronten. Selve operativsystemet ligger nå i et systemvolum på hovedlagringsmediet som det bare kan leses fra, ikke skrives til. Dermed kan ikke systemet overskrives ved et uhell og heller ikke av hackere med onde hensikter. Vel, det siste gjenstår kanskje å se.
Når man får opp sikkerhetsmeldinger på skjermen, for eksempel under oppstart av et nytt program som ikke er godkjent ennå, kan godkjenningen gis ved ved et raskt dobbelt-tapp på knappen på Mac-brukerens Apple Watch.
Ellers er det også forbedringer i Bilder-programmet, i nettleseren Safari, i Apples e-postprogram Mail, i Notater og i Påminnelser.
Catalina-øya
Det var i 2013 at Apple begynte med en ny navngiving av sine operativsystem-versjoner. Siden 2001 hadde Mac OS X-versjonene kattenavn som Puma, Jaguar, Panther, Tiger og Leopard, med Mountain Lion som det siste. I senere år er det isteden kjente stedsnavn i Apples hjemme-delstat California som har gitt navn til OS X-versjonene. Vi er blant annet blitt kjent med surfe-byen Mavericks, nasjonalparken Yosemite, fjellområdene El Capitan, Sierra og High Sierra og ørkenen Mojave. I 2015 ble for øvrig OS X-navnet byttet ut med macOS.
Nå er det Catalina sin tur til å gi navn til en macOS-versjon. Santa Catalina Island er en øy som ligger snaut fem norske mil ute i Stillehavet, en liten båttur fra Long Beach og Newport Beach i Los Angeles.


På bildet som Apple lar pryde oppstartsskjermen på alle Mac-er som nå oppgraderes til Catalina, ser øya ut som en ganske naken klippe ute i havet, men det er i høyeste grad folkerik øy, i hvert fall hvis vi regner med alle turistene. Over én million turister besøker øya hvert år. Tallet på fastboende er imidlertid beskjedent, bare rundt 4.000 innbyggere.
Øya har vært befolket av alt fra indianere via spanske oppdagere til rike amerikanere, som tidvis har eid hele øya. Det var tyggegummikongen William Wrigley Jr. som kjøpte seg inn som storeier i 1919 og bygde ut infrastruktur, boliger, hoteller, kasino og andre attraksjoner som etter hvert gjorde øya til et populært feriested.
Catalina-øya havner sjelden i medienes søkelys, men det gjorde den i 1981, da Hollywood-stjernen Natalie Wood falt i vannet og druknet under en båtferie dit sammen med blant andre ektemannen Robert Wagner og skuespilleren Christopher Walken. Over 30 år senere ble dødsattesten endret. Opprinnelig ble dødsårsaken beskrevet som drukning, men etter ny granskning ble det tilføyd «og andre ukjente årsaker».
Nå er det altså Apple som har påtatt seg ansvaret for å skape blest om Catalina. For Mac-brukernes del er det jo å håpe på at det for det meste vil dreie seg om hyggelige nyheter.