web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

iPhone bruker mindre strøm med mørkt utseende

Mørk/lys iPhone
SPAR STRØM: Med iPhone innstilt på mørk modus sparer du strøm. (Foto: Toralv Østvang.)

Innhold

Nå er det bevist: Mørkt utseende bidrar til å spare strøm. Ved å sette iPhone-skjermen i mørk modus kan man få opptil 30 prosent lengre batteritid.

Men strømbesparelsene er ikke like store på alle slags mobiler. iPhone-modellene med OLED-skjerm viser seg å spare mer strøm i mørk modus enn modellene med vanlig LCD-skjerm. Brukerne av iPhone 11 med LCD-skjerm oppnår altså ikke like god strømbesparelse med mørkt utseende som brukerne av iPhone 11 Pro og iPhone 11 Pro Max med OLED-skjerm.

Det er nettstedet PhoneBuff som er kommet fram til at man kan spare ganske mye batteritid ved å kjøre mobilen i mørk modus, eller med mørkt utseende, som er den norske benevnelsen i menysystemet på iPhone.

PhoneBuff er et teknologinettsted som har spesialisert seg på å publisere sine smartmobil-tester via YouTube-videoer. PhoneBuff-redaksjonen utfører hastighetstester, falltester, batteritester og mange andre slags tester.

Tester med robot

Testene hos PhoneBuff utføres gjerne med støtte av robot-teknologi for å sikre et mest mulig nøytralt og nøyaktig utfall. Under lys/mørk-testen brukte PhoneBuff-folkene en robot-arm til å utføre en del oppgaver i iOS-systemet på et par iPhone XS-modeller. Testen omfattet bruk av meldingsapper, navigering med hjelp av Google Maps, avspilling av YouTube-filmer og mye mer.

LYST ELLER MØRKT: Vil du bruke mørk skjerm mer nå når du vet at det ikke bare sparer øynene, men også batteritid? (Skjermdump: Toralv Østvang)

Testen ble avsluttet med at iPhone XS-enheten innstilt på mørk modus fortsatt hadde 30 prosent batteritid igjen da iPhone XS-enheten i lys modus «døde».

Blant konklusjonene var altså at mobiler med OLED-skjerm har mer å tjene på bruk av mørkt utseende enn mobiler med LCD-skjerm. Grunnen er at sorte felter på en OLED-skjerm vises med pikslene avslått, mens de fortsatt er bakbelyst på LCD-skjermer og derfor er mer mørkegrå enn sorte.

Mørkt er populært

Skjerminnstilling for mørkt utseende var en av de nye funksjonene som fikk mest oppmerksomhet i iOS 13 og som Google brakte til Android med Android-versjon 10. Nå er muligheten til å velge mellom lyst og mørkt utseende også kommet til Mac gjennom macOS 15 Catalina.

Programutviklere verden over har brukt mye tid og energi i senere tid på å få lagt inn mørk modus som en opsjon i programvaren sin. Hovedgrunnen til at mørkt utseende er blitt så populært, er at denne skjerminnstillingen angivelig gir mindre slitasje på øynene når man sitter i lang tid foran en dataskjerm eller bruker mobiltelefon eller nettbrett.

En utilsiktet bieffekt er altså at skjermene ser ut til å bruke mindre strøm i mørk modus.

Konklusjon med forbehold

Det er verdt å merke seg at dommen om 30 prosent spart batteritid med mørkt utseende er en konklusjon med mange forbehold. For eksempel er det mange som fortsatt bruker apper som ennå ikke er kommet med mørk modus implementert.

Besparelsene vil også påvirkes av hva slags lysstyrke man har stilt inn skjermen på. De fleste av oss har høyere lysstyrke på skjermen når vi befinner oss utendørs enn innendørs i dempet kveldsbelysning. En del av oss, for eksempel jeg selv, kjører gjerne i en blandet modus der mobilen automatisk går over til mørkt utseende ved solnedgang og svitsjer tilbake til lyst utsende ved soloppgang.

Testvideoen fra PhoneBuff kan du se her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn