web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Er de nye AirPods Pro-ene for dyre?

AirPods Pro
AIRPODS: Slik ser innmaten i AirPods Pro-enhetene ut. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

Apple har lansert nye trådløse ørepropper med pro i navnet, AirPods Pro. «Profesjonelle» øreproppbrukere vil gjerne ha aktiv støyreduksjon, selv med ørepropper, samt propper som er svette- og vannbestandige. Men er de blitt for dyre?

Ja, fastslår norske Macworld, som betegner prisen som uhørt. Epleblogg har tatt en runde innom en rekke amerikanske og noen europeiske nettsteder som skriver mye om Apple-teknologi, og selv om det er noen som påpeker at prisen på AirPods Pro er blitt litt høyere enn forventet, har jeg ikke kommet borti noen som klager over at prisen er urimelig høy.

Appleinsider skriver for eksempel at støyreduksjon generelt har lett for å drive prisene på hodetelefoner i været uansett merke, og prisøkningen på AirPods Pro sammenlignet med forrige generasjon høres derfor ganske akseptabel ut.

Andre er inne på det samme, at forbedringene på AirPods Pro er såpass betydelige sammenlignet med de «vanlige» AirPods at den økte prisen kan forsvares.

Heller ikke den gamle, generelle klagen over at (særlig) amerikanske teknologi-produsenter kjører så mye høyere priser i Europa enn i USA, ser ut til å holde denne gangen. Da jeg sjekket AirPods-prisene på Apples amerikanske og norske nettsider litt etter annonseringen av de nye Pro-modellene, så prisene i USA og Norge ut til å matche hverandre ganske bra.

Apple AirPods Pro
TRÅDLØS LADING: AirPods Pro leveres med trådløst ladeetui. (Pressefoto: Apple)

Det mange glemmer når de sammenligner Apples priser på selskapets amerikanske og norske nettsider – eller norske og amerikanske priser generelt – er at amerikanske firmaer vanligvis annonserer sine varer uten noen form for skatter, avgifter, moms og så videre, fordi salgsavgifter varierer fra delstat til delstat i USA. Selv kjøpte jeg en HomePod i New York i høst og betalte 8,88 prosent salgsskatt, som ble lagt til prisen som var oppgitt på Apples nettsider. Andre steder i USA ville skatten ha vært en helt annen, og i om lag fem delstater er det ikke salgsskatt i det hele tatt! (I noen delstater har de til og med et par dagers «salgsskatt-ferie» hvert år…)

På Apples norske nettsider er prisene oppgitt med 25 prosent norsk merverdiavgift, så husk å bruke kalkulatoren til å sjekke momsen når du sammenligner norske og amerikanske tech-priser. Det holder ikke å bruke bare valuta-kalkulatoren.

Så da har vi vel fastslått at selv om de nye AirPods Pro-øreproppene langt fra er billige, tar Apple på ingen måte noen blodpris for dem. Heller ikke i Norge.

Pro-forbedringene

Man må også se på hvilke forbedringer man får med seg hvis man investerer i de nye AirPods Pro-enhetene sammenlignet på forrige generasjons AirPods, som fortsatt skal selges parallelt med Pro-modellen.

Nettstedet Cult of Mac har tatt utgangspunkt i de fire punktene som har vært de største feilene ved AirPods fram til nå:

  • De passer ikke ordentlig i ørene til folk
  • De holder ikke støy fra omgivelsene ute
  • De tettes altfor fort igjen av ørevoks
  • De mangler volumkontroll

Med AirPods Pro er alle disse problemene løst, bortsett fra det siste, påstår Cult of Mac. Og det med volumkontrollen er ikke så farlig, for det fikser man fort med et trykk på iPhone-en i lomma eller et kjapt trykk på Apple Watch.

På Apples egen tabell over de tekniske egenskapene ved gamle og nye AirPods, er det nå kommet opp tre nye punkter som bare gjelder for nye AirPods Plus:

  • Aktive støyreduksjon
  • Adaptiv EQ
  • Svette- og vannbestandig

Ja, og så er det en liten forandring i batteritiden, da. Den er satt ned fra fem til 4,5 timers lytting på én lading. Støyreduksjonen krever vel sitt. Samlet batteritid når man lader opp igjen øreproppene i det medfølgende ladeetuiet, er 24 timer som før.

Ikke lenger «tannbørster»

Folk som ikke kan fordra Apple – og det finnes mange av dem – og som benytter enhver anledning til å mobbe Apple-brukere i bekjentskapskretsen – forhåpentlig bare i form av vennskapelig mobbing, da – har lenge hatt som sin store morsomhet å si at folk som går rundt med AirPods i ørene, ser ut som om de har puttet den ytre delen av sin elektriske tannbørste i øret.

Apple AirPods Pro
IKKE TANNBØRSTE: Den utstikkende pinnen på AirPods Pro er kortere enn på vanlige AirPods, og «tannbørste-mobbingen» bør nå anses for avleggs. (Pressefoto: Apple)

Vel, nå er den vitsen plutselig blitt veldig avleggs. «Pinnen» som stikker ut av AirPods Pro-øreproppene, med antenne og mikrofon og hva som ellers måtte være der, er blitt mye kortere enn før. Den samlede høyden på AirPods Pro er 30,9 mm, redusert fra 40,5 mm på de «klassiske» AirPods. Bredden er til gjengjeld økt fra 16,5 mm til 21,8 mm, mens dybden er økt fra 18 til 24 mm.

Etuiet er endret tilsvarende, fra «høydeformat» til «breddeformat».

Vekten på de nye øreproppene og det nye etuiet er også økt litt, men du vil neppe kjenne noen forskjell i når du har etuiet i lommen. Hver av de nye proppene veier 5,4 gram, mot forrige generasjons 4 gram , og vekten på etuiet er økt fra 40 gram til 45,6 gram.

Hvordan fungerer aktiv støyreduksjon?

De som vurderer å kjøpe seg nye AirPods, er vel imidlertid mer opptatt av de teknologiske forbedringene enn av vekt og størrelse, antar jeg. Og den største forbedringen er aktiv støyreduksjon.

Apple AirPods Pro
TRANGT OM PLASSEN: Apple har greid å presse mange slags komponenter inn i AirPods Pro. (Presse-illustrasjon: Apple)

Støyreduksjonen fungerer ved hjelp av to mikrofoner. Den ene vender utover og måler lyden fra omgivelsene. Den andre vender innover mot øregangen og lytter etter uønsket lyd derfra. All denne forstyrrende lyden blir så motarbeidet ved at AirPods Pro generer motlyd med tilsvarende frekvenser. Dermed reduseres lyden fra omgivelsene før brukeren rekker å høre den.

Forutsetningen er naturligvis at systemet arbeider raskt. Støyreduksjonen skjer faktisk 200 ganger i sekundet. Det er Apples såkalte H1-brikke som sørger for dette. Dette er en chip som Apple har designet, som kom i år – i 2019 – og som brukes i nyeste generasjon av «klassiske» AirPods og naturligvis i nye AirPods Pro.

H1-brikken er utviklet spesielt for hodetelefoner og ørepropper. Den er basert på Bluetooth 5.0 og har 30 prosent lavere forsinkelse eller ventetid i prosesseringen enn W1-brikken, som ble brukt i tidligere versjoner av AirPods. Dessuten støtter H1-brikken Siri-kommunikasjon (Siri, Apples tale-assistent, kan nå aktiveres med stemmen, ikke bare med dobbelt-tapping med fingrene, som på den opprinnelige AirPods-generasjonen) og bidrar til lavere strømforbruk og økt taletid – opp fra to til tre timer. H1-brikken har 10 lydkjerner.

Trykksensor

Apple AirPods Pro
AV, PÅ, MIDT I MELLOM: Man kan ha aktiv støydemping slått på eller av, eller i en tredje modus kalt transparancy på engelsk eller lydfremheving på norsk. (Pressefoto: Apple)

Selv om man kan få ordnet mye med å snakke med Siri, er det situasjoner der det er mer praktisk å trykke på en knapp – eller noe som har samme funksjon som en knapp. Ytterst på tuppen av AirPods Pro er det en trykksensor. Når man skal ut og fly og får beskjed av kabinpersonalet om å ta av seg hodetelefoner og ørepropper for å høre på sikkerhetsinstruksjonene, kan man med de nye Apple-øreproppene bare berøre trykksensoren. Da svitsjer AirPods Pro fra aktiv støyreduksjon til det Apple Norge kaller lydfremheving – transparency mode på engelsk. Kjekt også når man reiser med tog, t-bane, trikk eller buss og gjerne vil høre meldingene om neste stasjon eller stoppested. Med denne løsningen blir det dessuten lettere å snakke med folk rundt seg.

Trykksensoren kan også brukes til å sette musikken på pause, hoppe over en låt eller svare på og avslutte telefonsamtaler.

Silikonplugger

Grunnen til at det ikke har vært aktuelt for Apple å ta i bruk aktiv støykanselering på de originale AirPods-ørepluggene, er at de bare kommer i én størrelse og derfor ikke vil være «tette» nok i ørene til mange av brukerne. Nye AirPods Pro kommer med nyutviklede silikonplugger som festes til øreproppene med et klikk. Tre størrelser følger med hver ørepropp – stor, medium og liten.

Silikonpluggene former seg etter øret og sørger for at AirPods Pro sitter godt. For min del har jeg aldri opplevd at de opprinnelige AirPods-øreproppene har falt ut under bruk, men andre har angivelig opplevd det, og for dem vil silikonpluggene sikkert være en god nyhet.

Apple AirPods Pro
KORTERE: AirPods Pro har en mye kortere «pinne» enn de foregående AirPods. (Pressefoto: Apple)

Pluggene er dessuten utstyrt med luftslisser som skal sørge for å utjevne trykket i øregangene. Dermed føles det som om du ikke har noe i ørene, lover Apple.

Hva er Adaptiv EQ?

Apple skryter uhemmet av at AirPods Pro har Adaptiv EQ. Hva er det? Forkortelsen EQ står for equalizer, et begrep som omhandler justering av balansen mellom forskjellige frekvens-komponenter.

Apple benytter litt mer folkelige termer og beskriver det i forbindelse med AirPods Pro som en teknologi som automatisk justerer musikken etter formen på brukerens ører. For eksempel bidrar systemet til at mikrofonen som vender innover mot øregangen, er med på prosessen med å tilpasse lydbildet ved å justere middel og lave frekvenser.

Systemet sørger for fyldig basslyd ned til 20 Hz via mellomtone til høyfrekvent lyd – de dekker det definerte hørbare spekteret for hodetelefoner fra 20 Hz til 20 kHz.

Ladeetuiet fungerer for øvrig med både Lightning-kabel og med trådløse ladeplater som følger Qi-standarden. Disse koster typisk fra rundt 500 kroner.

Tåler vann og svette

En nyhet med AirPods Pro er at de nye øreproppene også er vann- og svettebestandige. Apple beskriver vannbestandigheten som tilpasset trening og sports-aktiviteter med unntak av vannsport i tråd med IPX4-standarden. Kapslingsgrad IPX4 innebærer at øreproppene skal kunne tåle vannsprut fra alle kanter, men ikke neddykking i vann.

AirPods Pro skal altså tåle at brukeren trener eller deltar i sportsaktiviteter såpass intenst at vedkommende svetter skikkelig, og øreproppene skal også tåle en regnskur. Men man kan ikke stupe ut i svømmebassenget med dem, og man bør vel heller ikke ta dem med seg i dusjen.

Apple understreker at vann- og svettebestandigheten ikke er en permanent tilstand og kan bli svekket over tid, også ved normal bruk. Dessuten må man ikke lade våte ørepropper, advarer Apple.

Mikrofonen har for øvrig et finmasket nett som skal bidra til at du snakker i telefonen med klar stemme selv når det blåser.

Aktiv lyd-deling

Hvis du vil lytte til musikk eller se en film på en iPhone eller iPad sammen med en venn, kan dere benytte lyd-deling. Det forutsetter selvfølgelig at vennen har med seg sitt eget AirPods Pro-sett.

Løsningen fungerer med iPhone 8 eller nyere samt 7. generasjon iPod touch eller nyere, begge deler med nyeste versjon av iOS, og med 2. generasjon eller nyere av 12,9-tommers iPad Pro, 11-tommers iPad Pro, 10,5-tommers iPad Pro, 5. generasjon eller nyere av iPad, 3. generasjon eller nyere av iPad Air og 5. generasjon eller nyere av iPad mini – alle iPad-ene med nyeste versjon av iPadOS.

Endelig i Apple-butikken

De nye AirPods Pro-øreproppene ble tilgjengelig i Apple-butikkene onsdag 30. oktober 2019. Det betyr at Apple-butikkene i Asia var de første i verden som fikk begynne å selge dem.

Apple har i den forbindelse lagt ut en serie bilder fra Apple Store i henholdsvis Tokyo i Japan og Shanghai i Kina som viser de første kundene som fikk anledning til bli kjent med AirPods Pro-konseptet. Se bildene nedenfor. (Pressebilder: Apple)

Prisen

Så var det AirPods-prisene da, som jeg skrev så mye om innledningsvis. Det er tre alternativer å velge mellom.

De nye AirPods Pro koster 2.990 kroner, og disse finnes bare med et medfølgende trådløst ladeetui.

AirPods Pro-prisene, graf
PRISENE: Nei da, AirPods Pro er ikke billige, men ikke uhørt dyre heller, mener Epleblogg. (Ill: Toralv Østvang)

Nyeste generasjon vanlige AirPods får man enten med trådløst ladeetui til 2.290 kroner eller med ikke-trådløst ladeetui til 1.790 kroner. Sistnevnte etui krever altså kablet lading med en Apple-lader med Lightning-plugg.

Hva om du mister dine AirPods?

Hvor mye koster det å reparere eller erstatte AirPods? Apple har en oppskrift på det på sine norske nettsider. Her opereres det med tre kategorier, henholdsvis batteriservice, avgift utenom garantien og hva man må betale for å få erstattet en mistet enhet.

Batteriservice er det greieste. Det er en flat pris på 529 kroner for batteriservice på hver enhet man leverer inn, enten det gjelder en AirPods Pro-ørepropp, en vanlig AirPods-ørepropp, et vanlig ladeetui eller et av de to trådløse ladeetuiene.

Hvis man skulle miste en AirPods Pro-ørepropp, er prisen for å få en ny 1.049 kroner. Mister man det trådløse etuiet til sine AirPods Pro, er prisen for å få nytt etui 1.149 kroner. Den samlede «mistet-prisen» for alle tre enhetene blir da 3.247 kroner. Man sparer altså 257 kroner på å kjøpe seg nytt sett isteden, til 2.990 kroner. Så i en slik situasjon er det kanskje mer fornuftig å rette en henvendelse til forsikringsselskapet sitt, i håp om å få dekket tapet gjennom hjemforsikring, tabbeforsikring, reiseforsikring eller hva som kan være aktuelt.

Mister man en vanlig AirPods-ørepropp av den «gamle» typen, er prisen for å få ny 749 kroner. Vanlig ladeetui koster 649 kroner, og trådløst ladeetui (altså ikke Pro-utgaven) får man igjen for 849 kroner.

I alle tilfeller er den samlede prisen for å få erstattet et komplett mistet sett høyere enn å kjøpe et nytt sett, og det er kanskje egentlig rett og rimelig. AirPods-anskaffelser skal jo normalt gjøres gjennom Apples salgskanaler, ikke gjennom servicesystemet…

Man må for øvrig dokumentere eierskapet til produktene gjennom serienummer, kjøpsbevis eller den opprinnelige AirPods-esken.

Flere detaljer om disse kostnadene og om garantibestemmelsene kan du lese på Apples nettsider her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn