web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple omsatte for 2.400 milliarder kroner i 2019

DOLLAR: Apple tjener gode penger. (Foto: S K fra Pixabay.)

Innhold

Ny omsetningsrekord i siste kvartal og en totalomsetning i regnskapsåret 2019 på over 260 milliard dollar gjør at Apples aksjonærer kan smile bredt på vei til banken. Nettofortjenesten for hele året endte på over 500 milliarder norske kroner.

Årsomsetningen på over 260 milliarder dollar tilsvarer nesten 2.388 milliarder norske kroner.

Omsetningen i siste regnskapskvartal endte på 64 milliarder dollar (vel 587 milliarder kroner). Høyeste fjerdekvartals-omsetning noensinne for selskapet.

Nettofortjenesten i fjerde regnskapskvartal var 13,69 milliarder dollar (vel 125 milliarder kroner).

iPhone og Mac ned

Apple-ledelsen måtte riktignok innrømme at både iPhone- og Mac-omsetningen gikk ned i siste kvartal, mens omsetningen av iPad, diverse tjenester og kroppsnære produkter samt andre produkter for hjemmet, som HomePod-høyttalere, vokste til dels betydelig i siste kvartal.

Merk at Apple ikke lenger oppgir antall solgte enheter av sine produkter, bare omsetningstallene i dollar. Nøyaktig fordeling mellom for eksempel rimeligste og dyreste iPhone vet vi derfor ikke noe om – i hvert fall ikke utifra Apples egen tall.

Avvikende regnskapsår

Apples regnskapstall
IPHONE PÅ TOPP: iPhone står for over halvparten av Apples omsetning. Grafen er basert på kvartalstallene som Apple har lagt fram for fjerde og siste kvartal i regnskapsåret 2019, altså perioden juli-september 2019. (Ill.: Toralv Østvang)

Kvartalsregnskapet som Apple nå har lagt fram, er for fjerde og siste regnskapskvartal i regnskapsåret 2019. Apple har avvikende regnskapsår, som er ganske vanlig, særlig i USA, og kvartalsregnskapet det er snakk om denne gang, er for perioden juli, august og september 2019 – til og med 28. september. Altså tredje kvartal i kalenderåret 2019.

Siden iPhone 11 kom i salg 20. september, sier tallene derfor lite om hvordan den nyeste generasjonen iPhone er mottatt i markedet. Men Apple-ledelsen er veldig optimistisk – se lenger nede i artikkelen.

Siste kvartal i kalenderåret 2019, som blant annet omfatter førjulssalget og Black Friday-salget, er første kvartal i Apples regnskapsår for 2020 – og vanligvis er dette kvartalet med de største regnskapstallene fra Apple. De får vi altså servert utpå nyåret en gang.

Verdens rikeste

Apples regnskapstall er normalt utrolig høye sett med norske øyne, men så har da også selskapet til tider vært tidenes rikeste bedrift både i USA og til og med hele verden målt på markedsverdi. I august 2019 publiserte statistikkselskapet Statista en liste over de 100 største selskapene i hele verden i 2019, rangert etter markedsverdi. Apple sto øverst på listen, med en markedsverdi på utrolige 961,3 milliarder dollar (cirka 8.820 milliarder kroner), det vil si på størrelse med det norske oljefondet.

Riktignok har Statens pensjonsfond utland, som det egentlig heter, nå gått forbi Apple. I skrivende stund – 31. oktober 2019 – har det en markedsverdi på 10.089 milliarder kroner, ifølge Norges Bank. (NB: Tallet oppdateres kontinuerlig.) Apple-tallet har også vært noe høyere på et tidligere tidspunkt.

Kvartalsrekord

Tilbake til de siste Apple-tallene. Omsetningen i siste regnskapskvartal endte altså på de nevnte 64 milliarder dollar. Høyeste fjerdekvartals-omsetning noensinne, skapt av et akselererende salg av tjenester, kroppsnære produkter og iPad, ifølge Apples toppsjef Tim Cook, som sikkert også kan smile på vei til banken.

Tim Cook
BANK-SMILET: Apple-sjef Tim Cook kan sikkert smile bredt på vei til banken. Her introduserer han iPhone 11 Pro tidligere i høst. (Pressefoto: Apple)

Det kan nok alle aksjonærene, for ifølge Apples finansdirektør Luca Maestri utbetalte Apple mer enn 21 milliarder dollar (over 192 milliarder kroner) til sine aksjonærer i siste kvartal.

Det er imidlertid verdt å merke seg at årsomsetningen i regnskapsåret 2019 på 260,2 milliarder dollar representerer en nedgang fra året før. I 2018-regnskapsåret kom Apple opp i en omsetning på 265,5 milliarder dollar. Men siden Apple avsluttet regnskapsåret 2019 med sitt største kvartalsresultat for fjerde regnskapskvartal noensinne, er det forståelig at selskapet ser lyst på fremtiden – og neste regnskapsår.

Apple Watch og slikt

Kategorien som jeg har kalt kroppsnære produkter og hjemmeprodukter, heter på Apple-språket Warables, Home and Accessories og omfatter produkter som Apple Watch, AirPods og HomePod. Denne kategorien hadde i siste kvartal en vekst på over 50 prosent og kom opp i 6,5 milliarder dollar (nesten 60 milliarder kroner) og nærmer seg nå iPad-salget, som riktignok økte mer moderat, med åtte prosent. Men med tanke på at Apples nettbrett-produkter til tider har hatt nedadgående salgskurve, er de siste kvartalstallene oppløftende for Apples nettbrett-satsing.

En halv milliard abonnenter

12,5 milliarder dollar (nesten 115 milliarder kroner) kom i fjerde kvartal fra den litt diffuse kategorien tjenester. Apple-skeptikere som har frydet seg hver gang Apple har måttet erkjenne nedgang i salget innenfor en eller annen maskinvare-kategori – iPad, Mac og så videre – har ofte glemt å ta med tjenester i sin vurdering av Apples status.

Tim Cook, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon
APPLE TV+: Skuespillerne Jennifer Aniston (t.v.) og Reese Witherspoon sammen med Apples toppsjef Tim Cook under lanseringen på «The Morning Show», et av innslagene på den nye Apple TV+-tjenesten. (Pressefoto: Apple)

I fjerde regnskapskvartal i fjor utgjorde tjenestene 10 milliarder dollar i omsetning, opp fra 8,5 milliarder dollar året. Og nå altså opp til over 12,5 milliarder dollar.

Hvor kommer disse pengene fra? Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Apple nå rundt 450 millioner abonnenter på diverse tjenester, og neste år forventer Apple at dette skal øke til 500 millioner abonnenter – altså en halv milliard mennesker som betaler et månedlig beløp til Apple for en eller annen tjeneste.

En av disse tjenestene er Apple TV+, abonnementstjenesten for film og TV-serier som Apple fyrer i gang nå i november og som vil erstatte det Apple kanskje ikke har tjent så mye på gjennom sin iTunes-tjeneste for salg og leie av filmer. Her har konkurrenter som Netflix og HBO vist seg å være brysomme for Apple, som nå altså svarer med Apple TV+.

Andre tjenester er Apple Music, lagringstjenesten i skyen, iCloud, og nyhetstjenesten Apple News, som riktignok ikke er introdusert i Norge ennå. Vi har også betalingstjenester som Apple Pay, og i noen markeder har Apple også lansert en egen kredittkort-tjeneste.

En av de største tjenestene er App Store, der Apple selger enorme mengder apper, normalt med 30 prosent andel av salgsprisen. Mange apper er riktignok gratis, men mange gratis-apper inneholder mulighet for kjøp underveis i bruken av appen, og det gir også Apple inntekter.

En av de nyeste tjenesten er spilltjenesten Apple Arcade, som Apple har store forventninger til. I tillegg har Apple fortjeneste på sin garanti-tjeneste Apple Care og på salget av digitale bøker gjennom Apple Books.

Og nå kommer julesalget…

Apple har også lagt fram en ganske optimistisk prognose for det kommende kvartalet, det nevnte førjuls-kvartalet. Da venter selskapet en oppsetningen på mellom 85,5 og 89,5 milliarder dollar (i sjiktet 785-820 milliarder kroner).

Ikke minst forventer Apple-sjef Cook at iPhone-tallene vil ta seg kraftig opp igjen i neste kvartal, siden både testere og kunder har gitt uttrykk for stor begeistring for iPhone 11-generasjonen, som han uttrykte det da han la fram regnskapstallene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn