web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple vil bruke 23 milliarder kroner på boliger

Apple boliger
PLANENE: Apple-sjef Tim Cook og Californias guvernør Gavin Newsom studerer utbyggingsplanene på eiendommer som Apple nå vil overdra til boligproduksjon til folkelige priser. (Pressefoto: Apple)

Innhold

Silicon Valley er Apples hjem. Her har verdens rikeste selskap har sine røtter. Men Apple har også vært med på å drive boligprisene i været, gjennom enorm inntjening, høye lønninger og svære bonusutbetalinger. Nå investerer Apple nesten 23 milliarder kroner i boliger folk flest har råd å bo i.

Teknologi-industrien i Silicon Valley, der mange tjener godt og en del er blitt styrtrike, har bidratt til å ødelegge boligmarkedet i regionen og ikke minst i nærliggende storbyer som San Francisco. Problemet er mest synlig i form av en drastisk vekst i tallet på hjemløse.

«Vanlige» folk presses ut

Men også «vanlige» folk på «vanlige» lønninger presses ut – lærere, brannmannskaper, butikkmedarbeidere, bussjåfører, helsepersonell, offentlige funksjonærer og alle de andre yrkene som må være besatt for at samfunnet skal fungere. I kvartalet fra april og ut juni 2019 flyttet nesten 30.000 mennesker fra San Francisco.

En levekostkalkulator hos analyseselskapet Sperling’s Best Places, som i over 30 år har drevet demografiske studier for å plukke ut de beste stedene å bo i USA, viser at de generelle levekostnadene i San Francisco nå i 2019 er over 55 prosent høyere enn i Los Angeles. De rene boligkostnadene er nesten dobbelt så høye i San Francisco som i Los Angeles.

Apple
BYGGER BILLLIG: Apple-støttet boligbygging for folk med ekstremt lav inntekt, veteraner og tidligere hjemløse med funksjonshemminger i San Jose-området. (Pressefoto: Apple)

Pengemaskinen Silicon Valley får mye av skylden. Teknologi-bransjen vil være med på å bidra med sin skjerv til å bedre situasjonen. Tidligere i år har Google og Facebook lovt én milliard dollar hver som botemiddel mot boligkrisen i Silicon Valley.

2,5 milliard dollar fra Apple

Apple
MILJØSJEFEN: Apples sjef for miljø, politikk og sosiale initiativer, Lisa P. Jackson, her i et arkivfoto fra 2009, da hun var sjef for den amerikanske miljøadministrasjonen EPA. (Foto: EPA/Public Domain/Wikimedia Commons)

Det er i lys av dette at Apple har besluttet at selskapet vil investere 2,5 milliarder dollar (nesten 23 milliarder kroner) i flere store boligprosjekter som skal være med på å bøte på boligkrisen i delstaten California.

Av dette beløpet vil Apple plassere én milliard dollar i et investeringsfond for «affordable housing», altså boliger som folk flest har råd til å bo i. Både delstaten California og andre utbyggere får dermed lettere tilgang til kreditt for å sette i gang bygging av nye boliger både for folk med svært lav inntekt og det som betegnes som moderat inntekt.

Ytterligere én milliard dollar vil bli plassert i et fond som skal bidra til rimeligere inngangsbillett på boligmarkedet for førstegangs-kjøpere, med fokus på folk i sentrale tjenesteytende yrker, i utdanningsvesenet og til veteraner fra de amerikanske militære styrker.

Apple er en stor eiendomsbesitter og vil gjøre landområder i San Jose-området sør for San Francisco tilgjengelig for bygging av rimelige boliger. Her er det snakk om eiendommer til en verdi av 300 millioner dollar.

Ytterligere et fond på 150 millioner dollar vil være øremerket et kombinert delstatlig/privat partnerskap for rimelige boliger i Bay Area, altså området rundt San Francisco.

Hjelp til hjemløse

Og sist, men ikke minst vil Apple donere 50 millioner dollar til hjelpetiltak for hjemløse i hele California.

HJEMLØSE: Databransjen har bidratt til altfor høye bokostnader i San Francisco, og byens gater og parker blir tilholdssted for stadig flere hjemløse. (Foto: RitaE fra Pixabay)

Lisa Jackson har i mange år sittet i en sentral posisjon i ledelsen hos Apple, med ansvar for miljøsaker, politikk og sosiale initiativer. Hun sier at Apple forplikter seg til å være en god nabo og at selskapet vil være med på å skrive det neste kapitlet i historien til en region som har vært arnested for innovasjon og kreativitet i generasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn