web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

16-tommers MacBook lansert – verdens beste?

MacBook Pro
11 TIMER: Batterikapasiteten til 16-tommers MacBook Pro holder til 11 timers sammenhengende nettsurfing eller videotitting. (Pressefoto: Apple)

Innhold

Er du utvikler eller fotograf, lager du filmer og video, produserer du musikk, er du vitenskapsmann eller -kvinne, eller er du ganske enkelt blant dem som satser på Mac for å få utført «førsteklasses arbeid»? Da er den nye 16-tommers MacBook Pro for deg, påstår Apple.

Målgruppen for den nye MacBook-modellen som det har gått rykter om lenge og som Apple nå har lansert, er altså klart definert. Riktignok finnes det sikkert yrkesgrupper og profesjoner ut over det som Apple har ramset opp her som også kan ha glede og nytte av Apples nye super-bærbare PC.

Vi snakker naturligvis om tidenes kraftigste bærbare Mac, med 16-tommers Retina-skjerm, mulighet for de nyeste åtte-kjerners Intel Core i7- og i9-prosessorene på markedet, med opptil åtte gigabyte videominne og en nyutviklet, avansert teknologi for å holde varmeutviklingen under kontroll.

Apple MacBook Pro 16
HØY YTELSE: Multi-spors musikkredigering i Logic Pro X. (Pressefoto: Apple)

I tillegg byr den nye bærbare Mac-en på et lydsystem med seks innebygde høyttalere. Maskinen har Apples noe omdiskuterte Touch Bar der hvor funksjonstastene pleide å være på tastaturet tidligere, og Apples T2-sikkerhetsbrikke er også innebygd i maskinen.

11 timers videospilling

Sammenlignet med den forrige 15-tommers-modellen skal batteritiden være økt med én time til 11 timer sammenhengende trådløs nettsurfing, eller man kan sitte og se videoavspilling fra Apple TV-appen i like mange timer. Batteriet har en effekt på 100 wattimer (Wh).

Apple MacBook Pro 16
LYD OG BILDE: En flott 16-tommers skjerm og et lydsystem med seks høyttalere gjør at den nye MacBook Pro kan gi en tilnærmet kinoopplevelse. (Pressefoto: Apple)

Selv om Apple har hatt bærbar Mac med større skjerm tidligere – en 17-tommers modell var populær blant grafiske designere for en del år siden – er dette den største Retina-skjermen på noen bærbar Mac til nå. Retina er merkevarenavnet som Apple bruker på sine LCD- og OLED-skjermer med høyere pikseltetthet enn på de tradisjonelle skjermene. Apple tok ut patent på Retina-teknologien i 2012.

16-tommersskjermen på den nye bærbare byr på en oppløsning på 3.072 x 1.920 piksler med en pikseltetthet på 225 piksler per tomme. Dette betyr altså nesten seks millioner piksler på skjermen. Hver skjerm blir individuelt kalibrert før den forlater fabrikken.

For å få plass til den større skjermen i den omtrent like store maskinen som forgjengeren har Apple redusert rammen over skjermen med 25 prosent og rammene på siden med 34 prosent. De ytre målene er ikke helt som før, da. Bredden er økt med ni millimeter og dybden med 5.2 millimeter. Tykkelsen er økt med mindre enn én millimeter.

Nytt tastatur – igjen

I forsøket på å redusere tastedistansen har Apple i senere år prøvd seg på ny design av mekanismen på undersiden av tastene, med «sommerfugl-design» – og med blandede resultater. Dette har ført til kritikk fra brukere og testere, med påfølgende redesign. Nå prøver Apple seg på nytt med ytterligere en ny tastaturdesign. Navnet får det jo til å høres lovende ut – fortsatt Magic Keyboard – men det gjenstår jo å se hvor fornøyd brukene blir denne gang.

TASTENE: Utsnitt av det nye tastaturet med én millimeters tastevei og forhåpentlig god respons. (Pressefoto: Apple)

Den nye «sakse-mekanismen» under tastene gir en tastedistanse på én millimeter, og den skal bidra til mer stabilitet enn tidligere, med litt mer følbar respons. Tastaturet har Touch Bar, en løsning for en slags programmerbar funksjonstast-rekke over en berøringsfølsom skjerm, men har nå fått tilbake en vanlig fysisk Escape-tast – også etter murring fra brukere som savnet denne da hele topprekken med funksjonstaster forsvant med innføringen av Touch Bar-løsningen for noen år siden. Da forsvant også Escape-tasten.

De første journalist-kommentarene til det nye tastaturet er lovende.

Varmehåndtering

Den store datakraften som maskinen byr på, betyr naturligvis en utfordring når det gjelder å håndtere varmen som genereres. Sammenlignet med 15-tommers-forgjengeren er viftebladene større og bidrar til 28 prosent høyere luftgjennomstrømning, mens kjøleribbene er 35 prosent større. Dette innebærer at maskinen kan håndtere 12 watt større belastning enn med den forrige designen.

Apple MacBook Pro 16
UT MED VARMEN: Større vifteblader og kjøleribber skal sikre at den kraftige MacBook Pro-en ikke går varm. (Pressefoto: Apple)

16-tommers MacBook Pro benytter kraftig dedikert AMD-grafikk, henholdsvis AMD Radeon Pro 5300M og AMD Radeon Pro 5500M. Disse veksler automatisk med Intel UHD Graphics 630-grafikk avhengig av belastningen – enklere grafikkmotor under enklere arbeidsoppgaver betyr lavere strømforbruk.

I utgangspunktet er grafikkbrikkene utstyrt med fire gigabyte minne, men begge kan konfigureres opp til åtte gigabyte.

Så mye raskere

Apple har lagt ut noen sammenligninger med den forrige åttekjerners 15-tommers MacBook Pro, og hevder at man kan drive fargegradering med videoredigerings-løsningen DaVinci Resolve opptil 1,8 ganger mer effektivt med den nye MacBook Pro-en. Spill som Fortnite vil ha 1,6 ganger så høy ytelse, og spillutviklere kan glede seg til 1,4 ganger raskere «fly-through»-ytelse i Unity.

Prisene

16-tommers MacBook Pro har en startpris på 28.990 kroner. Da får man en maskin med 2,6 GHz seks-kjerners Intel Core i7-prosessor, 512 GB lagringsplass og AMD Radeon Pro 5300M-grafikk.

Apple MacBook Pro 16
SPILL-MASKIN: Her brukes MacBook Pro til spillutvikling i Unity. (Pressefoto: Apple)

Legger man 33.490 kroner på disken, får man en maskin med 2,3 GHz åtte-kjerners Intel Core i9-prosessor, én terabyte lagringsplass og AMD Radeon Pro 5500M-grafikk.

I begge disse prisene er internminnet på 16 GB.

Hvis sistnevnte maskin konfigureres maksimalt, med 2,4 GHz prosessor, 64 GB internminne, fordobling av videominnet på AMD-kortet til åtte gigabyte og SSD-lagring helt opp til åtte terabyte, vil prisen ende like i underkant av 70.000 kroner.

I skrivende stund opererer Apple Norge med mulighet for levering tidlig i desember 2019.

Apple har nå også kunngjort at den nye stasjonære toppmaskinen, Mac Pro, vil bli tilgjengelige i desember. Dette er en kraftig arbeidsstasjon med Xeon-prosessor og opptil 28 kjerner. I desember kommer også den nye profesjonelle 32-tommers skjermen, Apple Pro Display XDR.

Apple Pro Display XDR og Mac Pro
I DESEMBER: Nye Mac Pro og Apple Pro Display XDR kommer på markedet i desember. (Pressefoto: Apple)

Startprisene i USA vil være cirka 6.000 dollar for Mac Pro og cirka 5.000 dollar for Pro Display XDR, men norske priser er ikke kunngjort i skrivende stund.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn