Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Slik bruker Apple sine 48 nye iPhone-megapiksler

iPhone 14
NYESTE IPHONE: iPhone 14 er bygd med chassis i rustfritt spesialstål, sterkt glass som Apple kaller Ceramic Shield på framsiden og formgitt sterkt glass i matt tekstur på baksiden. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

Mens sentrale konkurrenter har skrytt av høye megapiksel-tall i mobilkameraene sine i flere år, har Apple holdt fast ved maks 12 MP helt siden iPhone 6s i 2015. Nå slår Apple – på tide, synes mange – til med en bildebrikke på 48 megapiksler. Men hva betyr det i praksis?

Den første iPhone-en med hovedkamera med oppløsning på 12 megapiksler var altså iPhone 6s, lansert høsten 2015.

Tilbakeholden på megapiksler

På selfie-kameraet nøyde Apple seg faktisk med sju megapiksler helt fram til iPhone 11 i 2019. Da fikk også kameraet på forsiden en oppløsning på 12 megapiksler. På iPhone SE så sent som i 2016 var oppløsningen på FaceTime-kameraet på beskjedne 1,2 megapiksler, selv om det var kommet opp på fem megapiksler på iPhone 6s-modellene året før. Til gjengjeld lå hovedkamaraet på bare åtte megapiksler på iPhone 6-modellene, altså de uten s i navnet.

iPhone 14
IKKE-PRO-MODELLENE: iPhone 14 og iPhone 14 Plus-modellene fås i fem forskjellige farger. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Går vi til ur-iPhone-en fra lanseringsåret 2007, var oppløsningen på beskjedne to megapiksler. Kameraet kunne bare ta stillbilder, ikke video, og det var ikke noe selfie-kamera i det hele tatt på den første iPhone-en. Med iPhone 14 Pro og 14 Pro Max kan vi nå – 15 år senere – altså ta opp stillbilder i RAW-format på 48 megapiksler og 10-bits Dolby Vision HDR 4K-video god nok – under optimale forhold – for kinolerretet. Verden går framover.

ProsessorA15 Bionic prosessorbrikke
BluetoothBluetooth 5.0
HDMIHDMI 2.1
Thread IoT-støtteJa, på modellen med Ethernet-kontakt
VideoformaterSDR med AVC/HEVC opptil 2.160p/60 bps. Dolby Vision opptil 2.160p/60 bps. HDR10+/HDR10/HLG med HEVC opptil 2.160p/60 bps. H264, MPEG-4, AC-LC.
LydformaterHE-AAC (V1), AAC (opptil 320 Kbps), AAC (fra iTunes Store), MP3 (opptil 320 Kbps), MP3 VBR, Apple Lossless, FLAC, AIFF, og WAV; AC-3 (Dolby Digital 5.1), E-AC-3 (Dolby Digital Plus 7.1 surround sound) og Dolby Atmos.
BildeformaterHEIF, JPEG, GIF, TIFF
SystemkravApple ID trengs for hjemmedeling samt kjøp og leie fra App Store og andre Apple-tjenester. 802.11-basert trådløst nettverk, Ethernet eller bredbånd-tilgang. Tilkoblet 4K- og HDR-TV nødvendig for å vise 4K og strømme HDR-innhold. HDMI-kabel nødvendig.
Dimensjoner og vekt Apple TV 4K31 mm (H) x 93 mm (B) x 93mm (D). Vekt WiFi-modell: 208 gram. Vekt WiFi- + Ethernet-modell: 214 gram.
Dimensjoner og vekt Siri-fjernkontroll136 mm (H) x 35 mm (B) x 9,25 mm (D). Vekt 66 g.

Tilbakeholden på info

48 megapiksler høres naturligvis lovende ut både for gode stillbilder og for dem som ønsker 10-bits HDR-video (High Dynamic Range) av høy kvalitet. Det store spørsmålet er hvordan Apple har implementert den nye brikken og teknologiene som er knyttet til den. I flere teknologimedier har skribenter de siste dagene gitt uttrykk for at de synes Apple er litt for tilbakeholden med detaljer i beskrivelsen i pressemeldingen som ble lagt ut i forbindelse med lanseringen. Det samme gjelder informasjonen på Apples nettsider.

I pressemeldingen heter det bare at nye iPhone 14 Pro introduserer en ny klasse av et profesjonelt kamerasystem, den første iPhone-en med hovedkamera på 48 megapiksler i form av en quad-piksel bildesensor. Dessuten er systemet utstyrt med noe Apple har kalt Photonic Engine, en avansert overføringsteknologi – «pipeline» – som skal gi en dramatisk forbedring av bilder tatt i dårlig lys. Men det etterlyses en mer detaljert beskrivelse av hvordan alt dette fungerer i praksis.

Jakten på forklaringer

Epleblogg har derfor tatt en titt på hvordan dette blir nøstet opp i rundt omkring hos forskjellige publikasjoner.

iPhone 14 Pro
KAMERAENE: Kameraene på iPhone 14 Pro-modellene stikker enda litt mer ut fra mobilen enn hos forrige generasjon. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Nettstedet Digital Photography Review, til daglig kalt DP Review, har sett nærmere på den nye bildebrikken på 48 megapiksler. I artikkelen spekuleres det på om den nye kamerateknologien, som Apple altså kaller «Photonic Engine», er en kombinasjon av flere løsninger: forbedret bildeprosessering med blant annet videreutviklet støyfjerning og kombinering av flere bilder tatt i rask rekkefølge, samt – ikke minst – større bildebrikke enn før.

Større bildebrikke

De utrolig små bildebrikkene i mobilkameraene har jo alltid vært det fremste ankepunktet mot dem fra brukere av «ordentlige» kameraer. Der i gården ser det jo ut til at det i stor grad er fullformat som rår nå, i hvert fall blant profesjonelle fotografer og såkalte entusiaster, selv om de litt mindre Micro Four Thirds- og APS-C-brikkene fortsatt har en del trofaste tilhengere, inkludert undertegnede.

Ethvert forsøk på å øke størrelsen på bildebrikkene i mobilkameraene tas imot med jubel blant mobilkamera-entusiastene. Noen ytterst få mobilkameraer har nå fått bildebrikke på én tomme, for eksempel Xiaomi 12S Ultra og Sharp Aquos R6, begge utviklet i samarbeid med Leica, men foreløpig bare tilgjengelig i henholdsvis Kina og Japan.

Hovedkameraet i iPhone 14 Pro og 14 Pro Max har ikke nådd én-tommes størrelse ennå, men har krøpet oppover fra 1/1,7 tommer hos forrige generasjon til 1/1,28 tommer, eller målt i millimeter fra 7,5 x 5,7 mm til 9,8 x 7,3 mm. Omregnet i kvadratmillimeter er ikke det langt unna enn fordobling av brikkeflaten. Vel, i hvert fall en økning på over 65 prosent. Lysstyrken er riktignok redusert noe fra foregående toppmodell, fra f/1,5 til f/1,8, men den økte størrelsen mer enn kompenserer for det. (Jeg har valgt å skrive f/1,8, som sikkert er nøyaktig nok, men ser at tallet noen steder er referert til som både f/1,78 – av Apple selv – og f/1,79…)

Hver av pikslene på bildebrikken i hovedkameraet på nye iPhone 14 Pro har en størrelse på 1,22 mikrometer (μm). Til sammenligning er pikselstørrelsen på bildebrikken i et Canon EOS R5 fullformatkamera oppgitt til 4,39 μm. Så det er langt igjen dit, altså. Men Apple benytter seg av et triks som også andre kameraprodusenter har benyttet seg av tidligere: sammenslåing av piksler.

Sammenslåtte piksler

Bayer-filteret, altså fargefilteret som ligger over fotodiodene på en bildebrikke, består av filtre eller mikrolinser i tre forskjellige farger, rødt, blått og grønt. Litt forenklet slipper hvert filter bare igjennom lys i sin egen farge. Det er dobbelt så mange grønne filtre som de to andre fargene. Kodak-ingeniør Bryce Bayer, som fikk patent på filteret i 1976, forsøkte å gjenskape måten det menneskelige øyet leser lys og farge på. Retinaen i øynene våre er mest sensitiv for grønt lys. Det samme gjelder for Bayer-filteret.

iPhone 14 Pro
BAYER: Det klassiske, konvensjonelle Bayer-mønsteret av mikrolinse-filteret for fordeling av farge-avlesningen på en bildebrikke. (Ill.: Toralv Østvang, basert på Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0.)

Apple benytter et såkalt Quad Bayer-mønster der fire piksler inntil hverandre leser av en og samme farge, i stedet for det klassiske Bayer-mønsteret der to nabopiksler leser av grønt, mens de to resterende av de fire leser av henholdsvis rødt og blått. Resultatet blir en slags firedobling av pikselstørrelsen. De 48 megapikslene blir i praksis lest av som fra en brikke på 12 megapiksler, men med mye større piksler enn de fysiske pikslene på brikken. Pikselstørrelsen oppfattes av kameraet som økt fra 1,22 μm til 2,44 μm.

iPhone 14 Pro
QUAD-BAYER: Ved å slå sammen nabopiksler til slike kombinasjoner lager Apple – og andre brikkeprodusenter – mye større, men færre piksler. I iPhone 14 Pro og Pro Max blir 48 små megapiksler til 12 store megapiksler. (Ill.: Toralv Østvang, basert på Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0.)

På engelsk kalles dette pixel binning. Nokia brukte slik teknologi allerede i 2012, uten sammenligning for øvrig.

Det blir spennende å se de kommende kameratestene fra iPhone 14 Pro og 14 Pro Max. Hvor stor forbedring av bildekvaliteten vil denne teknikken egentlig føre til? Det har vi ikke svaret på i skrivende stund, bortsett fra påstanden i pressemeldingen om at Photonic Engine-teknologien øker ytelsen i middels til svakt lys på hovedkameraet med opptil 2x, samt opptil 3x på ultravidvinkel-kameraet, opptil 2x på telefotokameraet og opptil 2x på TrueDepth-kameraet – selfie-kameraet som brukes til tredimensjonal ansiktsdetektering på framsiden.

Hva med 48 megapiksler?

Hva så med de 48 megapikslene som fikk så mye oppmerksomhet i forbindelse med høstens iPhone-lansering? Kan iPhone 14 Pro- og 14 Pro Max-brukere bare bruke dem i «sammenslått» tilstand som 12 litt større megapiksler? Da blir vel i så fall referansen til «48 megapiksler» bare et slags tomt markedsførings-triks?

Vel, Apple ser ut til å anbefale 12 MP-løsningen under de fleste forhold fordi sammenslåtte «store» piksler innebærer en optimalisering av lysmengden som blir fanget opp. For å sitere fra Apples egne norske nettsider: «For de fleste bilder er det viktig å optimalisere lysinnstil­lingen. Derfor grupperer den nye sensoren fire piksler sammen i én stor quad-piksel, som samler fire ganger så mye lys og produserer spektakulært mye bedre bilder på den praktiske 12 MP-størrelsen.»

iPhone 14 Pro
48 MEGAPIKSLER: Dette skal i utgangspunktet være et bilde tatt i ProRAW-modus som utnytter alle de 48 megapikslene på bildebrikken til iPhone 14 Pro-kameraene. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Men noen ganger ønsker kanskje fotografen kanskje å prioritere detaljene i motivet framfor å få best mulig lys og farger selv under vanskelige lysforhold? For igjen å sitere fra Apples nettsider: «For å få den ultimate kombinasjonen av detaljer og fleksibilitet, ta bilder i ProRAW med 48 MP oppløsning. En ny maskinlæringsmodell leverer skarpere bilder og mindre støy, med et enestående resultat. Dermed kan du forandre utsnitt på bildene, samtidig som du beholder fantastisk oppløsning.»

Adjektivene her er Apples egne, så vi får vente på uavhengige tester før vi trekker noen endelig slutning. Men heldigvis ser det altså ut til at man kan fotografere i full 48 MP-modus med de mye iPhone 14 Pro-modellene. 48 megapiksler er altså en realitet, ikke bare et markedsføringsstunt.

ProRAW-modusen gir vel å merke ganske store bildefiler. På iPhone 13 Pro Max som jeg har hatt på testutlån fra Apple, ser jeg at de 12-bits ProRAW-filene i gjennomsnitt ligger på rundt 25-30 megabyte, mens ordinære HEIF-filer ligger på rundt to megapiksler og JPEG-filer av samme motiv på rundt tre megapiksler.

Hvordan dette slår ut med oppløsning på 48 megapiksler, gjenstår å se.

Fire eller fem kameraer?

På iPhone 14 Pro og 14 Pro Max ser man altså tre kameraer på baksiden, mot to på ordinære iPhone 14 og 14 Plus. Hovedkameraet er 48 MP-kameraet med brennvidde tilsvarende 24 mm og fast blenderåpning (=lysstyrke) på f/1,78 (som man altså godt kan avrunde til f/1,8). Kameraet har det som Apple kaller andre-generasjons optisk bildestabilisering med bevegelig sensor. Forskjellen på optisk stabilisering og stabilisering via bevegelig sensor (brikkeforflytning) er at i det første tilfellet er det objektivet som blir forskjøvet litt for å motvirke kamerabevegelsene, mens brikkeforflytning – naturligvis – flytter selve brikken. Objektivet er bygd opp av sju linseelementer. Alle pikslene er fokus-piksler.

iPhone 14 Pro
HOVEDKAMERAET: Portrett tatt med hovedkameraet på iPhone 14 Pro Max. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I tillegg finner vi et telefoto-kamera med brennvidde tilsvarende 77 mm og lysstyrke f/2,8. Apple kaller dette et 3x telefoto-kamera. Objektivet har optisk bildestabilisering og er bygd opp av seks linseelementer.

Dessuten har vi et ultravidvinkel-kamera her, med et objektiv med brennvidde tilsvarende 13 mm og lysstyrke f/2,2, bygd opp av seks linseelementer.

På framsiden – altså skjermsiden – finner vi Apples TrueDepth selfie-kamera på 12 megapiksler med lysstyrke f/1,9, bygd opp av seks linseelementer. En nyhet på alle iPhone 14-modellene er at nå har også selfie-kameraet fått autofokus. På de fleste mobilkameraer har selfie-kameraet fast fokus tilpasset omtrent et motiv på en armlengdes avstand fra objektivet. Med autofokus også i dette kameraet har portrettmodusen på iPhone 14-kameraene dermed fått forbedret bokeh-effekt og dybdeskarphets-funksjon. Også dette kameraet kan ta opp stillbilder i Apple ProRAW-modus og 4K-video med 24, 25, 30 og 60 bps. HDR-videoopptak i Dolby Vision-kvalitet kan tas opp i opptil 4K med 60 bps.

Dessuten støttes såkalt Filmatisk modus på iPhone 14 i opptil 4K HDR, mot bare Full HD tidligere. Ytterligere en kameraforbedring, altså.

2X TELE: En demo fra Apple som skal vise hvordan man beholder detaljene når man med den nye 2x-telekamera-funksjonen henter fram et utsnitt sentralt i bildet. (Pressefoto: Apple.)

Men vent – i spesifikasjonene oppgir Apple også et femte kamera, et nytt 12 MP 2x telefoto-kamera med brennvidde tilsvarende 48 mm og lysstyrke f/1,78 (f/1,8). Hvor er det? Jo, det er «gjemt» i 48 MP-hovedkameraet og utnytter quad-piksel-teknologien med sammenslåing av piksler. Når man aktiverer dette «kameraet», tas det bilde – eller video – fra et sentralt utsnitt av quad-piksel-sensoren som gir et 2x telefoto-bilde av motivet. Det er rimelig å forvente at dette gir telefoto av litt høyere kvalitet enn med 3x-telekameraet, som på iPhone 13 Pro Max gir noe dårligere bildekvalitet enn hovedkameraet.

Liker du å filme med Apples filmatisk modus (Cinematic mode), kan det være kjekt å vite at den på iPhone 14 her er oppgradert fra 1080p/30 bps (Full HD) til 4K/30 bps.

Øvrige forbedringer

Apple har nå altså lansert iPhone 14 i fire ulike modeller. Basismodellene er iPhone 14 og iPhone 14 Plus, førstnevnte med 6,1-tommers skjerm, Plus-modellen med 6,7-tommers skjerm. Forrige generasjons iPhone mini med 5,4-tommers skjerm er borte.

I motsetning til Pro-modellene har iPhone 14 og iPhone 14 Plus har to kameraer på baksiden i stedet for tre, begge på 12 megapiksler. Hovedkameraet har brennvidde tilsvarende 26 mm og lysstyrke f/1,5, dual pixel-autofokus og bildestabilisering ved hjelp av sensorflytting. Pikselstørrelsen her er 1,9 µm. I tillegg finner vi et supervidvinkel-kamera, også på 12 megapiksler, med brennvidde tilsvarende 13 mm og lysstyrke på f/2,4. Det såkalte TrueDepth-selfie-kameraet på forsiden er også på 12 MP og har lysstyrke f/1,9 samt brennvidde tilsvarende 23 mm.

Action-modus

Blant kameranyhetene er for øvrig en såkalt Action-modus. Når den effekten aktiveres, kan man filme mens man går og til og med løper, uten at opptakene blir ødelagt av ukontrollerte rystelser. På demoen som Apple har publisert, ser det ut som om man filmer med et kamera plassert på en gimbal. Sikkert kjærkomment for dem som fotograferer mye i tilknytning til sportsaktiviteter.

Teknikken er en kombinasjon av brikkeforskyvning og kontinuerlig beskjæring av bildeutsnittet. Nettstedet TechRadar sammenligner det med teknikken som brukes i action-kameraene fra GoPro.

Nytt brikkesett – bare for Pro

Vi må heller ikke glemme at iPhone 14 Pro-modellene har fått ny og enda kraftigere prosessor-brikkesett, kalt A16 Bionic, som vel å merke ikke brukes i iPhone 14 og 14 Plus-modellene. De modellene har Apple beholdt på A15-nivå, altså det samme brikkesettet som Apple lanserte i 2021 i forbindelse med iPhone 13-generasjonen, men vel merke den litt kraftigere versjonen brukt i 13 Pro-modellene. Ifølge nettstedet Tom’s Guide er dette første gang Apple ikke har skiftet til den nyeste generasjonen av prosessor-brikke til alle de nye iPhone-ene som lanseres samtidig.

Apples A16 Bionic-brikkesett har fått krympet prosessor-arkitekturen ytterligere sammenlignet med A15 Bionic, takket være overgang fra en produksjonsprosess på fem nanometer til fire nanometer. Dermed er det blitt plass til enda flere transistorer, hele 16 milliarder. Resultatet skal være et prosessor-brikkesett som er opptil 40 prosent raskere enn en konkurrent som Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, ifølge Tom’s Guide. Samtidig er strømforbruket 20 prosent lavere. Båndbredden mellom sentralprosessoren og grafikkprosessoren i A16-brikkesettet er dessuten økt med 50 prosent. Grafikkintensive apper – som foto og video – samt spill kan komme til å dra mye nytte av dette.

I det hele tatt ser det ut til at oppgraderingen av brikkesettet til A16 Bionic kan være en viktig del av forklaringen på bedre foto- og video-ytelse i iPhone 14 Pro og 14 Pro Max. Men som allerede nevnt foreligger det ingen tester i skrivende stund som kan bekrefte dette.

iPhone 14 Pro
MAKRO: Med ultravidvinkel-objektivet har man en så tett nærgrense at objektivet innbyr til makrofotografering, som er noe mobilkameraer har vært dårlige på. Denne forbedringen dukket først opp på iPhone 13-generasjonen. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

iPhone 14 Pro Max har en søl-, sprut- og støvbestandighet rangert til IP68, som teoretisk tilsier nedsunket i vann på seks meters dybde i opptil 30 minutter. Men garantien dekker for ordens skyld ikke skader forårsaket av væske.

Nytt på iPhone 14 Pro-modellene er at skjermen alltid er på, slik at du kan se klokkeslett, innkomne meldinger og annen viktig informasjon uten å måtte slå på mobilen først. Lysstyrken er også kraftig forbedret for å lette fotografering utendørs i sterkt sollys.

Pro-modellene har en funksjon som Apple kaller ProMotion, med en variabel oppfriskningsrate på skjermen på opptil 120 Hz. Standard-modellene har skjermer som bare går på 60 Hz.

Blant øvrige nyheter hos iPhone 14-modellene er at den velkjente falldetekteringen – velkjent for undertegnede, i hvert fall – er utvidet til også å detektere trafikkulykker, med automatisk varsling av nødetater. Som om ikke det var nok, har Apple også introdusert «Nødanrop (SOS) via satellitt». En funksjon som riktignok bare kommer til USA og Canada i første omgang. Om den i det hele tatt dukker opp i vår del av verden, er umulig å vite nå. Løsningen skal gjøre det mulig å varsle nødhjelp-instanser hvis man har skadet seg i fjellet eller andre steder uten mobildekning.

Konklusjon

Mobilprodusenter som Apple, Samsung, Sony og alle de andre har en voldsom utfordring i å komme med nye modeller hvert år. Noen ganger blir det små og ganske ubetydelige forbedringer, andre ganger mer dyptgripende og fundamentale forbedringer. For eksempel på fotosiden. Med forbehold om at det foreløpig mangler ordentlige tester som kan bekrefte noe som helst, ser det ut til at Apple har gjort vesentlige forbedringer på kamerasiden med iPhone 14-generasjonen, spesielt med de to modellene som har «Pro» i navnet, altså iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max.

iPhone 14 Pro
BRIKKENE: Apples egen prosessor- og brikkesett-utvikling har betydd mye for iPhone-utviklingen opp gjennom årene. Her arkivbilde av en annen brikke-familie, M1-brikkene for Mac-ene. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

De som holder seg til andre mobil-merker må gjerne argumentere med at Apple ofte er sent ute med funksjoner og ytelsesforbedringer som konkurrentene er kommet med mye tidligere. Den kritikken er sikkert berettiget. Men Apple har en ryggmargsrefleks på brukervennlighet som gjør at selskapet ofte greier å implementere forbedringene på en slik måte at brukerne opplever dem som enten revolusjonerende eller selvfølgelige. Revolusjonerende for de oppleves som en dramatisk forbedring som riktignok krever litt tilvenning. Eller selvfølgelige for de er noe man nærmest nikker gjenkjennende til, som om det er noe man har sett komme.

iPhone 14, og særlig 14 Pro og 14 Pro Max, er i så måte eksempler på iPhone-utgaver som trolig vil vinne ytterligere et antall kamera- og foto-entusiaster over til mobilkamera-leiren. Noe som vel å merke ikke automatisk betyr at man bør slutte å interessere seg for «ordentlige» kameraer. For min del trives jeg godt i begge verdener.

Prisene

De nye iPhone 14-modellene er tilgjengelig fra 16. september 2022.

iPhone 14 Pro med 6,1-tommers skjerm har en startpris på 13.990 kroner, men da er lagringsplassen bare 128 GB – i minste laget for mye fotografering og videofilming. Modellen med 256 GB til 15.290 kroner egner seg nok bedre. Ivrige foto- og video-entusiaster bør imidlertid vurdere versjonen med 512 GB til 17.990 kroner. Det er plassen jeg for tiden benytter i en iPhone 13 Pro Max og som ser ut til å holde bra for ganske mye fotografering og videofilming. Det optimale er naturligvis én terabyte med lagringsplass, men da blir prisen 20.690 kroner.

Jeg vet ikke i hvilken grad det handler om alder eller andre forhold, men det er jo en del av oss – inkludert meg selv – som foretrekker mobil med litt større skjerm. iPhone 14 Pro Max med 6,7-tommers skjerm er naturligvis litt dyrere i de forskjellige konfigurasjonene. Startprisen for 128 GB er 15.490 kroner, deretter kommer 256 GB for 16.790 kroner, 512 GB for 19.490 kroner og toppmodellen på én terabyte for 22.190 kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn