web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Ny iPad Pro får M2-prosessorbrikke

iPad Pro
TO STØRRELSER: iPad Pro kommer som alltid i to størrelser, med skjerm på henholdsvis 11 tommer (til venstre) og 12,9 tommer. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

Apple dytter nå iPad Pro opp i M2-klassen og byr på enda mer ytelse i sine kraftigste nettbrett. Men samtidig lanserer Apple en ny 10,9-tommers iPad, noe som bidrar ytterligere til valgets kvaler. For nå er det mange aktuelle iPad-er å velge blant.

I tillegg til de nye iPad Pro-ene og vanlige iPad-modellene som er lansert nå, høsten 2022, har vi iPad mini-modellene fra høsten 2021 som fortsatt er i salg. Og vi må ikke glemme iPad Air-modellene som ble lansert våren 2022. De er fortsatt ganske nye på markedet og definitivt relevante for mange.

Totalt sett er derfor iPad-utvalget svært rikholdig for tiden, særlig når man plusser på alle konfigurasjonsvariantene som er tilgjengelig. I krokene spøkes det om at folk nå må sitte med komplekse regneark for å finne fram til iPad-en som passer best for sine behov. Så vanskelig er valget blitt.

Vi skal naturligvis ikke klage. Et godt utvalg er et gode, ikke et problem. I hvert fall hvis man ikke gjør det til det. Tvert imot er det interessant å se hvor sterkt Apple satser på iPad-familien sin. Særlig i lys av debatten for noen år siden.

iPad Pro 6. gen.
LOGOEN: Apple M2-logoen i all sin enkelhet. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Det var nok av dem som spådde iPad-konseptet nord og ned. Særlig fordi Apple holdt standhaftig fast på at operativsystemet ikke skulle smelte sammen med Mac OS-et, slik noen hadde håpet på. På Windows-siden har vi jo sett at bærbare PC-er og nettbrett i større grad er blitt to sider av samme sak, for å si det slik. Apple holder derimot fast på at iPad-er og Mac-er har forskjellige bruksområder og at særegenhetene til de to plattformene bør pleies nennsomt, tross alle likhetene.

For ordens skyld – denne artikkelen handler om nye 6. generasjons iPad Pro, lansert høsten 2022. Den nevnte 10,9-tommers iPad-en kommer det en separat artikkel om.

Apple – prosessor-designeren

Apple er som kjent nå kommet ganske langt i sitt tredje historiske prosessor-skifte. Først fra Motorola 680X0-prosessorer på 1980-tallet til Power PC-baserte RISC-prosessorer på 1990-tallet, og deretter til Intel-prosessorer rundt 2005. 15 år senere var den nyeste omleggingen i full gang, til Apples egen-designede ARM-prosessorer under fellesbetegnelsen Apple Silicon – Apple-silisium.

Her snakker vi egentlig ikke om én prosessor som i gamle dager, men om en integrert brikkestruktur som samler komponenter som ordinær prosessor (CPU), grafikkprosessor (GPU), minne (cache og RAM), komponenter for kunstig intelligens og maskinlæring (Neural Engine) og andre elementer på én og samme integrerte brikke. Fagbegrepet er «systems-on-a-chip», forkortet SoCs.

Nettopp den tette integreringen av alle disse komponentene på én brikke – og dermed blant annet kort transportavstand for datasignaler – bidrar sterkt til det som definitivt ser ut til å være denne prosessorteknologiens fremste fortrinn: svært høy ytelse kombinert med beskjedent strømforbruk .

iPad Pro 6. gen.
APPLE SILICON: Den opprinnelige M1-prosessorbrikken til venstre og etterfølgeren M2 til høyre, med sine 20 milliarder transistorer. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Den første av disse brikkene, som Apple kalte M1, ble lansert høsten 2020, etterfulgt av M1 Pro og M1 Max i 2021. I år, 2022, kom først M1 Ultra, og så – kunngjort den 6. juni – andre generasjon under navnet M2. Den ble først plassert i en ny MacBook Air-bærbar og i en 13-tommers MacBook Pro.

M2-brikken har 20 milliarder transistorer, en økning på 25 prosent fra M1-brikken. Ifølge Apple byr M2-brikken på opptil 18 prosent høyere prosessorytelse og opptil 35 prosent høyere grafikkytelse med M1-brikken.

iPad Pro med M2

Og nå lanserer Apple altså en nye utgave av den heftigste iPad-en – iPad Pro – med M2-prosessorbrikken. Den har allerede begynt å omtales som M2 iPad Pro.

Man kan vel påstå at det er forholdsvis moderat med nyheter knyttet til den nye iPad Pro-generasjonen, som er sjette generasjon iPad Pro. Desto mer spenning knytter det seg til hvor store ytelsesforbedringer som nye iPad Pro byr på – både målbart og opplevd. Når disse linjer skrives, er det fortsatt en ukes tid igjen til M2-utgaven av iPad Pro blir tilgjengelig på markedet. Derfor finnes det i øyeblikket ikke noen uavhengige tester som kan gi oss en pekepinn på hvor høy ytelsen egentlig er. Er det sant som Apple påstår i pressemeldingen at iPad Pro har «superkrefter fra M2-chipen»? Vel, vi får vente og se.

Berøringsfri penn

Apple har lenge tilbudt iPad-betjening ved hjelp av berøring med penn – kalt Apple Pencil. Kombinasjonen iPad Pro og nyeste versjon av iPad-operativsystemet, iPadOS 16, tar dette konseptet et steg videre. Nå trenger ikke lenger spissen av pennen berøre skjermen. Apple Pencil registreres opptil 12 mm over skjermen.

Fordelen med det er blant annet at man kan få en forhåndsvisning av en handling før man setter den ut i livet. Ifølge Apple bidrar det til at man kan skissere og tegne med større presisjon enn før.

iPad Pro 6. gen.
SAMMENLIGNING: Bildet skal vel vise forskjellen i størrelsen mellom en 12,9 tommers skjerm og en 11 tommers skjerm. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Høy trådløs-hastighet

Trådløs dataoverføring blir stadig raskere. Nye iPad Pro kommer med støtte for Wi-Fi 6e. Mens WiFi 6 er basert på 802.11ax-standarden med de to etablerte frekvensbåndene for wifi, 2,4 og 5 GHz, har bransjeorganisasjonen WiFi Alliance utvidet støtten til å omfatte 6 GHz-båndet med WiFi 6e. NKOM (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) åpnet for tillatelse til å bruke WiFi 6 i 6 GHz og 60 GHz i Norge i juli 2021.

For iPad Pro-brukere betyr dette mulighet til nedlastinger i opptil 2,4 Gbps, som er dobbelt så raskt som forrige generasjon.

Ifølge Apples pressemelding støtter WiFi + Cellular-modeller av nye iPad Pro enda flere 5G-nettverk i hele verden enn tidligere modeller, noe som er kjekt å vite for folk som reiser mye med sin iPad Pro.

Stage Manager

I kombinasjon med iPadOS 16 vil nye iPad Pro by på nye og avanserte funksjoner, blant annet Stage Manager. Dette er en funksjon som skal løse et iboende problem for iPad-brukere. I motsetning til Mac har iPad historisk vært lite velegnet for fleroppgavekjøring – multitaskingen på engelsk. Altså for å ha flere programmer åpne samtidig og kjapt kunne veksle mellom dem – og lett kunne kopiere data mellom dem. Noe som Mac-brukere – og Windows-brukere for den saks skyld – har kunnet gjøre «siden tidenes morgen». Men altså ikke på iPad. Riktignok er det gradvis blitt åpnet for at man kan kjøre med skjermen delt i to vinduer med hver sin app, men mange av oss vil gjerne kunne kjøre enda flere apper samtidig.

iPad Pro 6. gen.
EKSTERN SKJERM: iPad Pro kan gjerne tilkobles ekstern skjerm, som for eksempel en Apple Studio Display. Da kan man vise opptil åtte apper på skjermen samtidig. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Stage Manager kommer nå som løsningen på dette problemet. Med denne funksjonen aktivert kan man dele opp skjermen i mange app-vinduer og endre størrelsen på vinduene, legge dem opp slik at de delvis overlapper hverandre og i det hele tatt få et noe mer Mac-likt arbeidsmiljø på skjermen.

Ja, man kan også koble til en ekstern skjerm. Da kan man kjøre med fire apper i gang på iPad-skjermen og fire til på den eksterne skjermen.

Stage Manager vil dermed trolig by på fleroppgavemuligheter nok for de fleste. I skrivende stund er løsningen imidlertid bare tilgjengelig i betaversjon. Og jeg har ikke prøvd den ennå.

Klar for HDR

12,9-tommers utgaven av iPad Pro med Liquid Retina XDR-skjerm har fått en såkalt referansemodus som kan matche kravene til profesjonell bilde- og fangebehandling. Dermed kan fotografer, videofotografer og bildebehandlere bruke iPad-en til å redigere bilder og videoer med High Dynamic Range-innhold (HDR). Ypperlig i en tid da stadig flere vil over fra 8-bits til 10-bits video, for eksempel.

DaVinci, men ikke Final Cut?

Når vi først er inne på dette med foto og video: Apple står sterkt i det profesjonelle videoredigeringsmarkedet med sitt Final Cut Pro 10-program for Mac, men har foreløpig latt være å tilby programmet i en iPad-tilpasset versjon. Dette er noe mange Final Cut-brukere har etterlyst gjennom flere år.

iPad Pro 6. gen.
PROFF-VIDEO: Davinci Resolve er blant de «store» programmene som nå kommer som app for iPad Pro. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Konkurrenten LumaFusion har for lengst seilt opp som det kanskje mest populære (semi-)profesjonelle videoredigeringsprogrammet for iPad-brukere. LumaFusion-folkene har til og med lagd en tilleggsmodul som gjør det enkelt å begynne å redigere en samling videoklipp på iPad ute i felten, for så å eksportere det hele som en XML-fil, åpne den i Final Cut Pro på Mac når man er kommet hjem, og jobbe videre med redigeringen der.

Men denne arbeidsdelingen mellom LumaFusion og Final Cut Pro ser ikke ut til å få være i fred. Det kom som en overraskelse på en del at Final Cut-konkurrenten DaVinci Resolve fra Blackmagic Design nå er på vei inn på iPad-plattformen i stedet for Final Cut Pro selv.

Dette kom fram i en en av Apples promoteringsvideoer av nye iPad Pro, og Apple har bekreftet at programmet vil komme på denne plattformen, ifølge fotonettstedet DP Review. Når det vil skje, er foreløpig ikke kjent.

Om DaVinci Resolve vil fungere på andre iPad-er enn nye iPad Pro med M2-prosessorbrikke, er ikke kjent i skrivende stund.

iPadOS 16

iPadOS 16 blir tilgjengelig som gratis oppgradering fra mandag 24. oktober 2022, to dager før leveringen av iPad Pro kommer i gang.

iPad Pro 6. gen.
NETTBRETT OG BÆRBAR: Med Magic Keyboard blir iPad Pro en hendig bærbare PC. Når den befris for tastaturet, blir den et hendig nettbrett. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Prisene

Nye iPad Pro har kunnet bestilles siden 18. oktober 2022 og blir tilgjengelig i butikkene fra onsdag 26. oktober.

Startprisen på 11-tommersmodellen er 11.290 kroner for WiFi-utgaven eller 13.390 kroner hvis man også ønsker den utstyrt for mobilnettet.

Hvis man ønsker 12,9-tommersmodellen, er startprisen 15.490 kroner, eller 17.590 kroner hvis man vil kunne bruke den i mobilnettet.

Merk at rimeligste utgave bare har 128 GB innebygd lagringsplass. Mer lagringsplass kan bestilles – men som vanlig hos Apple ikke etterbestilles – i flere trinn oppover til maks to terabyte. Men da kan prisen også bli høy. En toppspekket 12,9-tommers iPad Pro med to terabyte lagring kommer på godt over 30.000 kroner. I tillegg kommer penn og tastatur.

Andre generasjon av Apple Pencil koster cirka 1.750 kroner.

Mange iPad-brukere anser nok tastatur som nødvendig tilbehør. Magic Keyboard koster 3.990 kroner for 11-tommeren og 4.790 kroner for versjonen til 12,9-tommersmodellen.

Apple tilbyr utdanningsrabatt for studenter og deres foreldre, samt lærere og ansatte ved utdanningsinstitusjoner og for lærer som jobber med hjemmeundervisning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn