web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple: iPhone 14 Pro kan bli covid-forsinket til jul

iPhone 14
FORSINKELSER: De to mobilene til høyre, iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max, kan bli levert med forsinkelser på grunn av Covid-restriksjonene i Kina, melder Apple. Bildet er fra Apple-butikken på Fifth Avenue i New York. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

Covid-restriksjonene i Kina kan føre til forsinkelser i produksjonen og leveringen av iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max, varsler Apple. Både Black Friday-salget og julesalget kan bli rammet av forsinkelsene.

Kina fører som kjent en ekstremt streng nedstengnings-politikk i kampen mot Covid 19-pandemien, som fortsatt herjer i Kina. Høsten 2022 har det vært nye og omfattende utbrudd i flere storbyer. Den første dagen i november ble det registrert nærmere 3.000 tilfeller, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Apple varsler investorer og kunder

Apple har nå gått til et uvanlig skritt og varslet både investorer og kunder om at tilgangen på iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max for tiden er sterkt begrenset. Forklaringen som oppgis, er de strenge Covid-19-restriksjonene i regionen i Kina der iPhone 14 produseres, melder 9to5Mac.

iPhone 14 Pro forsinket
BESTILL NÅ! De som ønsker seg en iPhone 14 Pro eller 14 Pro Max til jul, bør trolig skynde seg med å bestille. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Amerikanske Macworld følger opp og anbefaler sine lesere å bestille nå hvis de vil sikre seg en iPhone 14 Pro til jul. Hvis man bestiller en iPhone 14 Pro eller iPhone 14 Pro Max nå, i den andre uka i november, er ventet mottaksdato i USA 14. desember 2022, heter det.

Det er ikke kjent hvordan disse forholdene påvirker leveransene til Norge. På de norske Apple-nettsidene står bare den vanlige formuleringen: «Estimert leveringsdato baseres på varenes tilgjengelighet og det leveringsalternativet du har valgt.» Informasjon om endelig leveringsdato får man ikke før man har fullført en bestilling.

«iPhone City»

Zhengzhou er en storby med over 12 millioner innbyggere i den sentrale Henan-provinsen i Kina. Produksjonsselskapet Foxconn, som blant annet produserer Apple-produkter i Kina, har en stor fabrikk her som produserer iPhone for Apple.

Foxconn Zhengzhou regnes som verdens største fabrikkanlegg for produksjon av mobiltelefoner. Stedet går til daglig under navnet «iPhone City», ifølge Wikipedia.

iPhone 14 Pro forsinket
VIKTIG FLYPLASS: Zhengzhous status som en av de ledende industribyene i Kina har blant annet gitt byen en stor internasjonal flyplass, Zhengzhou-Xinzheng International Airport. Foxconns iPhone-fabrikk ligger like i nærheten. (Foto: Gary Lee Todd, Wikimedia Commons CC0 1.0.) (Klikk for større bilde.)

I skrivende stund opererer fabrikkanlegget med betydelig redusert kapasitet, skriver Macworld USA med referanse til meldingen fra Apple.

Fabrikkarbeiderne holdes for tiden isolert fra omverdenen. Det er bygd tre store sovesal-bygninger på fabrikkområdet der arbeiderne må tilbringe fritiden. De får ikke lov å bevege seg andre steder enn mellom sovesalene og fabrikklokalene.

Julesalget, eller den utvidede salgssesongen som amerikanerne gjerne kaller «Holiday season», som også omfatter tiden fra Thanksgiving-feiringen i slutten av november samt Black Friday, er naturligvis høysesong for mobiltelefon-salget. I regnskapskvartalet som inkluderte denne perioden i fjor – oktober-desember 2021 – satte Apple ny rekord i iPhone-salget med en iPhone-omsetning på 71,6 milliarder dollar (over 735 milliarder kroner), ifølge Macworld USA. Omsetningen er ventet å bli enda høyere i år, ettersom en større andel av iPhone-modellene som selges nå sies å være iPhone 14 Pro-modeller, som jo er vesentlig dyrere enn ikke-pro-modellene.

iPhone 14 Pro forsinket
IPHONE-BYEN: Zhengzhou er provinshovedstad i Henan sentralt i Kina. (Kart: Wikimedia Commons.)

Foxconn

Foxconn er egentlig et taiwansk konsern, etablert i 1974 under navnet Hon Hai Precision Industry Co., Ltd.

Interessant nok, med tanke på dagens spente situasjon mellom Taiwan og Folkerepublikken Kina, er Foxconn i dag faktisk den største private arbeidsgiveren i Kina. Konsernet regnes også som en av verdens største arbeidsgivere, med nærmere 1,3 millioner ansatte i 2020, ifølge Wikipedia.

iPhone 14 Pro forsinket
VENTING: Apple-kunder risikerer ekstra lang ventetid på iPhone 14 Pro-modeller nå i førjulstiden. Her engasjerte Apple-kunder i Apples butikk på Fifth Avenue i New York. (Pressefoto: Apple). (Klikk for større bilde.)

Foxconn produserer hovedsaklig elektronikkprodukter for ledende amerikanske, kanadiske, kinesiske, finske og japanske selskaper. Produktspekteret har opp gjennom årene omfattet kjente merkenavn som BlackBerry, Nintendo, Nokia, Sony, Google Pixel, Xiaomi og Xbox med flere. Og naturligvis Apple-produkter som iPad, iPod og iPhone.

Det antas at Foxconn produserer 40 prosent av all forbrukerelektronikk som selges i verden, ifølge Wikipedia.

Meldingen

Slik lyder den opprinnelige meldingen fra Apple, datert 6. november 2022:

COVID-19 restrictions have temporarily impacted the primary iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max assembly facility located in Zhengzhou, China. The facility is currently operating at significantly reduced capacity. As we have done throughout the COVID-19 pandemic, we are prioritizing the health and safety of the workers in our supply chain.

We continue to see strong demand for iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max models. However, we now expect lower iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max shipments than we previously anticipated and customers will experience longer wait times to receive their new products.

We are working closely with our supplier to return to normal production levels while ensuring the health and safety of every worker.

iPhone 14 Pro forsinket
APPLE-KØ: Forsinkelsene i leveringen av iPhone 14 Pro-modellene kan skape nye køer utenfor Apple-butikkene. Slik var køen da Apple-butikken på Fifth Avenue ble gjenåpnet etter renovering i september 2019. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn