web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Tre Affinity-programmer er nå tilgjengelig på iPad

Affinity Publisher
PÅ KJØKKENBORDET: For første gang er Affinity Publisher nå tilgjengelig for iPad. Fra før har man kunnet kjøre Affinity Photo og Affinity Designer på iPad. Dermed er hele andre generasjon av Affinity-suiten klar for iPadOS. Her avbildet på en iPad Air 2022-modell. (Foto: Toralv Østvang.)

Innhold

Med Affinity Publisher som nyeste tilskudd er alle de tre grafiske programmene i Affinity-suiten nå tilgjengelig på iPad. Samtidig er både Affinity Photo, Affinity Designer og Affinity Publisher oppgradert til versjon 2. Kan vi kalle dette et godt og rimelig alternativ til de tilsvarende programmene fra Adobe?

Uansett snakker vi i hvert fall om et abonnements-fritt alternativ til Adobe-programmene Photoshop, Illustrator og InDesign. Adobe har som kjent for lengst gått over til utelukkende abonnements-basert distribusjon av sin programvare.

Mer om dét om et øyeblikk. La oss bare fastslå at de tre Affinity-programmene også er klare i versjon 2 både for MacOS og Windows i tillegg til iPadOS.

Affinity Photo 2 på Mac
RAW-BILDER: HDR-baserte RAW-filer er ikke noe problem for Affinity Photo 2. Her Affinity Photo 2 installert på Mac. (Pressefoto: Serif.) (Klikk for større bilde.)

Fra lisenskjøp til abonnement

I senere år har programvarebransjen vært preget av en voldsom overgang fra kontantbetaling for programvarelisenser til abonnements-basert anskaffelse av programvare. Det har gitt lavere inngangsbillett til mye programvare, i tillegg til at programvarehusene har tatt seg råd til hyppigere oppdateringer. Men over tid bidrar abonnementene også til at programvare generelt oppleves som mye dyrere enn før.

Robin Hood-illustrasjon
EN TRUSSEL MOT DE RIKE: Er programvarehuset Serif i England vår tids svar på Robin Hood, med ønske om å lage billigere programvare for fotografer, illustratører og designere? (Ill: Louis Rhead, 1912. Wikimedia Commons/Public domain.) (Klikk for større bilde.)

På fotosiden har høylytt kritikk særlig rettet seg mot amerikanske Adobe, som står bak sentrale programmer for bilde-, video- og grafikk-behandling. Listen omfatter blant annet Photoshop, Lightroom, Premiere og Illustrator.

Ikke minst skyldes nok kritikken rett og slett at Adobe er et veldig stort programvarehus med tilnærmet monopolstatus i en del miljøer og bransjer. Altså nærmet en bransjestandard som det er tryggest å holde seg til med tanke på sitt renommé blant oppdragsgiverne.

De hardeste kritikerne er trolig privatpersoner som må betale for programvaren sin selv. Abonnementsløsningene er nok mer velkomne i bedriftsmarkedet.

Opprøret mot abonnementsbetaling

Noen som har skjønt seg på opprøret mot abonnementsbetalingen, er folkene i det britiske selskapet Serif (Europe) Ltd. Firmaet holder til i Nottinghamshire i East Midlands-regionen, en snau times kjøretur fra Sherwood-skogen der legenden om Robin Hood oppsto. Sistnevnte stjal angivelig fra de rike og ga til de fattige. Serif-folkene har skaffet seg et beslektet renommé. Firmaet ble etablert i 1987 og hadde som mål å utvikle rimelige programvare-alternativer for den tidens Desktop Publishing-bransje, som altså drev med trykksaks- og reklame-design via datamaskin.

Programvarenavnet Affinity dukket opp da Serif lanserte Affinity Designer i 2014, først for Mac og senere for Windows. Programmet fremsto som en rimelig konkurrent til Adobe Illustrator, som brukes til å skape vektor-baserte illustrasjoner. Året etter, i 2015, kom den første versjonen av bildebehandlingsprogrammet Affinity Photo. Det tredje Affinity-programmet var Affinity Publisher, lansert i 2019, åpenbart en konkurrent til Adobe InDesign. Altså programvare for å designe publikasjoner, reklamemateriell og lignende.

Mange mindre oppdateringer

Affinity Photo har vært gjenstand for en serie mindre oppdateringer i de sju årene programmet har eksistert. Alle oppgraderingene har vært gratis. Det er først nå, i november 2022, at brukerne må ta stilling til å de vil ha den helt nye versjon 2 av Affinity Photo, og eventuelt også Affinity Designer og Affinity Publisher. Da må de vel å merke kjøpe programvaren «fra scratch». Altså til full pris – minus rabatten som tilbys akkurat nå i lanseringsperioden.

Affinity Publisher på Mac
KLAR FOR BOKPRODUKSJON: Affinity Publisher 2 har støtte for produksjon av fyldige bøker. Her er Mac-versjonen. (Pressefoto: Serif.) (Klikk for større bilde.)

Man kan ikke få Affinity-programmene til en tradisjonell oppgraderingspris, som bransjen gjerne opererte med tidligere. Det er nok litt surt for dem som har kjøpt versjon 1 ganske nylig. Mens det trolig betyr lite for mange av dem som kjøpte lisens for flere år siden.

Like fullt diskuteres det heftig om forbedringene og nyhetene i versjon 2 av Affinity-programmene er nok til å rettferdiggjøre et komplett nyinnkjøp av programvaren. Noen mener ikke det. Personlig er jeg usikker. Jeg har hatt Affinity-programvaren installert lenge, men synes ikke jeg har brukt den nok til å kunne bedømme om nyhetene er tilstrekkelig omfattende til å forsvare et nyinnkjøp for alle eksisterende brukere. Grunnene til at jeg ikke er blitt noen habil Affinity Photo-bruker, er at jeg har hatt et Adobe-abonnement i mange år, og i travle arbeidssituasjoner er det fristende å bruke programvare som sitter i fingrene framfor å bruke tid på å lære seg noe nytt. Derfor har jeg rett og slett ikke fått brukt Affinity Photo så mye som jeg skulle ha ønsket. Affinity Publisher – på Mac – har jeg blitt bedre kjent med, blant annet fordi jeg for en stund siden lagde en 20-siders brukermanual for en hytteeierforening som jeg hadde designet et nettsted for.

Man skal kanskje ikke se bort fra at Serif-folkene hadde ventet noe kritikk på dette punktet og at det er derfor de har lansert en såpass heftig rabatt som rundt 40 prosent nå i lanseringsperioden. Det blir nesten som en god, gammeldags oppgraderingspris likevel.

Endelig Publisher til iPad

Blant nyhetene er den første utgaven av Affinity Publisher for iPad. Dermed er hele Affinity-suiten endelig tilgjengelig for iPadOS. Så nå kan man designe flotte publikasjoner mens man er på farten, med iPad som eneste datamaskin man har med seg.

Affinity Photo 2 på iPad
AFFINITY PÅ IPAD: Affinity Photo 2 er nå tilgjengelig på iPad sammen med Affinity Publisher 2 og Affinity Designer 2. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Ashley Hewson, administrerende direktør hos Serif, sier at selskapet er stolt over å ha greid å bringe alt det man forbinder med Desktop Publishing til iPad.

– Kraften og portabiliteten til Affinity Publisher 2 for iPad gjør at du nå kan ta med deg side-design og layout vekk fra kontorets begrensninger og ut til de omgivelsene som gir deg aller mest inspirasjon, sier Hewson i en pressemelding fra Serif.

«Flere tonn» med nyheter

Om vi skal tro Serif-folkene, inneholder versjon 2 av Affinity-programmene flere tonn med nyheter. Det er naturligvis markedsførings-prat, jamfør diskusjonen om oppdateringene er tilstrekkelige til å forsvare oppgradering til de nye programersjonene. På den andre siden er det jo nettopp store forbedringer brukerne ønsker seg i den første skikkelige versjons-oppgraderingen på sju år.

Blant nyhetene i Affinity Photo 2 er at man nå kan redigere RAW-filer uten å risikere å ødelegge originalen. Man kan når som helst gå tilbake til et tidligere nivå selv etter å ha lagt på flere nye lag eller gjort andre justeringer av bildefilen.

En annen nyhet er en funksjon som på engelsk heter «Live Mesh Warp». La oss si at du vil legge inn et bilde på noe som ser ut som et tidsskrift man blar i. Da bør ikke bildet se ut som om det ligger på en flat bakgrunn. Verktøyet Live Mesh Warp fikser det, slik at bildet får en slags 3D-dimensjonalitet.

Affinity Photo 2 på Mac
NY FUNKSJON: Live Mesh Warp er betegnelsen på funksjonen som skal gjøre det enkelt i Affinity Photo 2 å tilpasse et bilde til en ikke-flat bakgrunn – sjekk den venstre siden i dette oppslaget. Her Affinity Photo 2 på Mac. (Pressefoto: Serif.) (Klikk for større bilde.)

Nå kan man også lage utmaskinger basert på en spesiell farge i bildet, for så å foreta justeringer, legge på effekter eller male bare på den masken som er laget for denne fargen.

Affinity Photo 2 har også fått mer avansert håndtering av lag i et bilde, som for eksempel at man kan lagre forskjellige versjoner av lagene underveis, slik at man får mulighet for å velge blant dem senere i prosessen.

LAGRE LAGENE: I Affinity Photo 2 kan man ikke bare jobbe med lagdelte bildefiler, men også lagre lagene hver for seg slik at det for eksempel blir lett å vurdere alternative redigeringer opp mot hverandre. Her Affinity Photo 2 installert på Mac. (Pressefoto: Serif.) (Klikk for større bilde.)

Affinity Photo 2 støtter nå dessuten JPEG XL som gjør det mulig å vise et utvidet fargevalg og HDR-bilder (High Dynamic Range) basert på bilder eksportert som JPEG-filer. Det nye formatet, som ble offisielt lansert i 2021, ble utviklet særlig med tanke på bildevisning på web. Formatet sliter imidlertid med dårlig støtte hos nettleser-produsentene. Google, som tidligere har gitt støtte til JPEG XL i Chrome-nettleseren, har nå kunngjort at de kutter ut støtten til fordel for formatet AVIF, som Google selv har bidratt til utviklingen av. På den andre siden har både Facebook og Intel uttalt seg positivt om JPEG XL, ifølge CNET.

For kuriositetens skyld: JPEG-versjonen av oppslagsbildet i denne artikkelen er på vel åtte megabyte. JPEG XL-versjonen, eksportert fra Affinity Photo 2 med filendelsen JXL, er på snaut 3,3 megabyte.

Affinity Publisher 2

Jobber du med større bokprosjekter? Med Affinity Publisher 2 kan du kombinere separate Publisher-dokumenter som kapitler der sidenumre, kapitler og så videre automatisk synkroniseres. Dette fungerer for ordens skyld ikke i iPad-versjonen.

Det er også mye annet nytt i programmet, ikke minst i iPad-versjonen, som vil nyte godt av forbedret minnehåndtering i iPadOS 16.

Affinity Designer 2

I Affinity Designer 2 er det blitt lettere enn før å vri og vrenge på elementer, inkludert tekst, ved hjelp av «Vector Warp»-funksjonen.

Affinity Designer 2 for Mac
UNDER KNIVEN: Kniv-verktøyet i Affinity Designer 2 gjør det raskere enn noen gang å skjære ut en form, en kurve eller tekst til nye komponenter mye raskere enn før, hevder folkene bak Affinity-programvaren. Her Affinity Designer 2 for Mac. (Pressefoto: Serif.) (Klikk for større bilde.)

Kniv-verktøyet – «Knife Tool» – skal gjøre det raskere enn noensinne å kutte i en hvilken som helst form, kurve eller tekst og dele dem opp i separate komponenter. En stabiliseringsfunksjon bidrar til høy presisjon.

Programmet har også fått et effektivt måleverktøy til å måle distanse- og flatemål.

For dem som bruker Affinity Designer 2 til å bearbeide arkitekt-tegninger, kan programmet importere og redigere AutoCAD- og DFX-filer raskt og nøyaktig mens lagstrukturen og skaleringen i originalfilen tas godt vare på.

Programmet har også fått en ny «røntgen-visning» som gjør det lettere å vise hvordan illustrasjonen egentlig er bygd opp «under skallet».

Operativsystemene

Serif-folkene sier de er nøye på at programvaren deres skal dra nytte av de nyeste forbedringene i de respektive operativsystemene. Her er listen over de eldste operativsystem-versjonene som Affinity V2-programmene støtter:

  • Windows: Windows 10 mai-oppdateringen 2020 (2004, 20H1, build 19041).
  • Mac: MacOS 10,15 (Catalina).
  • iPad: iPadOS 15.
Affinity Designer for Mac
RØNTGEN: Affinity Designer 2 byr på en ny «røntgen-funksjon» som skal gjøre det enklere å se hvordan en illustrasjon egentlig er bygd opp. Her Affinity Designer 2 for Mac. (Pressefoto: Serif.) (Klikk for større bilde.)

Prisen

I skrivende stund, midt i lanseringsperioden for de nye Affinity-programmene, tilbyr programvarehuset Serif programmene til 40 prosent rabatt – om enn uten å si noe om hvor lenge denne rabattperioden vil vare.

En såkalt universal lisens som gir tilgang til alle de tre Affinity-programmene på alle tre plattformer, koster per 10. november 2022 en samlet pris på 1.090 kroner, mens normalprisen senere vil være 1.750 kroner, altså tilnærmet 40 prosent rabatt i skrivende stund.

Kjøper man de tre programmene, Photo 2, Designer 2 eller Publisher 2, separat, er prisen 449 kroner for hvert program nå i rabattperioden, men den vil øke til 749 kroner per program når full pris slår inn. Dette er altså versjoner for henholdsvis MacOS og Windows.

iPad-versjonene av Designer 2, Photo2 og Publisher 2 til rabattert pris koster 129 kroner for hvert program, mens normalprisen blir 219 kroner per program.

Vær oppmerksom på at Serif opererer med andre priskonstellasjoner for bedriftskunder og utdanningsinstitusjoner.

Affinity vs. Adobe

Siden jeg startet denne artikkelen med å snakke om abonnements-løsninger kontra å kjøpe seg tradisjonell programvare-lisens, kan det være interessant å ta en titt på en sammenlignbar Adobe-løsning. For min del har jeg valgt å kjøpe en universal Affinity-lisens til 1.090 kroner, altså med lanserings-rabatt. I rettferdighetens navn er det vel best å basere sammenligningen på ordinær pris på 1.750 kroner.

Personlig har jeg i dag et Adobe-abonnement som heter «Foto (1 TB)». Med denne har jeg tilgang til både den sky-baserte Lightroom-versjon og den disk-baserte Lightroom Classic samt Photoshop for Windows og Mac i tillegg til iPad. Og som navnet sier, i tillegg kommer én terabyte lagringsplass i skyen for Lightroom-bildearkivet. For dette betaler jeg 236,25 kroner i måneden, som gir en årsprisen på 2.835 kroner.

Photoshop på iPad
PÅ VERANDAEN: Hvis været tillater det, er det behagelig å sitte ut på verandaen og redigere bilder med Photoshop for iPad. Her kjøres Photoshop for iPad på 12,9-tommers iPad med Magic Keyboard-tastature. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Et mer sammenlignbart Adobe-alternativ er imidlertid den planen som heter «Creative Cloud Alle applikasjoner», fordi den inneholder de tre viktigste sammenlignbare programmene – samt noen flere. Vi snakker om Photoshop (alternativ til Affinity Photo), Illustrator (alternativ til Affinity Designer) og InDesign (alternativ til Affinity Publisher). I tillegg kommer riktignok videoredigeringsprogrammet Premiere Pro og Acrobat Pro. Så helt sammenlignbare er jo ikke disse to løsningene. Men prisene er uansett ganske forskjellige.

For dette Adobe-abonnementet betaler man 615 kroner i måneden – ettårsplan, månedlig betaling. For ett helt år blir det 7.380 kroner. Velger man isteden å forhåndsbetale for ett helt år, synker prisen til 7.044,60 kroner i året.

Den nevnte universale lisensen på Affinity-programmene, inkludert iPad-versjonene, kommer altså til sammenligning på de nevnte 1.750 kroner. Og dette beløpet trenger du ikke engang regne som årspris. Du kan bruke Affinity-programmene til evig tid, om du vil. Eller i praksis fram til neste store versjonsoppgradering. For da vil sikkert mange brukere ønske å skaffe seg den nye versjonen. Vi vet ikke hvor lenge det blir til versjon 3 kommer. Men fra versjon 1 ble lansert til versjon 2 kom i salg, tok det altså sju år…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn