web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Tryggest å bruke Mac – igjen

Elastic Security Labs
TRYGGEST PÅ MAC: En global studie fra Elastic Security Labs antyder at det er tryggest å bruke Mac. (Foto: Tayeb MEZAHDIA fra Pixabay)

Innhold

MacOS er mye tryggere å bruke enn både Windows og Linux. En gammel sannhet – eller er det bare en myte? – er blitt fastslått på nytt i en 40-siders rapport fra det nederlandsk-amerikanske firmaet Elastic Security Labs om programvaretruslene som herjer i 2022.

En interessant tabell i rapporten, som er selskapets første globale trusselrapport, er den som handler om fordelingen av skadelig programvare blant de tre operativsystemene Windows, Linux og MacOS. Den viser at 54,4 prosent av «malware»-registreringene er gjort i systemer som kjører Windows, mens 39,4 prosent er konstatert i Linux-miljøer. Bare 6,2 prosent av tilfellene er funnet blant MacOS-brukere, ifølge 9TO5Mac, et av mange nettsteder som har sett nærmere på rapporten.

Elastic
SKADEVARE: Grafen viser fordelingen av skadevare mellom de tre sentrale operativsystemene. (Graf: Toralv Østvang. Kilde: Elastic Security Labs.) (Klikk for større bilde.)

Naturligvis kan man hevde at disse tallene i noen grad reflekterer markedsandelene til de forskjellige operativsystemene. Men ikke helt. Basert på tall fra Statcounter fra september 2022 har Wikipedia presentert en statistikk som sier at blant skrivebords-PCer og bærbare PC-er er Windows mest utbredt globalt med en markedsandel på 76 prosent, fulgt av MacOS på 16 prosent og Linux på fem prosent – pluss noe få prosent til ChromeOS. Linux har imidlertid større utbredelse på større datamaskiner, ikke minst i servermarkedet, og blant superdatamaskiner. I slike miljøer er imidlertid maskinvaren bedre beskyttet enn en vanlig PC eller Mac på et hjemmekontor, for eksempel.

Uansett styrker nok rapporten det som Mac-brukere har kjent på i mange år – at det ligger ekstra trygghet i å holde seg til Mac. Om enn kanskje mindre nå enn før, siden svindelmetodene er blitt mer utspekulerte og ikke lenger så uavhengig av plattform.

Advarer mot sikkerhetsprogram

Paradoksalt nok har Elastic-studien funnet ut at det Mac-programmet som har vært den største kilden til skadevare i 2022, programverktøyet Mackeeper, står for hele 47,92 prosent av skadevaren som er sluppet inn på Mac-ene. Den neste på listen er skadevaren Xcsset på bare 16,67 prosent. Dette er skadevare som angriper via utviklingsverktøyet Xcode.

Elastic-tallene viser altså at nesten halvparten av skadevaren som herjer blant Mac-brukere, kommer inn via MacKeeper, som i utgangspunktet egentlig skal gi Mac-brukere ekstra beskyttelse av privatlivets fred med sikkerhetsfunksjoner og integrert VPN for tryggere surfing på nettet. Også PC Magazine fastslo i en testomtale i 2021 at programmet selv har svak beskyttelse mot skadevare og svindel-nettsteder – ekstra farlig for et program som har tilgang til så mange funksjoner i systemet.

Hvem er Elastic?

Elastic NV er et amerikansk-nederlandsk firma, etablert i Amsterdam i 2012. Selskapet har hovedkvarter både i Amsterdam og i Mountain View, en kjent amerikansk teknologiby i Silicon Valley i California.

Søkemotor-programvare var den opprinnelige kjernevirksomheten, og selskapet har også vært kjent under navnet på firmaets søkemotor, Elasticsearch.

I tillegg omfatter virksomheten blant annet sikkerhetsløsninger og programvare for analyse. Blant brukerne av Elastics løsninger finner vi selskaper som eBay, Wikipedia, Uber, Tinder og Netflix, ifølge Wikipedia.

Sikkerhetsinteresserte kan finne mer om Elastic-rapporten med trusseloversikt og anbefalinger her. Herfra kan man også hente ned hele rapporten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn