web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple hedrer omstridt SoMe-app

App Store Awards
TROFÉET: App Store Awards-troféet med App Store-logoen. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

Den sosiale appen BeReal er blant vinnerne av App Store Awards for 2022. Apple betegner den som nyskapende, men den er også blitt en ganske omstridt app i diskusjonene om – og på – sosiale medier. I Norge er BankID og Minecraft blant de mest nedlastede appene fra App Store.

BeReal-appen er i utgangspunktet en fransk app som ble lansert i 2020, ifølge Wikipedia. En annen kilde opererer med 19. desember 2019. Uansett – de to første årene vakte appen ganske lite oppmerksomhet.

Men tidlig i 2022 begynte den plutselig å bli populær. I august 2022 hadde appen over 10 millioner brukere som var aktive på BeReal hver dag. På månedsbasis var det snakk om 21,6 millioner aktive brukere, ifølge Wikipedia.

App Store Awards 2022
VINNERNE: Apple-sjef Tim Cook omgitt av et utvalg lykkelige vinnere av App Store Awards-belønninger. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Ikke glansbilder

BeReal fremstilles gjerne som en slags motvekt mot apper som Instagram, som ofte beskyldes for å la brukerne sende ut et slags glansbilde-inntrykk av seg selv. På grunn av sitt fokus på nøkternhet og andre begrensninger blir BeReal gjerne vurdert som et alternativ til ledende trender der sosiale medier gir et ensidig glamorøst bilde av folks hverdag. BeReal er bevisst gjort litt kjedelig for å hindre overforbruk og avhengighet av sosiale medier, sies det.

App Store Awards 2022
NØKTERN: BeReal er en app som skal fremme nøkternhet på sosiale medier. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I utgangspunktet kan brukerne bare legge ut ett innlegg hver dag, begrenset til et to-minutters vindu som åpner seg til ulike tidspunkter hver dag. Meldingen lyder: «Time to BeReal». Da må man ta et bilde med mobilen med både front- og baksidekameraet automatisk aktivert omtrent som med den gamle FrontBack-appen, samt skrive en kort kommentar. Du får ikke se dine venners BeReal-innlegg hvis du ikke legger ut noe selv.

Ikke noe fotofilter

Hvert innlegg – eller hver BeReal, som det kalles – blir altså ledsaget av to bilder, en selfie og et bilde som viser hva som befinner seg foran mobilkameraet akkurat da. Bildene kan ikke redigeres, og appen tillater ingen former for fotofilter. Hvis man ikke er fornøyd med bildet eller meldingen man har komponert, får man får bare én sjanse til å bytte ut det første innlegget med et annet. Og brukerne kan ikke legge ut mer enn ett innlegg hver dag. Dessuten blir gamle meldinger slettet når man legger ut en ny melding.

App Store Awards 2022
NOTATER MED PENN: Notat-appen GoodNotes 5 støtter Apple Pencil. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Det er også andre begrensninger i systemet, men noe av kritikken mot BeReal går på at det er mulig å lure noen av begrensningene. For eksempel denne to-minutters-grensen. Det er mulig å legge inn en restart hvis man sveiper i løpet av to-minutters-grensen og deretter starte på nytt litt senere, for eksempel når man drar ut på fest med venner – riktignok med at meldingen ledsages med informasjon om forsinkelsen. Men håpet blant brukerne som utnytter denne muligheten, er at man da fremstår som mer sosial og populær, med en stor vennekrets. Brukere klager over at de ellers synes de fremstår som veldig kjedelige personer med et veldig lite sosialt nettverk når de ikke får ta bildene når de vil.

Epleblogg.no har for ordens skyld ingen erfaring med BeReal.

Apples hederspriser

Apple har delt ut sine årlige App Store Awards og fremhever 16 apper og spill som har inspirert brukerne til å engasjere seg i omverdenen, utvikle sine kreative sider og holde kontakten med venner og familie, som det står i pressemeldingen fra Apple.

App Store Awards 2022
SLEKTSGRANSKNING: MacFamilyTree 10 skal gjøre det lett å holde oversikt over slekten på en Mac. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Om BeReal heter det at denne nyskapende sosiale appen gir brukerne autentisk innblikk i livene til venner og familie.

App Store Awards-heder går også til treningsappen Gentler Streak, til notat-appen GoodNotes 5, som støtter Apple Pencil, og MacFamilyTree 10, som skal gjøre det lett å holde oversikt over slekten på en Mac.

ViX er en app som løfter spanskspråklige historier til toppen av underholdningskjeden, mensApex Legends Mobile er et heftig overlevelsesspill på iPhone.

App Store Awards 2022
SPANSK PÅ APPLE TV: ViX er en app som handler om spanskspråklige historier. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Blant vinnerne finner vi også gåtespillet Moncage og kortspillet Inscryption, mens El Hijo er et snikespill satt til det ville vesten – angivelig velegnet for Apple TV. Her er også simulatorspillet Wylde Flowers og e-sportutfordreren League of Legends Esports Manager.

På Apple Watch-siden finner vi Gentler Streak fra Gentler Stories LLC.

App Store Awards 2022
TRENINGS-APP: App Store Awards-heder går også til treningsappen Gentler Streak. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

De fem siste prisbelønte appene hører hjemme i det som Apple kaller kulturell påvirknings-vinnere. På vinnerlisten står How We Feel, som handler om følelsesmessig velvære, Dot’s Home, som handler om systematisk urettferdighet på boligmarkedet, Locket Widget, som lover mer tilstedeværelse i kommunikasjonen med ens nærmeste, Waterllama, som skal gjøre det morsomt å innfri hydreringsmål (som diabetes-pasient skal jeg sjekke ut denne), og sist, men ikke minst Inua – A Story in Ice and Time, som handler om inuittiske tradisjoner og fortellinger.

1,8 millioner apper

Apple har delt ut priser for årets beste apper og spill i over 10 år. Utviklerteamene som vinner, mottar et fysisk trofé inspirert av det blå signatursymbolet til Apple Store. Det inkluderer naturligvis App Store-logoen preget på 100 prosent resirkulert aluminium.

App Store har ved slutten av 2022 hele 1,8 millioner apper. En halv milliard mennesker over hele verden oppsøker App Store hver uke. I 2020 ble det fakturert for 643 milliarder dollar (om lag 6.280 milliarder kroner) på App Store – 2022-tallene foreligger ikke ennå.

App Store Awards 2022
OM INUITTENE: Inua – A Story in Ice and Time handler om inuittiske tradisjoner og fortellinger. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

BankID og Minecraft i Norge

Samtidig med kunngjøringen av årets Apple Store Awards har Apple offentliggjort listen over de mest nedlastede appene fra App Store i Norge så langt i 2022. Som nevnt er BankID og Minecraft blant de mest populære appene. En kjekk blanding av nytte, moro og utvikling.

Jeg har fem barnebarn, og til nå har fire av dem definitivt blitt hektet på Minecraft. Yngstemann på ett år kommer vel etter om en fire-fem år. Jeg vurderer nå å prøve å finne ut om besteforeldre også kan lære seg programmet, slik at jeg kan føre mer engasjerte samtaler med barnebarna mine.

App Store Awards 2022
KORTSPILL: Inscryption er et kortspill som nå har fått App Store Awards. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Nedenfor er listen over de mest nedlastede apper fra App Store i Norge i løpet av 2022 – så langt:

App Store Awards 2022
PRISVINNER: Appen How We Feel handler om følelsesmessig velvære. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Apper for iPhone – Norge

Topp 10 Gratisapper for iPhone
1. BankID
2. HBO Max: Stream TV & Movies
3. BeReal. Your friends for real.
4. Posten Tracking
5. mypostnord
6. Helsenorge
7. Ruter – Mobility in Oslo/Viken
8. Microsoft Authenticator
9. Flyr
10. DrivstoffAppen
Topp 10 betalte apper for iPhone
1. The Wonder Weeks
2. PeakFinder
3. Procreate Pocket
4. Kvitromat – Fuglesang ID
5. Baby Monitor 3G
6. AutoSleep Track Sleep on Watch
7. BabyNaps
8. TouchRetouch
9. Båtførerprøven 2022
10. Karbo&Insulin

App Store Awards 2022
SNIKESPILL: Apple presenterer El Hijo som et snikespill satt til Det ville vesten. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Spill-apper for iPhone – Norge

Topp 10 gratisapper for spill på iPhone
1. Exposed – Play with friends
2. Subway Surfers
3. Coloring Match
4. Fill The Fridge!
5. Stumble Guys
6. Woodoku
7. Roblox
8. Fishdom
9. Zen Match – Relaxing Puzzle
10. Rocket League Sideswipe

Topp 10 betalte apper for spill på iPhone
1. Minecraft
2. Bloons TD 6
3. Geometry Dash
4. Rovio Classics: AB
5. Bloons TD 5
6. Plague Inc.
7. Football Manager 2022 Mobile
8. Monopoly – Classic Board Game
9. Incredibox
10. True Skate

App Store Awards 2022
GODE VANN-VANER: Det er sunt for helsen å drikke mye, i hvert fall vann. Waterllama passer på at du drikker nok. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Topp 10 spillapper fra Arcade for iPhone
1. Angry Birds Reloaded
2. Bloons TD 6+
3. Sonic Racing
4. Asphalt 8: Airborne+
5. LEGO® Star Wars™: Castaways
6. Bridge Constructor+
7. NBA 2K22 Arcade Edition
8. Sneaky Sasquatch
9. Skate City
10. ???

Apper for iPad – Norge

Topp 10 gratisapper for iPad
1. HBO Max: Stream TV & Movies
2. Disney+
3. Calculator for iPad +
4. Netflix
5. Viaplay: Film, TV & Live Sport
6. TV 2 Play
7. NRK TV
8. YouTube: Watch, Listen, Stream
9. Microsoft Teams
10. YouTube Kids

Topp 10 betalte apper for iPad
1. Procreate
2. Poio – Learn to Read
3. forScore
4. Book Creator for iPad
5. Toca Life: Hospital
6. Messenger for WhatsApp iPad
7. Procreate Pocket
8. Nomad Sculpt
9. Toca Life: Stable
10. PAW Patrol: Air & Sea HD

App Store Awards 2022
PÅVIRKNINGS-APP: Locket Widget lover mer tilstedeværelse i kommunikasjonen med ens nærmeste. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Spill-apper for iPad – Norge

Topp 10 gratisapper innen spill for iPad
1. Roblox
2. Subway Surfers
3. Stumble Guys
4. Snake.io – Fun Online Slither
5. Fishdom
6. Among Us!
7. Airport Security
8. Race Master 3D – Car Racing
9. Magic Tiles 3: Piano Game
10. Phone Case DIY

Topp 10 betalte apper innen spill for iPad
1. Minecraft
2. Bloons TD 6
3. The three Billy Goats Gruff
4. PAW Patrol: Adventure Bay!
5. Football Manager 2022 Mobile
6. Geometry Dash
7. Poppy Playtime Chapter 1
8. LEGO® Ninjago™
9. Captain Sabertooth – new adventures
10. Monopoly – Classic Board Game

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn