web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Endelig er HomePod mini kommet til Norge

HomePod mini
HOMEPOD MINI-JULESTEMNING: Apple HomePod mini er nå klar for det norske julemarkedet. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

To år etter lanseringen i USA kommer endelig Apples HomePod mini-høyttaler til Norge. Apple Norge har nå kunngjort at HomePod mini kommer i salg her til lands tirsdag 13. desember 2022. Til glede for musikkelskere så vel som brukere av Apple Hjem-tjenester.

Den lille runde høyttaleren, som bare er 8,4 cm høy, gir en 360-graders digital lydopplevelse. Men enda viktigere enn den tradisjonelle høyttaler-funksjonen er nok muligheten til å bruke HomePod mini som kommunikasjonssentral ved hjelp av Apples talegjenkjenningsfunksjon, Siri.

Apple HomePad mini
FARGEVALGET: HomePod mini kommer i fem farger: hvit, stellargrå, blå, oransje og gul. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I alt seks personer i husstanden vil kunne få sin stemme gjenkjent av Siri, både på norsk og på mange andre språk – produktet er nå tilgjengelig i mer enn 25 land og områder verden rundt.

HomePod mini kan brukes både til å motta personlige meldinger og til å kommandere en rekke Hjem-funksjoner. For at systemet skal høre Siri-kommandoer når man spiller høy musikk, er en av de fire mikrofonene vendt innover og har som funksjon å dempe lyden fra høyttalerne, slik at de andre kan høre Siri-komandoene.

Apple HomePad mini
SLEKTNINGER: HomePod mini er en naturlig forlengelse av iPhone. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Man kan be Siri om å sette i gang avspilling av musikk og podkaster, lese opp meldinger, påminnelser og notater, starte en telefonsamtale eller svare på et anrop. Man kan også få nyheter, værmelding, trafikkinformasjon og avtaler.

Smarthjem og interkom

I tillegg kan man styre smarthjem-tilbehør ved hjelp av talekommandoer. Man kan justere lys og temperatur, og til og med bruke HomePod mini som en interkom-løsning i hjemmet. Hvis man har HomePod mini-enheter i flere rom, kan man sende en interkom-melding til en person som befinner seg i et annet rom i boligen – kjekt for folk med stort hus.

Apple HomePad mini
INTERKOM: HomePod mini bidrar til å gjøre hele huset – og verden utenfor – til et integrert interkom-miljø. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Siden interkom-løsningen også kan brukes med iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods og CarPlay, kan man til og med sende interkom-meldinger til familiemedlemmer som befinner seg ute i hagen eller er ute på farten.

Med andre ord: Apple HomePod mini er langt mer enn bare en høyttaler.

Apropos høyttaler: Man kan plassere HomePod-er i flere rom rundt omkring i boligen og stille dem inn til å spille av samme eller forskjellig musikk i hvert rom. Hvis man plasserer to høyttalere i samme rom, får man god, gammel stereo-funksjon på musikken.

HomePod mini ble lansert i USA, Canada, Australia og flere av de større europeiske landene 16. november 2020. Allerede innen utgangen av året var den tilgjengelig i ytterligere tre land, inkludert Kina. Gjennom 2021 og 2022 har HomePod mini gradvis blitt tilgjengelig i flere og flere land, men her i Norge har vi altså måttet ventet til førjulsdagene nå i 2022 før vi endelig har fått mulighet til å bestille en HomePod mini – eller flere.

Apple HomePad mini
IKKE PLASSKREVENDE: HomePod mini er lojal mot navnet og opptar ikke mye plass, enten den nå plasseres på et skrivebord eller et annet sted i boligen. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Andre forsøk – vellykket

HomePod mini representerer egentlig Apples andre forsøk på å lansere en intelligent høyttaler-løsning. Første forsøk het rett og slett bare HomePod, som så dagens lys i begynnelsen av 2018. Apple hadde ikke noen heldig hånd om dette produktet. En del brukere – inkludert undertegnede – ble rammet av kjedelige kretskortfeil som gjorde høyttaleren ubrukelig. Dette kan du lese mer om et stykke nede i denne artikkelen:

LES OGSÅ: Satellitt-SOS via iPhone kryper nærmere

Den opprinnelige HomePod-en ble faset ut av Apple i mars 2021, men en del enheter skal fortsatt være tilgjengelig hos enkelte forhandlere og via eBay. Men fortrinnsvis i USA – HomePod kom aldri i salg i Norge.

Derimot ser Apple ut til å ha hatt stor suksess så langt med HomePod mini-salget sitt. Nettstedet Phonearena.com fastslo i en artikkel i juni 2022 at Apples HomePod mini var blitt verdens best-selgende smarthøyttaler, etter at hele 4,5 millioner enheter ble solgt i første kvartal 2022. Tallene viste at Apples HomePod mini slo både Amazons Echo Dot-høyttaler og Googles Nest Mini, som begge er mye rimeligere enn HomePod mini., ifølge Phone Arena. Riktignok har salget av slike produkter generelt blitt hemmet av den ødeleggende effekten som Corona-pandemien har hatt på elektronikk-produksjonen i Kina, heter det.

Apple HomePad mini
TETTPAKKET: Den lille HomePod mini-enheten er tettpakket med avansert elektronikk. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Mottakelse

Mottakelsen som HomePod mini har fått i diverse teknologi-medier rundt om i verden, er naturligvis varierende. Man kan vel trygt si at den er avhengig hva slags innstilling testerne og journalistene har til Apple generelt. Jeg har sett litt på noen av testomtalene fra 2022. Blant annet disse:

Nettstedet Sound Guys skriver at HomePod mini har «overraskende stor lyd» til å være så liten. Én enkelt høyttaler er nok til å fylle et helt rom med lyd, skriver Sound Guys, riktignok uten å spesifisere noen romstørrelse. Men nettstedet fastslår at HomePod mini bare er for dem som allerede er dypt integrert i Apples økosystem på grunn av avhengigheten av iPhone og iPad.

Apple HomePad mini
MINIMALISTISK: Dette er alt man finner av betjenings-elementer på HomePod mini. Betjeningen skjer egentlig via andre enheter i Apple-økosystemet – eller via stemmen. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

MacRumors er inne på at det foreløpig ikke går noen rykter om at noen ny HomePod-modell er underveis. Derfor er ganske trygt å kjøpe en HomePod mini nå. Man trenger ikke være redd for å angre seg fordi det kom en mye bedre versjon like etter at man hadde kjøpt en. MacRumors nevner riktignok rykter om en kommende modell med skjerm og kamera, men noen lansering i nærmeste framtid er neppe aktuell, ser det ut til. Prisen nå er dessuten gunstig, fastslår MacRumors. Her opererer man riktignok med den amerikanske prisen på 99 dollar, som tilsvarer 986 kroner i skrivende øyeblikk. Men prisen er ikke sammenlignbar med norsk pris, ettersom amerikanerne som regel annonser alle produkter uten skatt eller merverdiavgift. Skatt og avgifter på varer i USA varierer sterkt mellom delstatene og annonseres derfor vanligvis ikke på føderalt nivå. Legger man på norsk moms på den amerikanske prisen, ligger HomePod mini-prisene ganske nær hverandre i USA og Norge. MacRumors konkluderer også med at HomePod mini er det beste alternativet for Apple-brukere når det gjelder smarthøyttalere på grunn av integrasjonen med Apples økosystem.

TechRadar konkluderer også med at lyd enfra HomePod mini er veldig god – «amazing». Dessuten påpeker TechRadard at det er særdeles enkelt å sette opp et HomePod mini-system. Det er bare å legge en iPhone eller iPad like ved, så ordnes alt automatisk. Testerne hos TechRadar hadde imidlertid litt blandede erfaringer med bruken av stemmekommandoer mot smarthjem-enheter.

Prisen

Apple HomePod mini koster 1.249 kroner, og leveringen i Norge starter 13. desember 2022, ifølge pressemeldingen fra Apple. Bestillingsskjema er allerede tilgjengelig på de norske nettsidene til Apple.

Tekniske data

ProsessorApple S7-prosessor
SensorerLydgjenkjenning, temperatur- og luftfuktighetsmåling, akselerometer
Subwoofer4-tommers subwoofer med lang membranvandring
Diskanthøyttalere5 horndiskanter med hver sin neodymmagnet
Kan inngå i stereopar?Ja
Mikrofoner4 mikrofoner for Siri-kommunikasjon
LydkvalitetRomtilpasset lyd med Dolby Atmos for musikk og video
MultiromslydJa, med AirPlay 2
WiFi802.11 n
BlutoothBluetooth 5.0
Størrelse168 mm høy, 142 mm bred
Vekt2,3 kg

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn