web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Slik gjør Apple deg til den nye Morten Harket

APPLE MUSIC SYNG
APPLE MUSIC SYNG: Med Apple Music Syng kan man for en stakket stund overta vokalistrollen til Morten Harket i Aha, som vist på iPhone-en i forgrunnen. Med det røde mikrofon-ikonet justerer man lydstyrken på originl-vokalen. I bakgrunnen vises Apple Music Syng på en skjerm tilknyttet en Apple TV-boks. (Foto: Toralv Østvang.)

Innhold

Jasså, du er ikke fornøyd med bare å synge med når Aha spiller Take On Me? Du vil helst overta hele vokalistjobben fra Morten Harket, sier du? Ja, nå kan du gjøre nettopp dét. Ved hjelp av nye Apple Music Sing, som nå er lansert. Også i Norge – under navnet Apple Music Syng.

Med andre ord: Du kan overta syngingen fra Morten Harket, mens Aha fortsatt spiller kompet for full guffe. Men altså med deg som vokalist. Høres ikke det besnærende ut? Jo, det gjør det kanskje.

Men for ordens skyld bør du være obs på at Apple Music ikke garanterer at du kommer til å høres ut som en like god sanger som Morten Harket. For det gjør nok de færreste av oss. Ikke i nærheten engang.

Titalls millioner sanger

Som flere andre internett-baserte musikktjenester byr også Apple Music på muligheten til å vise sangtekstene på skjermen, slik at det er lett å synge med når man spiller av musikk. En slik «karaoke-funksjon» har Apple Music bydd på lenge.

Apple Music Syng
SLEEP KICKS: Oslo-bandet Sleep Kicks er blant de norske artistene som har enkelte av sine låter på Apple Music tilpasset Apple Music Syng. Slik fremstår bandet på en TV tilkoblet Apple Music Syng via den nyeste Apple TV-boksen. Innfelt skjermdump fra samme låt via Apple Music Syng på iPhone. (Foto/skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Men med Apple Music Syng kommer en vesentlig nyhet: Nå kan du dempe vokalsporet i låten du spiller av. Ikke bare dempe det noe, men til og med skru det helt av, hvis du vil. Mens teksten fortsatt vises på skjermen. Og ikke minst: Mens musikken og eventuell bakgrunns-koring fortsatt spilles med den lydstyrken du ønsker. Dermed trenger du ikke nøye deg med bare å synge med, men du kan altså overta som vokalist i bandet.

Apple er litt uklar på hvor mange av Apple Musics rundt regnet 100 millioner låter som omfattes av den nye løsningen, men det skal i hvert fall være snakk om flere titalls millioner sanger.

Apple Music Syng
SANGTEKSTEN: Animert lyrikk er en sentral bestanddel av Apple Music Syng, her på en iPhone. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Animert lyrikk

Når tjenesten er aktiv, vises sangteksten i form av animert lyrikk som nærmest danser i takt med musikken. Sangstemmer som synges parallelt med hovedvokalen, kan animeres separat slik at det blir lettere å følge teksten.

Apple Music Syng byr også på en «duett-funksjon», som skal gjøre det mulig å følge stemmen til flere sangere som synger duett. Teksten til de forskjellige stemmene vises da på forskjellig side av skjermen.

Apple Music siden 2015

Apples musikktjeneste ble lansert i 2015 og var en etterfølger til Apples iPod- og iTunes-tjenester, i utgangspunktet basert på musikktjenesten Beats Music. Apple fikk rettighetene til Beats Music etter oppkjøpet av Beats Electronics i 2014. Det var et selskapet som i utgangspunktet drev med utvikling og produksjon av hodetelefoner og høyttalere, men som også hadde begynt å strømme musikk.

I 2018 passerte Apple Music konkurrenten Spotify når det gjaldt betalende abonnenter i USA, ifølge Wikipedia.

Med iOS13 høsten 2019 introduserte Apple tekstvisning – lyrics – i Apple Music, altså et slags første steg på veien mot den mer avanserte karaoke-versjonen som Apple Music nå byr på gjennom Apple Music Syng.

Ja, det funker

Apple Music Syng
PR: Apple Music Syng fungerer ikke i Apple Music på Mac, men Apple kjører tung PR for den nye Syng-funksjonen der. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Jeg kommer fra en ganske musikkengasjert familie og regner meg som forholdsvis interessert i musikk, selv om graden av oppdatering preges litt av generasjonen jeg tilhører. Men jeg har aldri ansett meg selv som noe særlig til sanger. Derfor har jeg ikke prøvd Apple Music Syng grundig, bare litt overflatisk. For å få et inntrykk av hvordan det fungerer.

Men jeg kan fastslå at ja, det funker. Selv om jeg for min del kanskje nynnet mer enn sang da jeg prøvde løsningen.

Det eneste problemet jeg hadde, var å justere lydforholdet mellom musikk og vokal ved hjelp av fjernkontrollen til Apple TV. Dette fungerte mye lettere på iPhone, men kanskje aller best på iPad.

For ordens skyld: For å kunne bruke Apple Music Syng må man ha et løpende abonnement på Apple Music. Individuelt medlemskap koster 119 kroner i måneden. En familiegruppe på opptil seks personer må betale 189 kroner i måneden. Studentpris er 65 kroner i måneden.

Nye abonnenter får seks måneders gratis abonnement hvis man kjøper kvalifiserte AirPods, HomePod mini eller Beats-hodetelefoner.

Musikkabonnementet kan også inngå i et Apple One-samleabonnement der man i tillegg får med abo på Apple TV+-tjenesten, spilltjenesten Apple Arcade og lagringsplass på Apples iCloud-servere.

Apple Music Syng
ENHETER FOR APPLE MUSIC SYNG: Utvalgte modeller av iPhone, iPad og Apple TV trengs for å kunne benytte Apple Music Syng. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Hvor kan du bruke Apple Music Sing?

Apple Music Syng støttes av iPhone 11 og nyere modeller eller iPhone SE (3. generasjon) med iOS 16.2 eller nyere, iPad Pro 11-tommers (3. generasjon og nyere), iPad Air (4. generasjon og nyere), iPad mini (6. generasjon), eller iPad (9. generasjon og nyere) med iPadOS 16.2 eller nyere, og Apple TV 4K (3. generasjon).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn