web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Nye Mac mini-modeller med oppsiktsvekkende ytelse

Mac mini på kontoret
PÅ KONTORET: Mac mini tar liten plass på skrivebordet, her sammen med blant annet en passende Apple-skjerm tilpasset kravene i et kreativt kontormiljø. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

Apple har greid å bygge inn til dels ekstrem økning i ytelsen i sine unnselige Mac mini-modeller ved hjelp av Apples egne M2- og M2 Pro-prosessorbrikker. Mac mini er nå opptil fem ganger raskere enn bestselgerne blant stasjonære Windows-PC-er, hevder Apple.

Apple lanserer nå to nye Mac mini-modeller. Innstegsmodellen er lojal mot det opprinnelige Mac mini-konseptet med en beskjeden startpris på under 8.000 kroner. Toppmodellen kan på sin side konfigureres opp til en skikkelig kraft-PC, men da kan prislappen ende på nærmere 60.000 kroner. Fortsatt er det likevel den samme lille Mac mini-boksen vi snakker om.

Mac mini M2 & M2 Pro
BLANKT OG GRÅTT: I 2018-generasjonen av Mac mini var den sølvgrå fargen byttet ut med mørk «space gray», men nå har Apple valgt å vende tilbake til den klassiske sølvgrå fargen igjen. Det har neppe noen stor betydning for særlig mange av oss. Apple-minimalistisk stil er det uansett. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Mac mini-konseptet

Mac mini-konseptet så dagens lys i 2005. Vi snakker om en bitteliten stasjonær datamaskin med tykkelse omtrent som en stabel på fem CD-etuier samt det vi kan kalle kvadratisk bredde og dybde på litt mer enn de samme CD-entuiene, vel 16 cm. Senere har høyden krympet litt, mens det kvadratiske bredde- og dybde-formatet har vokst til vel 19 cm. Men Mac mini er fortsatt ganske liten til stasjonær PC å være.

Apple har alltid fått kritikk for å prise produktene sine høyt, men Mac mini-konseptet fikk i sin tid status som en slags billig inngangsbillett til Mac-verdenen. Ikke minst ønsket Apple den gang etter sigende å fri til Windows-brukere som allerede hadde PC og som hadde lyst til å prøve Mac, men som kviet seg på grunn av prisen.

– Nå kan du spare penger ved å bruke Mac mini sammen med PC-tilbehør du allerede har, som skjerm, tastatur og mus, sa Apple, om enn kanskje ikke helt ordrett slik. Mac mini var faktisk med på å skape en ny forkortelse: BYODKM, som sto for Bring Your Own Display, Keyboard, and Mouse. En liten vri på det mer generelle BYOD, som sto for Bring Your Own Device . Forkortelsen oppsto da bedrifter begynte å la de ansatte få bruke eget IT-utstyr på jobben, i første rekke mobiltelefoner, noe som var kontroversielt nok i sin tid.

Mac mini M2 & M2 Pro
GJØR IKKE MYE AV SEG: En Mac mini tar ikke mye plass. Her en velbrukt 2018-modell i bruk sammen med annet datautstyr plassert i en bokhylle ved siden av skrivebordet på hjemmekontoret. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

I hvilken grad Mac mini-modellene opp gjennom årene har fått innpass i bedriftene, vet jeg ikke. Jo, Apple viser gjerne bilder fra datasentre med massevis av rack-monterte Mac mini-er ved siden av hverandre. Men Mac mini egner seg også godt på skrivebordet, ikke minst på grunn av den lille størrelsen. På mitt hjemmekontor er faktisk en Mac mini hoveddatamaskinen, diskret plassert i en bokhylle ved siden av skrivebordet.

Designer sine egne prosessorbrikker

Dessverre er min Mac mini – anskaffet i 2019, omtrent ett år etter lanseringen – ikke for noen kraft-PC å regne i dag. Og nå er den heller ikke lenger listet opp i Apples Mac mini-sortiment. I praksis er min Mac mini den siste Mac-modellen med Intel-prosessor, paradoksalt nok bortsett fra Apples aller kraftigste maskin, Mac Pro, som koster fra nærmere 70.000 kroner og oppover og som er utstyrt med Intel Xeon-prosessor. Det er i hovedsak en datamaskin som brukes i store server-løsninger og som arbeidsstasjon.

Sammenlignet med etterfølgerne utstyrt med Apple-utviklet M-prosessorbrikke er min Intel-baserte Mac mini nå for en sinke å regne, så det går vel mot en utskifting i overskuelig framtid. Jeg trodde jeg kjøpte en fremtidsrettet maskin, siden jeg konfigurerte opp min 2018-Mac mini til en pris på over 23.000 kroner, men der tok jeg feil. 10-bits 4K-video og nå også 8K ProRes-video stiller krav til videoredigeringsprogrammene som gamle Intel-prosessorer og svak integrert grafikk ikke greier å håndtere.

Mac mini M2 & M2 Pro
HEFTIG: Apples M2 Pro-prosessorbrikke består blant annet av 40 milliarder transistorer. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Heldigvis har flere av Apples maskin-serier tatt kvantesprang i ytelse etter at Apple begynte å utstyre maskinene med Apple-designede ARM-prosessorbrikker under M-navnet. Apple har i praksis kastet Intel på dør.

Det var høsten 2020 at Apple kunngjorde den første Mac mini med Apple-designet M1-prosessor. Men det var litt tynnere utrustet med tilkoblinger enn forgjengeren fra 2018, for eksempel med bare to USB-C/Thunderbolt-porter. Jeg valgte å stå over. Mac Studio som kom to år senere, vakte derimot interesse. Den har mye av den samme designen som Mac mini, bare mye større. Men med en startpris på over 24.000 kroner i dag, tre ganger så dyr som rimeligste Mac mini, og sikkert med fristende, men urealistisk kostbare oppgraderingsalternativer, faktisk helt opp til over 99.000 kroner, syntes jeg den ble litt for heftig for mitt bruk. Folk blir gjerne litt mer gjerrige når de blir pensjonister…

LES OGSÅ: Apples nye våpen i video-krigen: Mac Studio

M2 og M2 Pro

Så spoler vi fram til januar 2023. Apple lanserer nå Mac mini med M2-prosessorbrikke sammen med en modell kalt Mac mini M2 Pro. M2-modellen er like gjerrig på tilkoblinger som M1 var, men M2 Pro-modellen er tilbake med alle de tilkoblingsmulighetene som alle de eksterne diskene mine og det øvrige tilbehøret trenger. Samt ifølge pressemeldingen fra Apple med ytelse som forhåpentlig gjøre den til en mye mer framtidsrettet maskin å regne enn min nåværende Intel-Mac mini.

Mac mini M2 & M2 Pro
TILKOBLINGENE: M2 Pro-modellen av Mac mini har det de fleste trenger av tilkoblinger på baksiden. Fra venstre: Av/på-knapp, kontakt for strømledning, Ethernet-port, fire Thunderbolt 4-porter, HDMI-port, to USB-A-porter og en tradisjonell 3,5 mm hodetelefonutgang. Erfaringene mine fra siste Intel-generasjon av Mac mini med det samme utvalget porter er at man trenger alle. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

M2- og M2 Pro-brikkene bidrar ifølge Apple generelt til kraftig økning i produktiviteten i alle vanlige hverdagsoppdager som man utfører på en PC, inklusive fleroppgavekjøring og hopping mellom apper ogl web.

M2

På M2-maskinen snakker Apple om at bilderedigering i Adobe Photoshop er 50 prosent raskere enn i forrige generasjon. Og takket være ProRes-akselerasjon er videoredigering i Final Cut Pro mer enn dobbelt så rask som med forrige generasjon Mac mini med M1-prosessorbrikke. Spillet Resident Evil Village skal gå opptil 35 prosent raskere enn før.

I det hele tatt er Mac mini M2 opptil fem ganger raskere enn bestselgende stasjonære Windows-PC, hevder Apple. Om enn med en lang fotnote med presiseringer og forbehold.

M2 Pro

Mac mini med M2 Pro-prosessorbrikke er bygd for å gi drastisk økning av hastigheten på videoavspilling og -koding med svært lavt strømforbruk, heter det. Maskinen kan spille av opptil fem 8K ProRes 422-vidoestrømmer på 30 bps samtidig eller hele 23 4K ProRes 422-videostrømmer på 30 bps. Mac mini M2 Pro er opptil 14 ganger raskeste enn den raskeste Intel-baserte Mac mini som Apple har levert tidligere, heter det.

Mac mini M2 & M2 Pro
KJAPP VIDEOREDIGERING: Mac mini – her med en Studio Display-skjerm – med M2 Pro-prosessorbrikke gir svært rask videoprosessering, blant annet takket være kraftig ProRes-bearbeiding, lover Apple. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

M2 Pro-modellen kan vise innhold på opptil tre tilkoblede skjermer samtidig via Thunderbolt 4-portene, og for første gang på en Mac kan maskinen også vise innhold på en 8K-skjerm, ifølge pressemeldingen fra Apple.

Konklusjon

Denne omtalen av Mac mini M2 og M2 Pro er basert på informasjon fra Apple i tilknytning til lanseringen og kommentarer fra en håndfull journalister i datafagpressen. I skrivende stund har jeg ikke lest noen uavhengige testomtaler og har heller ikke hatt anledning til å prøve noen av de nye Mac mini-ene selv. Derfor er det for tidlig å trekke noen bastant slutning om de nye Mac-ene ennå.

Spesifikasjonene og det som ellers er kjent om blant annet M2-prosessorene gir imidlertid grunn til å ha store forventninger til de nye Mac-ene. Dette gjelder som intro til Mac-verdenen for folk som hittil har hatt beina trygt plantet på andre datamaskin-plattformer. Og det gjelder for erfarne Mac-brukere som ønsker seg kraftig datamaskin-utrustning som tar minimalt med plass, men som byr på høy ytelse i kombinasjon med fleksibel tilpasning til bruk sammen med annet utstyr.

Prisene

Mens jeg satt og skrev denne artikkelen, plinget det inn en melding om at amerikanske Macworld akkurat hadde lagt ut en artikkel om nye Mac mini med tittelen «The square Mac mini has come full circle». Altså om at Mac mini er kommet tilbake til utgangspunktet. Apples billigste Mac har gjenoppdaget hvorfor den eksisterer, sto det i innledningen. Og lenger nede het det at Mac mini på nytt er blitt det som Apple alltid ønsket at den skulle være: « A switcher machine». I klartekst en Mac som får Windows-brukere til å svitsje til Mac. Startprisen på en del Mac mini-modeller opp gjennom årene har vært mye høyere enn de 499 amerikanske dollar som den aller første utgaven kostet i 2005. Og da har ikke fristelsen til å bytte plattform vært så stor.

Mac mini M2 & M2 Pro
FULLT KONTOR: Mac mini i kombinasjon med Apples 27-tommers Studio Display, Magic Keyboard med fingeravtrykksleser, Magic Mouse og – nederst til venstre – Magic Trackpad styreplate. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Startprisen på nye Mac mini anno 2023 har jeg allerede antydet: under 8.000 kroner. Helt nøyaktig snakker vi om 7.990 kroner. Da får man maskinen med en M2-prosessorbrikke med åtte kjerners dataprosessor, ti kjerners grafikkprosessor, åtte gigabyte fellesminne og 256 gigabyte SSD-lagring. Riktignok kan den oppgraderes til en maskin på 24.240 kroner med maks minne, lagringsplass og 10 gigabit Ethernet. Men de færreste vil vel gå så langt med denne utgaven. Med unntak av kanskje å oppgradere lagringsplassen fra lusne 256 GB til 512 GB. Da blir prisen 10.490 kroner.

Vil man ha den kraftigere Mac mini med M2 Pro-prosessorbrikke, er startprisen 17.990 kroner med ti-kjerners dataprosessor, 16-kjerners grafikkprosessor, 16-kjerners Neural Eugine, 16 GB fellesminne og 512 GB SSD-lagring. Maks oppgradering her, blant annet med åtte terabyte SSD-lagring, kommer på 57.990 kroner.

En mer moderat oppgradering i tråd med mine ønsker og behov ville for eksempel ha vært å øke fellesminnet fra 16 til 32 GB, internt SSD-lagring til én terabyte og nettverksytelsen til 10 gigabit Ethernet – kjekt blant annet for backup via WiFi-nettet til en NAS-enhet (en Network Attatched Storage-boks). Da vil prisen ende på 26.740 kroner, altså rundt 3.000 kroner mer enn jeg betalte for min godt konfigurerte Intel-baserte Mac mini i 2019. Men altså med ny prosessorteknologi som gjør at maskinen vil gå i ringer rundt min gamle Mac mini.

Med forbehold om at denne drodlingen er gjort før jeg har lest en eneste nøytral produkttest av nye Mac mini.

Mac mini M2 og M2 Pro kan bestilles umiddelbart. Levering begynner 24. januar 2023. Man må regne med noe lengre leveringstid på enheter bestilt med oppgraderinger.

Tekniske data

Opprinnelig operativsystemaudioOS 14.2
Operativsystem 2022audioOS 16.1
Høyttalere1 fullfrekvens-driver, 2 passive elementer, akkustisk bølgeleder for 360-graders lydbilde
Mikrofoner4 mikrofoner, hvorav én innovervendt for lyddemping
SkjermLED matrix-skjerm
ProsessorApple S5
Minne1 GB
Lagringsplass32 GB
WiFi802.11a/b/g/n
BluetoothBluetooth 5
SensorerHDC2020 digitale sensorer for fuktighet og temperatur
Dimensjoner84,3 x 99 mm
Vekt345 g
Lader20-watts lader medfølger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn