web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Mer musikk-sentrert HomePod fra Apple

Apple HomePod
DEN LILLE FORSKJELLEN: Nye Apple HomePod skiller seg fra førstegenerasjons HomePod ved at betjeningsplaten på toppen er litt mer nedsenket i selve høyttaler-enheten og at det fargede lyset sprer seg over hele topp-platen, ikke bare som litt lys midt på. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

Apple har overrasket med å lansere en ny HomePod-høyttaler. Siden størrelsen er mer på linje med den opprinnelige HomePod-en fra 2018, og dermed vesentlig større enn HomePod mini, fremstår den som en mer musikk-sentrert høyttaler.

HomePod mini, som ble lansert i USA og en håndfull andre land høsten 2020, men som ikke kom i salg i Norge før i desember 2022, byr på overraskende god lyd til å være så liten, etter omtalene å dømme. Likevel fremstår den kanskje mer som en kommandosentral for styring ikke bare av musikk, men også av annen lyd, av lys og varme og av alt annet som kan styres ved hjelp av Siris talekommandoer.

Siri er som kjent Apples teknologi for talestyring, med et ikke ubetydelig norsk bidrag i utviklingsfasen. Dag Kittlaus, med norsk mor og amerikansk far, og med utdanning fra BI og flere års fartstid hos Telenor, var en av gründerne bak Siri. Han valgte ifølge Wikipedia å oppkalle systemet etter en kollega i Norge. Sammen med noen av sine nærmeste medarbeidere valgte Kittlaus å selge Siri til Apple i 2010. Nå arbeider han med å utvikle digital helseteknologi, ifølge E24 motivert av å ha overlevd samme kreftform som Apple-sjef Steve Jobs døde av i 2011.

LES OGSÅ: Endelig er HomePod mini kommet til Norge

Apple HomePod
SAMARBEID: HomePod og iPhone er enheter som samarbeider tett. I stedet for å snakke til HomePod via Siri kan man styre musikkavspillingen fra iPhone og i mange tilfeller få vist sangteksten på iPhone-skjermen. Syng med! (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Den nye HomePod ligner nesten til forveksling på den opprinnelige HomePod-en både i form og størrelse. En nesten 17 centimeters sylindrisk høyttaler på 2,3 kg som vi har sett i lignende form og størrelse fra leverandører som Sonos og Libratone, og sikkert mange andre. Velegnet i et lite stereoanlegg eller som en del av et hjemmekinoanlegg i en stue av moderat størrelse, uten dominerende dimensjoner. Men med lyd som folk flest synes er helt OK, selv om lyd-fineschmeckere sikkert rynker på nesen av HomePod, som audiofile gjør av det meste som smaker av forbruker-elektronikk.

Den nye HomePod-en er for øvrig andregenerasjons HomePod. Den første var altså 2018-modellen, som var omtrent like stor, men som ble tatt ut av produksjon i 2021 – og som aldri ble lansert i Norge. HomePod mini regnes som en annen serie og er dermed for førstegenerasjon å regne i sin serie.

Kontinuerlig kalibrering

En forskjell på HomePod sammenlignet med for eksempel de noen år gamle Sonos One-høyttalerne som inngår i mitt hjemmekinoanlegg, er det vi kan kalle manuell kontra automatisk kalibrering.

Mine Sonos-høyttalere kalibreres som en del av installasjonen gjennom en funksjon som Sonos kaller «trueplay speaker tuning». I den ikke-automatiske versjonen av denne løsningen som jeg har, går man rundt i rommet mens man nærmest vifter med mobiltelefonen med mikrofonen rettet mot vegger, tak og gulv for at systemet skal få målt hvordan lyden reflekteres i forskjellige deler av rommet. Dermed blir systemet kalibrert for optimal lydgjengivelse i forhold til hvor høyttalerne er plassert. I utgangspunktet én gang for alle. Selv om prosessen naturligvis kan gjentas senere, for eksempel hvis man ommøblerer eller flytter høyttalerne.

Apple HomePod
EN HØYTTALER SOM LYTTER: Fire mikrofoner i bunnen av HomePod lytter kontinuerlig etter Siri-kommandoer fra brukeren. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Det er vel i tråd med Apples historiske produktfilosofi at brukerne skal slipp å brys med slike traurige oppgaver. Nei, dette overlater vi til teknologien, dere. HomePod-enhetene kjører derfor en automatisk kalibrering ved hjelp av et antall innebygde mikrofoner som lytter til hvordan lyden fra HomePod-en reflekteres i miljøet der den er plassert. Flytter du litt på en HomePod, blir den automatisk rekalibrert til den nye plassen.

For å fortsette sammenligningen med konkurrentene kan jeg nevne at jeg også har noen Libratone-høyttalere hjemme. Der er et av menyvalgene under oppsettet å «fortelle» høyttaleren hvor den står, om det er på et bord, i en bokhylle, på gulvet og så videre. Og så blir lyden tilpasset de menyvalgte omgivelsene, eller i hvert fall definisjonen av dem. En HomePod «vet» derimot alltid hvor den befinner seg, for den har kalibrert seg selv. Man finner ikke noe kalibreringsvalg i oppsettet av HomePod.

I utgangspunktet skjer altså all lydkalibrering helautomatisk. Men man skal også kunne fremprovosere en rekalibrering. For eksempel ved å flytte en HomePod. Når man løfter en HomePod og flytter den til et annet sted for eksempel i stua, oppstår det jo unektelig noen rystelser. Dette gjør at HomePod-en «merker» at den blir flyttet – og det trigger en rekalibrering.

Men hva hvis man endrer noe i omgivelsene uten å flytte selve HomePod-en? For eksempel om man flytter litt rundt på noen av bøkene i bokhylla der høyttaleren står? Ifølge en artikkel fra 2018 i The MacObserver om den opprinnelige HomePod-en, kan man aktivere en slags tvangs-kalibrering av HomePod ved å løfte litt på den og riste den forsiktig. Da starter en automatisk rekalibrering som gjør at lydbildet etter et par minutter – jeg har også lest et sted at det bare tar maks 20 sekunder – skal ha tilpasset seg endringene i omgivelsene. Igjen uten noen som helst slags manuelle endringer i noe menysystem, ifølge The MacObserver.

Apple HomePod
FARGEVALGET: Nye andregenerasjons HomePod kan fås i hvitt, som før, eller i Midnatt-sort, som er en ny farge. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Siri lytter

Det er mange måter å kommunisere med HomePod på. Den mest utbredt er vel å snakke til HomePod ved hjelp av Siri-kommandoer: «Hei, Siri. Spill smooth jazz». Hvorpå Siri svarer: «Spiller nå Smooth Jazz stasjon». Eller kanskje mer spesifikt: «Hei, Siri. Spill Help med Beatles», hvorpå Siri svarer: «Spiller Help av The Beatles». Og Siri er høflig. Hun kommer ikke slengende med kommentarer som «Orker du slik gamlismusikk, da?» eller lignende.

Det eneste litt irriterende er når Siri er innstilt til å snakke norsk, uttaler hun alt på norsk, også engelske musikktitler. Det høres av og til litt rart ut. Men det gjelder jo ikke bare HomePod, men også all annen slags kommunikasjon med Siri.

Jeg har ingen ny HomePod tilgjengelig når jeg skriver disse linjer, men på kontorpulten står det en førstegenerasjons HomePod, kjøpt i USA i 2019. Jeg har riktignok ingen lang erfaring med den. Jeg kjøpte i utgangspunktet to, en til meg selv og en til min datter. Men «min» HomePod var død da jeg koblet den til etter at jeg kom hjem fra USA. Det var jo leit – den hadde fungert utmerket da jeg koblet den opp hjemme hos sønnen min i New York. Men for en liten stund siden fikk datteren min en HomePod mini inn i stua, og da forbarmet hun seg over pappa og donerte den gamle HomePod-en sin til meg. Paradoksalt nok har jeg derfor en flere år gammel HomePod, men likevel bare kort tids erfaring med den.

Men jeg har i hvert fall fått anledning til å konstatere at HomePod tross moderat størrelse kan spille ganske høy musikk. Man skulle kanskje tro at det er vanskelig å kommunisere med stemmen mot en høyttaler som spiller høy musikk. Kanskje fristes man til å rope for å overdøve musikken. Men det er ikke nødvendig. HomePod har flere innebygde mikrofoner – nye HomePod har fire – som sjekker innkommende lyd fra flere retninger. Og den hører deg selv om du snakker lavt, også når musikken spilles høyt. Jeg har greid å få kontakt med Siri bare ved å hviske. Men da har jeg måttet konsentrere meg om å hviske ekstra klart og tydelig, og på kort avstand. Med «vanlig» stemmenivå kan man snakke med Siri fra den andre siden av rommet, også i et forholdsvis stort rom.

I HomePod mini er den ene av mikrofonene vendt innover og har dermed en slags støykanselerings-funksjon ved at den er med på å dempe lyden fra høyttalerne, slik at Siri lettere kan høre kommandoer fra brukeren mens det spilles høy musikk. Hvordan dette er ordnet i HomePod 2. generasjon, er foreløpig litt uklart.

Apple HomePod
HOMEPOD FOR MAC: Også fra Mac-en kan man styre Apple Music-musikk mot HomePod. Her er det en av de nyeste låtene til Rolling Stones, fra 2019/2020, som sendes til HomePod-en på hjemmekontoret. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Den eneste opplevelsen av forstyrrelse jeg har hatt når jeg har prøvd å snakke med Siri mens HomePod-en min spiller høy musikk, er at musikken av og til – særlig med sang – forstyrrer tankene mine slik at jeg et øyeblikk glemmer hva jeg skulle spørre Siri om…

Man kan også kommunisere med HomePod-en ved hjelp av iPhone. For eksempel kan man starte Apple Music på iPhone og holde mobilen nær HomePod-høyttaleren. Da flyttes lyden over til HomePod-en. Sangteksten kan du se på iPhone-skjermen, hvis du vil syng med.

Ytterligere en bruksmåte er å kjøre lyden fra en Apple TV-enhet ut til en HomePod. Oppsettet gjøres i Apples Hjem-app på for eksempel en iPhone.

Stereo – med måte

Hvis man investerer i 2 stk. HomePod, kan man sette dem opp til å fungere i stereo. Igjen er HomePod-systemet smart nok til automatisk å detektere at man setter to HomePod-er ved siden av hverandre. Dermed kobles de automatisk sammen som et par trådløse stereohøyttalere.

Det ligger imidlertid én begrensning her. Begge HomePod-ene må være av samme generasjon. Siden jeg som nevnt har en førstegenerasjons-Home Pod, hadde jeg et håp om å kunne koble den opp sammen med en ny HomePod anno 2023 og dermed få oppgradert lydanlegget på hjemmekontoret mitt til stereolyd. Men den gang ei. Man må benytte to identiske modeller for å gjøre dette. Altså enten to førstegenerasjons HomePod-er, to HomePod mini-enheter eller to andregenerasjons HomePod-er.

Det er neppe noe å ta sånn på vei for. Jeg har opplevd akkurat det samme med mine Sonos-høyttalere, der jeg også hadde håpet å kunne koble to nesten like høyttalere sammen. Men de var tross alt forskjellige modeller, så det gikk ikke.

Håndfritt

Apple HomePod er altså det nærmeste vi kommer en håndfri-løsning – for mye mer enn musikk. I praksis kan HomePod brukes til mange slags oppgaver i et såkalt smarthjem. Alt med stemmestyring. Du kan justere varmen, skru lys i forskjellige rom av og på, få varsel hvis en røykdetektor går av et annet sted i huset enn der du er, og du kan til og med sjekke temperaturen og luftfuktigheten i forskjellige rom – hvis du har flere HomePod-er spredt rundt i boligen. Foruten sensorer for lydgjenkjenning og for bevegelse, altså et akselerometer, har HomePod sensor for temperatur- og luftfuktighetsmåling.

Apple HomePod
DINOSAURER I STEREO: Har man to HomePod-enheter, kan de automatisk settes opp i stereo slik at man får romtilpasset lyd både fra den vanlige TV-en og fra det som spilles av fra Apple TV. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Lite nytt utenpå

Nye HomePod ser nesten identisk ut som førstegenerasjons HomePod. Den fås i hvit utgave og i en tilnærmet sort farge som Apple kaller Midnatt.

Den største visuelle forskjellen er egentlig at den runde betjeningsplaten på toppen er litt mer innfelt i høyttalerkroppen. Slik er det lett å skille dem fra hverandre. Det fargerike lyset som blafrer over betjeningsplaten når man kommuniserer med Siri, fyller hele betjeningsplaten, mot bare en liten del av sentrum av platen på førstegenerasjons HomePod. Med andre ord ingen endring av betydning i utseendet.

Nye HomePod er veier cirka 2,3 kg, mens førstegenerasjons HomePod veide om lag 2,5 kg. Høyden er 168 mm, mot 172 mm for 2018-utgaven. Nykommeren har altså krympet litt.

Endringer under skallet

Derimot er det mange forandringer under skallet. Og en del av disse endringene har skapt litt forundring, for det ser ut til at Apple dels har redusert tallet på noen av komponentene, og dels har styrt unna nyeste teknologi på enkelte punkter.

For eksempel er tallet på interne mikrofoner som skal formidle brukerens Siri-kommandoer, redusert fra seks til fire. I teorien kan det bety at høyttaleren hører kommandoene litt dårligere enn forrige modell. Men Apple sier at mikrofonene kan høre kommandoer på langt hold, så kanskje er mikrofonene hver for seg bedre enn i den første generasjonen? Det finner vi ikke ut før de første uavhengige testomtalene begynner å publiseres.

Samtidig er tallet på diskanthøyttalere – tweeters – redusert fra sju til fem. MacRumors tror dette er en ren kostnadsbesparelse fra Apples side.

Noe som også omtales som litt merkverdig, er at Apple i 2023 har valgt en WiFi-protokoll fra 2009. Altså ned fra WI-FI 5 til WI-FI 4, eller fra 802.11 ac i HomePod førstegenerasjon til 802.11 n i HomePod andregenerasjon. Det betyr at førstegenerasjons HomePod hadde over 10 ganger så høy teoretisk WiFi-overføringshastighet som den nye andregenerasjons-utgaven – maks 600 Mbit/s med WI-FI 4 mot maks 6.933 Mbit/s med WI-FI 5, ifølge Wikipedia. Min spekulasjon er at dette har noe med valg av prosessorbrikke å gjøre og at den samlede løsningen fungerer best slik Apple nå har gjort det.

Nytt er det at HomePod 2. generasjon er utstyrt med sensor for å måle temperatur og luftfuktighet. Denne sensoren kan brukes under automasjons-prosesser som å trekke for eller åpne gardiner og persienner automatisk for å justere temperaturen i rommet eller skru en vifte av eller på. Slike prosesser setter man opp i Hjem-appen.

Apple HomePod
FJERNSTYRING: HomePod er tett integrert med Hjem-appen, og fra iPhone setter man opp mange av automatiserings-oppgavene som Hjem-appen styrer, til dels med Siri-kommandoer via HomePod. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I motsetning til sin forgjenger støtter nye HomePod Thread-kommunikasjonsprotokollen for såkalt Matter-basert kommunikasjon med smartenheter i hjemmet. Denne egenskapen har også HomePod mini.

Hovedprosessorbrikken i andregenerasjons HomePod er Apple S7-brikken, en 64-bits prosessor med to kjerner, brukt blant annet i Apple Watch Series 7. Prosessoren ble lansert høsten 2019. Den har to CPU-kjerner basert på Apple A13 Bionic-prosessorbrikken og gir ifølge Apple 20 prosent høyere ytelse enn Apple S5-prosessoren brukt blant annet i HomePod mini.

HomePod 2023-versjonen har også en innebygd U1-brikke. Apple introduserte sin U1-brikke sammen med iPhone 11 i 2019. Brikken kan kommunisere effektivt med andre enheter som har en U1-brikke via ultrabredbånd (UWB). Kommunikasjonen mellom U1-enheter skal være mye raskere og presis enn både GPS og Bluetooth, ifølge nettstedet Pocket-lint. U1-brikkene har blant annet en viss «retningssans» og brukes derfor i Apples AirTag-brikker for å oppspore bortkomne gjenstander som man har festet en AirTag-brikke til.

Nye HomePod kan for øvrig gjenkjenne opptil seks forskjellige stemmer, så man må være medlem av en statistisk sett unormalt stor husstand for at ikke alle skal gjenkjennes. Stemmegjenkjenningen skal bidra til at høyttaleren, eller rettere sagt Siri, skjønner hvem som snakker og for eksempel velger riktig spillelister til riktig bruker.

Konklusjon

Apples lansering av andregenerasjon HomePod kom som en overraskelse på mange. Etter at Apple i 2020 lanserte HomePod mini og året etter nedla produksjonen av den mye større opprinnelige HomePod-en, tolket mange det slik at Apple ville fokusere på HomePod mini og ikke bry seg om å utvikle en forbedret versjon av den første. Det generelle inntrykket av den første HomePod-modellen var at den hadde mye bedre lyd enn mange konkurrerende produkter, men at prisen var altfor høy. Dessuten har det tatt tid for Apple å få hjem-automatiseringen dit markedet har ønsket. Derfor solgte den angivelig dårlig, selv om jeg ikke har noen tall som kan bekrefte dette.

Apple HomePad mini
ALTERNTIVET: Apple HomePod mini er et alternativ for dem synes HomePod blir for stor eller for dyr. (Pressefoto: Apple.)

Uansett ser det ut til at andregenerasjons HomePad er i ferd med å få en mye bedre mottakelse. Riktignok er prisen fortsatt høy, selv om den er satt ned fra om lag 350 dollar ved lanseringen av første generasjon til cirka 300 dollar for den nye modellen. Men en del brukere med erfaring fra førstegenerasjons HomePod lovpriser lydkvaliteten. Samtidig begynner Apples hjem-automatisering å bli voksen. Dette lover godt for nye HomePod, som har fått mye positiv omtale i datapressen etter at den ble kjent.

Så nå er det bare å vente spent på de første anmeldelsene og testomtalene.

Prisen

Nye HomePod er tilgjengelig i Norge fra 3. februar 2023, men kan bestilles før den tid. Prisen er 3.799 kroner. HomePod fås i to farger, enten hvit eller en mørk gråfarge, nesten sort, som Apple kaller Midnatt. Første generasjon kunne fås i hvitt og en mørk gråfarge som Apple kaller Space Grey.

Tekniske data

ProsessorApple S7-prosessor
SensorerLydgjenkjenning, temperatur- og luftfuktighetsmåling, akselerometer
Subwoofer4-tommers subwoofer med lang membranvandring
Diskanthøyttalere5 horndiskanter med hver sin neodymmagnet
Kan inngå i stereopar?Ja
Mikrofoner4 mikrofoner for Siri-kommunikasjon
LydkvalitetRomtilpasset lyd med Dolby Atmos for musikk og video
MultiromslydJa, med AirPlay 2
WiFi802.11 n
BlutoothBluetooth 5.0
Størrelse168 mm høy, 142 mm bred
Vekt2,3 kg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn