web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Hvor godt går det egentlig for Apple?

Dollar Apples
VALUTA-MOTVIND: Apple-ledelsen klager på at «valuta-motvind» har bidratt til nedgang i omsetningen. (Illustrasjon: Gerd Altmann from Pixabay.)

Innhold

KOMMENTAR: Nedgang i omsetningen på grunn av «vanskelige makroøkonomiske tider» og «valuta-motvind». Men rekordhøy installert global base på over to milliarder aktive Apple-enheter.

Dette er stikkord for statusen som Apple nå har kunngjort for det siste finanskvartalet i Apples regnskapsår. Med andre ord et ganske sprikende inntrykk av én og samme periode. Redusert omsetning samtidig som tallet på Apple-enheter som er i bruk rundt om i verden, er rekordhøyt.

Hva forteller dette egentlig om Apples situasjon i markedet ved inngangen til kalenderåret 2023?

Avvikende regnskapsår

Vi snakker om det som formelt sett er første kvartal i regnskapsåret 2023 for Apple. På grunn av såkalt avvikende regnskapsår betyr det perioden oktober-desember i kalenderåret 2022, eller det som amerikanske økonomer gjerne kaller desember-kvartalet. Med andre ord startet året 2023 for Apple 1. oktober 2022, tre måneder før nyttårsaften. I hvert fall så lenge vi snakker om regnskapet.

La oss først se på tallene. Omsetningen i det siste regnskapskvartalet, altså fra oktober til og med desember 2022, endte på 117,2 milliarder dollar – tilsvarende om lag 1.203,95 milliarder kroner etter dollarkursen 6. februar 2023.

Bare for å ha noe å sammenligne med: tallet tilsvarer omtrent norsk nasjonal transportplan for perioden 2022-2033, ifølge AT.no – et nettsted for norsk anleggs- og transport-bransje. Det som Norge skal bruke på transport på 10-11 år – veier, jernbane, tunneler, broer, sjøtransport, luftfart og alt annet innenfor sektoren – tilsvarer Apples omsetning på tre måneder.

Apple-salgstall
IPAD-VEKST: For første gang på sju år har omsetningen i iPad-salget vært større enn Mac-omsetningen. (Illustrasjon: mcmurryjulie fra Pixabay.) (Klikk for større bilde.)

Vi som representerer det som gjerne kalles folk flest, har av og til litt problemer med å forstå fullt ut hvor store de såkalte IT-gigantene egentlig er. Apple har jo til tider vært rangert som verdens største bedrift målt etter aksjeverdi. Da er det mye annet som blir smått i sammenligningen.

Fem prosent nedgang

Omsetningen på vel 1.200 milliarder kroner var riktignok en nedgang på fem prosent fra samme periode året før. Apples finansdirektør, Luca Maestri, påpekte i sin redegjørelse at kvartalet var preget av «et vanskelig makroøkonomisk miljø» og «betydelige leveransevanskeligheter» – «significant supply constraints».

I tillegg snakket Apple-ledelsen mye om «valuta-motvind» og senvirkninger av pandemien i sin finanskonferanse, som ble kringkastet 2. februar 2023. Et av lyspunktene som ble trukket fram, var at iPhone-produksjonen ikke lenger så ut til å være hemmet av Covid-pandemien. Her har det vært betydelige problemer tidligere.

Omsetningssvikten på fem prosent var for øvrig den første for Apple på fire år.

Fortjenesten endte på om lag 30 milliarder dollar (vel 308 milliarder kroner) for dette kvartalet, ifølge amerikanske Macworld.

«Valuta-motvinden» har blant annet bestått i at den amerikanske dollaren har vært så sterk at den har bidratt til å få Apples økonomiske fremgang i mange utenlandske markeder til å se ut som det motsatte.

Apple-salgstall
VALUTA-PROBLEMER: En sterk dollar bidrar angivelig til at omsetningsvekst for Apple utenfor USAs grenser ser svakere ut enn den egentlig er. (Illustrasjon: Gerd Altmann fra Pixabay. ) (Klikk for større bilde.)

Det er også verdt å merke seg at Apple for noen år siden sluttet å rapportere antall solgte enheter av de forskjellige produktene sine, bare omsetningstall i dollar. «Valuta-motvinden» kan derfor ha bidratt til at svakere omsetningstall er blitt tolket som færre solgte enheter uten at det kanskje er tilfellet.

Aksjonærene får godt betalt

Tross alle disse problemene hadde Apple en operativ kontantstrøm på 34 milliarder dollar (nær 350 milliarder kroner) og utbetalte dessuten over 25 milliarder dollar (over 250 milliarder kroner) til aksjonærene i løpet av kvartalet, fremholdt Maestri.

Han trakk også fram kvartalsrekord på omsetningen innenfor levering av tjenester på 20,8 milliarder dollar (over 213 milliarder kroner). Apple Services omfatter blant annet musikk, filmer, TV-show, bøker og apper – fra iTunes Store, App Store, Book Store og så videre. Omsetningen her var større enn forventet, ifølge Apples toppsjef Tim Cook.

Lønnskutt på 500 millioner

Apropos Cook: Apple-sjefen har gått med på – og faktisk også vært med på å foreslå – en lønnsnedgang for seg selv på 50 millioner dollar, eller godt over 500 millioner kroner. Det dreier seg om den variable komponenten av Tim Cooks lønn, opsjonsavtalen som i fjor var på oppunder 90 millioner dollar.

Tim Cook
Apple-toppsjef Tim Cook går kraftig ned i lønn – og er godt fornøyd med det. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større foto.)

I år reduseres den til rundt 40 millioner dollar, ifølge Macworld Norge. Siden Apple-sjefen er kjent for sitt nøkterne levesett, greier han seg sikkert bra med sin forventede bonus på 40 millioner dollar – pluss fastlønnen. Det styrker vel også anseelsen hans at har varslet at han vil gi bort mesteparten av formuen sin til veldedighet.

To milliarder Apple-enheter

Under presentasjonen av kvartalsresultatet gjorde Apple mye ut av poenget om at det er registrert to milliarder aktive Apple-enheter i bruk på verdensbasis. En heftig økning gjennom de siste årene. For sju år siden var tallet på én milliard enheter.

Installert base er en veldig viktig faktor å ta med i beregningen når man skal vurdere Apples status i IT-markedet. Apple representerer jo i praksis et eget forholdsvis lukket økosystem, men som tidligere redaktør Jason Snell i amerikanske Macworld nylig påpekte, gir dette Apple en god mulighet til å sørge for vekst innenfor dette økosystemet.

Har man først kjøpt seg en iPhone, øker det sjansen for at man etter hvert også kjøper en Mac. Eller omvendt. iPhone-en kan videre forsterke lysten på et par AirPod-øreplugger. Så supplerer man kanskje med en Apple Watch, for den er jo så sterkt integrert med iPhone-en. Deretter blir det gjerne en iPad og kanskje et Apple One-abonnement. Sistnevnte samler seks Apple-tjenester i ett abo: Skytjenesten iCloud+, Apple Music, Apple TV+, spilltjenesten Apple Arcade, Apple News+ og helse- og trenings-tjenesten Apple Fitness+. I Norge er de to sistnevnte tjenestene utelatt.

Apple-salgstall
APPLE-TJENESTER: Apple One består Norge av fire tjenester: Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade og iCloud+. I USA får man også med Apple News+ og Apple Fitness+. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Så hvis det ser ut til at omsetningen generelt er preget av en aldri så liten nedgang, kan vekst i den installerte basen gi inntrykk av det motsatte, at selskapet vokser seg stadig sterkere. Hvilket det er grunn til å tro er tilfelle.

Noe som bidrar til å styrke oppfatningen av et fortsatt sterkt Apple, tross omsetningsnedgangen, er at salget av iPad-nettbrettene ser ut til å vokse sterkt. I første regnskapskvartal 2023 – altså i oktober-desember 2022 – vokste iPad-omsetningen med hele 30 prosent, opp til 9,4 milliarder dollar (vel 96,5 milliarder kroner). Riktignok var iPad-produksjonen året før sterkt rammet av Covid-relaterte problemer, men vi snakker likevel om at det er første gang på sju år at iPad har solgt bedre enn Mac.

Så tross nedgangen i omsetning i første regnskapskvartal 2023 er det flere gode grunner til å være optimist på Apples vegne. For dem som vil være det, da.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn