web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

EKG-patentstrid kan blokkere Apple Watch

Apple Watch og helse
BEDRE HELSE: Appen for EKG-måling er ett av mange tegn på at Apple satser sterkt på helse og trening i tilknytning til Apple Watch. (Foto: Toralv Østvang.)

Innhold

Apple har havnet i en ny patentstrid. Denne gang er det teknologien som brukes til EKG-målinger av hjertets elektriske aktivitet det strides om. Det hvite hus har nå besluttet at det ikke vil gripe inn i kampen.

Selv om president Joe Biden i øyeblikket ser ut til å være mest opptatt av krigen i Ukraina og faren for verdenskrig, er en del amerikanske teknologi-medier vel så opptatt av at Biden har besluttet at han ikke vil blokkere et mulig forbud mot salg av Apple Watch-klokker i USA. Med andre ord at USAs administrasjon ikke vil hjelpe Apple i denne tvisten.

Nettstedet Apple Insider fastslår at Biden har bestemt at Det hvite hus ikke vil blokkere et mulig forbud mot å importere Apple Watch dersom importforbudet skulle tre i kraft. Det høres kanskje litt rart ut at amerikanerne er redd for importforbud til USA av et amerikansk produkt. Men det henger naturligvis sammen med at noen prøver å dra nytte av at selve produksjonen skjer utenlands, hovedsakelig i Kina, og i senere år også i stadig større grad i Taiwan og Vietnam, ifølge nettstedet Timepiece King.

Patentstrid omApple Watch EKG-målinger
INNBLANDET I PATENTSTRID: Arkivbilde av Joe Biden da han var visepresiden, her sammen med daværende president Barack Obama. Noen vil kanskje påstå at enkelte elementer i bildet vitner om interesse både for mobiler og klokker. (Foto: Welcome to All ! ツ fra Pixabay.) (Klikk for større bilde.)

Firmaet som Apple har havnet i patentstrid med, er teknologiselskapet AliveCor, som holder til i Silicon Valley i California. Dette er som kjent et stort område sør for San Francisco som historisk regnes som kanskje den viktigste teknologi-regionen i USA. Det er her Apple har sine røtter.

Elektrokardiogram-målinger

AliveCor har eksistert siden 2010 – det fikk riktignok finansene på plass først året etter – og utvikler medisinske utstyr og programvare for EKG-målinger, ifølge Wikipedia. EKG står for elektrokardiogram, som er betegnelsen på en grafisk framstilling laget av et apparat som registrerer hjertets aktivitet.

Via EKG-målinger finner man ut om hjerterytmen er normal eller om en person opplever ekstra eller tapte hjerteslag, såkalte hjertearytmier. EKG kan dessuten påvise tilstopping av kransarteriene, noe som blant annet kan forårsake hjerteinfarkt. EKG har også flere andre bruksområder, inkludert å teste oksygenforsyningen til hjertet ved belastningstester.

For ordens skyld: Apple understreker at deres EKG-målinger ikke brukes til å sjekke hjerteinfarkt.

I utviklingen av Apple Watch har Apple alltid lagt stor vekt på helse- og trenings-relaterte løsninger. Da Apple lanserte den fjerde generasjonen Apple Watch høsten 2018, var en av de store nyhetene den innebygde teknologien for å foreta EKG-målinger direkte fra klokka – via sensorer på undersiden av klokka.

KardiaBand

Problemet var bare at det hadde vært mulig å foreta slike målinger fra Apple Watch tidligere også. Men det krevde tilleggsutstyr. I dette tilfellet KardiaBand fra AliveCor, som hadde samarbeidet med Apple siden 2015 og delt av sin teknologi med Apple, ifølge The Verge.

Patentstrid omApple Watch EKG-målinger
KARDIABAND: Før Apple selv kom på banen med EKG-målinger via Apple Watch, kunne det gjøres med KardiaBand, som var en klokkerem der man kunne sette inn en EKG-sensor i selve klokkeremmen. (Foto: Ahyee 12345, Wikimedia Commons CCA-SA 4.0 International.) (Klikk for større bilde.)

KardiaBand besto av en spesiell klokkerem som selskapet hadde utviklet for Apple Watch, med hull for en bitteliten sensorenhet, ifølge en testomtale hos Medgadget, et nettsted for helse-teknologi. Når sensoren ble satt på plass i klokkeremmen, fikk den direkte kontakt med huden på håndleddet. Dermed kunne brukeren selv måle sin EKG-status, og ved hjelp av programvare i Apple Watch og i iPhone kunne man følge med på målingen «live».

Løsningen kunne brukes uten noen komplisert paring mellom KardiaBand og Apple Watch, fordi målingen ble overført som ultrasoniske lydsignaler som ble plukket opp via mikrofonene i Apple Watch og iPhone og tolket av programvare der.

Apple Watch Series 4 bidro dermed til at KardiaBand ble unødvendig tilbehør til Apple Watch. Resultatet ble at AliveCor bestemte seg for å avslutte salget av KardiaBand omlag åtte måneder etter at fjerde generasjon av Apple Watch kom i salg, følge nettstedet Mobilehealthnews.

Det hører med til historien at da Apple lanserte fjerde generasjon av Apple Watch i 2018 og dermed gjorde KardiaBand overflødig, sørget Apple også for å blokkere Apple Watch for tredjeparts EKG-målerløsninger i det hele tatt.

– Ikke en reell konkurrent

I første omgang var responsen fra AliveCor at de ikke anså Apple Watch som noen reell konkurrent. Argumentet var at prisen gjorde at de som virkelig hadde behov for EKG-målinger, nå var de som hadde minst mulighet til å skaffe seg utstyret de trengte.

Hvis man ikke var Apple-bruker, måtte man både kjøpe seg en dyr Apple Watch og en enda dyrere iPhone for å kunne foreta egne EKG-målinger, het det i kommentarene fra AliveCors ledelse. Apples plattform var både dyr og komplisert, og den traff ikke de primære pasientgruppene som AliveCor ønsket å betjene, sa selskapet.

Patentkortet

Men nå har pipen fått en annen låte. AliveCor har bestemt seg for å dra patentkortet. I tvisten har imidlertid Apple fått medhold fra det amerikanske patentkontoret – The Patent Trial and Appeal Board – med en kjennelse om at tre av patentene til AliveCors skal kjennes ugyldige. AliveCor har imidlertid anket denne kjennelsen.

Patentstrid omApple Watch EKG-målinger
I KONTAKT MED HÅNDLEDDET: En velbrukt fjerde-generasjons Apple Watch sett fra undersiden. Det er her sensorene som blant kan brukes til EKG-målinger, befinner seg. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

I mellomtiden har AliveCor fått støtte fra USAs internasjonale handelskommisjonen I.T.C. (International Trade Commission.) Dette er en offentlig føderal organisasjon som har til oppgave å overvåke om import kan gi utenlandske bedrifter urettmessige konkurransefordeler gjennom subsidier, prisdumping eller brudd på opphavsretten. I.T.C. har sine røtter tilbake til tidlig på 1900-tallet.

I desember 2022 konkluderte I.T.C. med at Apple har brutt AliveCors patentrettigheter. Dersom I.T.C.s kjennelse blir satt ut i livet, kan ikke lenger Apple importere Apple Watch med EKG-funksjonalitet inn i USA, ifølge The Verge.

Vil ikke blokkere

President Joe Biden har myndighet til å nedlegge veto mot slike vedtak. Men nå har altså presidenten bestemt seg for ikke å ville blokkere et mulig importforbud mot Apple Watch dersom patentkontoret gir AliveCor medhold i sin anke.

– Vi er glad for at president Biden vil opprettholde I.T.C.s beslutning om å holde Apple ansvarlig for brudd på patentrettigheter som er grunnlaget for vår bransjeledende EKG-teknologi, sier administrerende direktør Priya Abani hos AliveCor i en uttalelse til AppleInsider.

Obama gjorde det motsatte

Det hører med til historien at Bidens tidligere sjef, daværende president Barack Obama, i 2013 gjorde det motsatte av hva Biden har gjort nå. Obama nedla veto mot et lignende importforbud fra I.T.C. mot iPhone og iPad etter beskyldninger mot Apple om å ha krenket patentrettighetene til Samsung.

Patentstrid omApple Watch EKG-målinger
PATENT: Å ta patent på produkter og teknologi har vært ansett som viktig langt tilbake i tid. Strid om patentrettigheter er heller ikke noe nytt. (Foto: Pixabay.com.) (Klikk for større bilde.)

Apple vil anke I.T.C.s kjennelse til rettsinstansen Federal Circuit, ifølge Apples talsperson Hannah Smith. Apple mener at beslutning om å gjøre visse deler av AliveCors patenter ugyldige, er av stor betydning. Og presidentens beslutning om ikke å gripe inn mot et mulig importforbud, kan ikke settes i verk før ankesaken er avgjort, påpeker Apple ifølge AppleInsider. Apple har også lagt fram beviser for I.T.C. om at et importforbud vil være i strid med allmennhetens interesser, skriver nettstedet.

Sarkastiske lesere

Blant leserkommentarene hos AppleInsider heter det at tvisten ikke har noe å gjøre med «bransjeledende EKG-teknolog», siden EKG er enkel teknologi som har eksistert siden lenge før noen av oss som lever i dag, ble født.

Andre trekker fram fenomenet med såkalte «patent-troll» som herjer i amerikansk næringsliv.

Atter andre har lagt ut sarkastiske kommentarer til at presidenten og Det hvite hus i det hele tatt bruker tid på patentstridigheter – og spør hva slags kompetanse Det hvite hus har for dét…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn