web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Lettere å finne veien med Apples nye nordiske kart?

Apple-kart
INNHOLDSRIKE KART: Brukere i Finland, Norge og Sverige kan bruke den oppdaterte Kart-appen, som ifølge Apple gjør det lettere å planlegge en reise. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

– Se deg rundt, sier Apple. En ny generasjon av Apples kart har funnet veien til våre iPhone-er, Mac-er, iPad-er og andre enheter som kan vise kart. Oppdateringene nå er rettet mot tre av de fem nordiske landene, inkludert Norge.

Det er brukere i Finland, Norge og Sverige som nå kan glede seg over å få bruke den oppdaterte kart-appen. Den har fått bedre visning av omgivelsene, døpt Se deg rundt, som viser et interaktivt bildeutsnitt på gatenivå med høyoppløselige 3D-bilder. Apple trapper opp konkurransen mot Google Streetview.

I desember 2022 var det Nederland, Belgia, Lichtenstein, Luxembourg og Sveits som fikk gleden av å bli innlemmet i klubben av land som hadde fått kartene sine fornyet av Apple. De etterfulgte 16 land som opplevde det samme i juli 2022.

Ny Apple Kart-app
TRONDHEIM I 3D: Ikke bare er den nye 3D-visningen lekker å se på, men den skal også bidra til å gjøre det lettere å navigere i trange bygater når man bruker Apple Carplay. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Apple kunngjorde sin omfattende kart-oppgradering i 2018 i tilknytning til lanseringen av iOS 12. Det nye USA-kartet var ferdig i 2020, ifølge 9TO5Mac.

Ny Apple Kart-app
SE DEG RUNDT: Nye Apple Kart byr på interaktive bilder på gatenivå, som her fra Eidsvolls plass ved Stortinget. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Sekunder etter at jeg åpnet den nye kart-appen på min iPhone, kunne jeg bevege meg rundt i et flott 360-graders bilde av innkjørselen til familiens gamle hytte – et nostalgisk gjensyn med hytta som vi solgte for snart fire år siden når dette skrives. Hvem har sagt at kart bare skal være til nytte?

Veibeskrivelser med naturlig språk

Den nye kartversjonen for Norge, Finland og Sverige har fått forbedringene som brukere i en del land allerede har fått. Men det tar naturligvis tid å gjøre disse forbedringene i de mer enn 200 landene som Apple leverer kart til. I den oppdaterte appen lover Apple mer presis navigering, omfattende visning av veier, bygninger, parker, flyplasser og handelssentra samt tredimensjonale landemerker. Et godt eksempel er Akershus Festning i Oslo.

Blant forbedringene er veibeskrivelser med naturlig språk. – Nå er det lettere enn noen gang for brukere å finne steder de liker og å komme seg dit de skal, sier Eddy Cue, som sitter i Apple-ledelsen og er ansvarlig for Apples levering av tjenester.

Forbedringene I de nordiske kartene kommer naturlig vis til nytte for folk i andre land som vil bruke Apple Kart til å gjøre seg kjent med Norden og Norge.

Fra fadese til suksess

Den fremste konkurrenten på markedet for digitale kart for det brede publikum er vel Google. Brukere av Google Maps – og sikkert også Google-ledelsen – fikk seg en god latter da Apple lanserte sin digitale kartløsning i 2012.

Ny Apple Kart-app – Scott Forstall
FIKK SPARKEN: Scott Forstall var iOS-ansvarlig hos Apple da den første versjonen av Apple Kart ble lansert. Her er han fotografert under Apples globale utviklerkonferanse (WWDC) i San Francisco i juni 2012. (FOTO: Matt Yohe, Wikimedia Commons, CC ASA 3.0 Unported.)

Den første utgaven av Apple Maps var full av geografiske og trafikale feil. En historie gikk ut på at uheldige bilister ble dirigert ut på rullebanen på Fairbanks International Airport i Alaska, ifølge Cult of Mac.

Apple ble saksøkt etter kart-lansering og høstet massiv kritikk. Så mye kritikk at det ble rokkeringer i Apple-ledelsen. Lanseringen bidro til at Scott Forstall, som hadde ansvaret for iOS-programvaren hos Apple, og dermed også kart-prosjektet, mistet jobben.

Forstall var en av Steve Jobs’ yndlinger og var med på lasset da Apple kjøpte Jobs sitt selskap, NeXT, i 1996 som en del av prosessen med å få Jobs tilbake til Apple.

Men den mislykte kart-lanseringen i 2012, året etter Jobs’ død, ble etterfulgt av en ny skandale. Apple ble beskyldt for ulovlig bruk i iOS av en klokkedesign tilhørende den sveitsiske jernbanen, noe som kostet Apple 20 millioner dollar i erstatning. Dette fikk begeret til å renne over for den nye Apple-sjefen, Tim Cook. Forstall fikk sparken. Cult of Mac har den historien også.

Mye bedre kart

Etter den ulykksalige starten i 2012 gjorde Apple-folkene en enorm innsats for å forbedre sin kart-programvare, og i dag anses Apple Kart og Google Maps for å være ganske likeverdige når det gjelder nøyaktighet, ifølge Techradar.

Ny Apple Kart-app
FØR OG ETTER: Bildet til høyre viser den nye kartversjonen fra Apple, med mer detaljer og omfattende visning av veier, bygninger, parker, flyplass og handelssentra. Her et kartutsnitt av Oslo by i henholdsvis gammelt og nytt kart. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Privatlivets fred

Et viktig element – for mange av oss, i hvert fall – i kart-duellen mellom Apple og Google dreier seg om privatlivets fred. – Kart-appen er den beste måten å navigere i og utforske verden på, samtidig som du bevarer personvernet ditt, hevder Apples Eddie Cue.

Techradar er enig i at Apple er vinneren når det gjelder å skjerme brukernes privatliv. Her ser vi det samme som i mange andre situasjoner der Google og Apple stilles opp mot hverandre.

Med Google Maps sendes alle brukerdataene knyttet til bruken av kart-appen til Googles servere. På sedvanlig vis lagrer Apple isteden de fleste brukerdataene på brukerens enhet, altså iPhone, Mac, iPad og så videre. Du kan selv slette dem, og ingen kan følge med på hvor du ferdes – hvis du ikke gjør det mulig på andre måter eller via andre apper, da. Et eksempel: Når jeg er ute og kjører bil, kan min ektefelle følge med på hvor jeg er til enhver tid gjennom info som vi deler via Tesla-appen. Ikke slik med Apple Kart, altså. Ikke i utgangspunktet, i hvert fall.

Ny Apple Kart-app
OPERA I OSLO: Operabygningen i Oslo blir også viet oppmerksomhet i nye Apple Kart. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

«Fuzzing»

Dessuten har Apple funnet en måte til ytterligere å sikre at ingen får innsyn i hvor man ferdes. Metoden kalles «fuzzing» og går blant annet ut på at Apple Maps fyrer av flere rutealternativer, noe som bidrar til å maskere hvilken vei du egentlig velger. På Apples servere konverterer dessuten kart-appen den nøyaktige posisjonen der søket fant sted, til et mindre nøyaktig sted innen 24 timer. Digitale kart fungerer altså ikke uten en viss kommunikasjon med servere, men når kart-data fra Apple Kart havner hos en server, er dataene ikke lenger knyttet til din Apple ID.

Google Maps på sin side bruker dataene dine til å by deg på tilpassede annonser og komme med forslag og tilbud basert på hvor du er og hvor du har vært. Riktignok blir du spurt om tillatelse, og du kan velge en såkalt inkognito-innstilling. Men den er fortsatt ikke så privat som det Apple tilbyr, hevder Techradar.

Best på veibeskrivelser

Svenske Macworld er blant de mange publikasjonene som har sett nærmere på de nye Apple-kartene, og i en sammenligning med Google Maps skriver Anders Lundberg at han synes Apple Kart er blitt enda bedre på et punkt der han synes Apple lenge har hatt ledelsen: Han synes veibeskrivelsene har vært bedre hos Apple og ikke minst har de kommet tidligere. Med Google Maps har veibeskrivelsen ofte kommet for sent til å bytte fil i tide eller når man allerede befinner seg ute i krysset, skriver han. Han konkluderer med at Apple nå er blitt enda bedre på dette, med enda flere nyttige detaljer i instruksjonene.

Ny Apple Kart-app
FOTOBOKSER: Plasseringen av fotobokser hører med i Apples nye kartprodukt. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I skrivende stund har ikke jeg rukket å teste Se deg rundt-funksjonen i noen særlig grad, men svenske Macworld skryter av den. Løsningen fungerer nesten som Google Streetview, men bildene er gjerne litt mer tett på, slik at det er lettere å se skilt og andre detaljer. Ulempen er riktignok at man må flytte seg mer rundt i kamerabildene for å få med alt. Bildene vises for øvrig over kartet, slik at man se hvor kameraet befinner seg og hvilken retning det peker.

Konklusjonen til svenske Macworld er at Google Maps fortsatt er bedre på å finne restauranter, butikker, klubber og foreninger, med mer info om åpningstider og lignende.

Men Apple Kart ser fortsatt ut til å være den foretrukne løsningen. Kanskje ikke så rart å høre det fra en tidligere Macworld-kollega…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn