web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple frister med påske-gul iPhone 14 og 14 Plus

iPhone 14 Plus
PÅSKEFJELLET: En iPhone 14 Plus, som i dette tilfellet vel å merke ikke er gul selv, viser fram en Apple-presentasjon av den nye gule modellen. Nå er vel begge klare for påskefjellet? (Foto: Toralv Østvang.)

Innhold

Det er ikke noe nytt ved nyeste iPhone 14 og iPhone 14 Plus – bortsett fra fargen: Knallgul. iPhone 14 og 14 Plus er egentlig ikke nye modeller heller. De to ble jo lansert i september i fjor, i 2022. Nyheten er bare at Apple nå supplerer med en påskegul utgave.

Og hvis alt går bra med leverings-logistikken nå i mars 2023, vil det være mulig å skaffe seg en flunkende ny gul iPhone 14 eller iPhone 14 Plus i god tid før påske – også her i Norge. Apple tar imot forhåndsbestillinger her til lands av den nye, gule iPhone-en fra fredag 10. mars 2023 – fra klokka 14, for å være presis. Og skriver på sine nettsider at den gule modellen skal være tilgjengelig fra 14. mars. Da er det ennå over to uker igjen til påskeferien.

Så da gjenstår det å se hva som betyr mest for iPhone-entusiaster: Knallgul påskesol eller knallgul iPhone? Jeg vil tippe begge deler.

Gul Apple 14 og 14 Plus
IKKE DISKRET: De nye gule iPhone 14-modellene – iPhone 14 og iPhone 14 Plus – er neppe særlig velegnet til diskret fotografering. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

De to gule iPhone 14-utgavene innebærer at Apple nå tilbyr disse modellene i seks farger: midnatt (tilnærmet sort), stjerneskinn (en sølvhvit farge), (Product) Red (en kraftig rødfarge), blå (en lys blå utgave), lilla (en lys lilla-farge) – og nå altså også gul.

Apple gjør i denne omgang ingen endringer i fargeutvalget når det gjelder Pro-modellene, altså iPhone 14 Pro og iPhone 14 Pro Max. Her går det i de fire fargene mørk lilla, sølv, gull og stellarsvart.

Fortsatt røde mobiler også

Mens vi er inne på dette med iPhone-farger, kan vi jo ta med at de som kjøper (Product) Red-utgaven, bidrar til Det globale fondets bekjempelse av Covid-19. Fondet, som ble etablert i 2006 med U2-vokalist Bono som en av lederne, samlet opprinnelig inn penger til bekjempelse av HIV/AIDS, tuberkulose og malaria i Afrika.

Gul Apple 14 og 14 Plus
SEKS FARGER: Apple iPhone 14- og 14 Plus-modeller fås nå i seks farger: midnatt , stjerneskinn, (Product) Red, blå, lilla – og nå også gul. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Siden 2020 har midlene fra Red-sponsorene også gått til kampen mot Covid-19. Apples Red-produkter startet med en iPod Touch, men ellers har det gått mest i iPhone-modeller.

Red-konseptet omfatter for ordens skyld også mange andre selskaper enn Apple.

Ny finish, men samme mobil

Ellers er de nye gule iPhone 14- og 14 Plus-modellene identiske med sine søsken i iPhone 14-familien anno 2022. Men ut fra oppmerksomheten som de nye gule mobilene nå får i deler av teknologipressen, ser det ut til at Apple med denne lanseringen har fått en gylden anledning til nærmest å relansere iPhone 14 og 14 Plus. Med mange av godsakene som denne iPhone-generasjonen bringer med seg.

Jeg har fått anledning til å prøve iPhone 14 Plus i en periode før lanseringen av den gule, og jeg må innrømme at jeg er ganske begeistret for denne mobilen. Hadde det ikke vært for at jeg er så «hekta» på foto og video som jeg er (jfr. min nå parkerte blogg Kameranytt.no), ville jeg neppe hatt behov for noen Pro- eller Pro Max-utgave, som jeg nå benytter i iPhone 13-versjon.

Gul Apple 14 og 14 Plus
KAMERAENE: iPhone 14 og 14 Plus byr på to kameraer på baksiden samt et True Depth-selfiekamera på forsiden. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Noen vil kanskje påstå at vektforskjellen mellom iPhone 14 Pluss på 203 gram og iPhone 14 Pro Max på 240 gram ikke betyr allverden. Men jeg opplever det definitivt som en forskjell som merkes. Både i hånden og i lommen, når man har anledning til å bruke begge om hverandre. Dette til tross for at den fysiske størrelsen er ganske lik.

Så hvis man ikke på død og liv må ha alle de tre bakre kameraene som Pro-modellene byr på, men greier seg uten kameraet med teleobjektiv, og heller ikke må ha et 48-megapikslers «quad-pixel» hovedkamera eller mulighet for ProRes-video, er iPhone 14 og iPhone 14 Plus mer enn bra nok for de fleste. Både hoved-kamaraet og ultravidvinkel-kameraet er betraktelig forbedret fra foregående modeller.

Gul Apple 14 og 14 Plus
NYTT GULT DEKSEL: Slik ser en iPhone 14 ut – uansett farge – når man setter på den et gult deksel. (Skjermdump: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Når det gjelder andre nye egenskaper som iPhone 14-generasjonen kom med, må jeg medgi at jeg er glad for at jeg ikke har fått testet de to banebrytende sikkerhetsfunksjonene som disse mobilene brakte med seg: Nødanrop (SOS) via satellitt og Registrering av ulykke. På den andre siden har jeg av egen erfaring god grunn til å stole på at disse løsningene fungerer, ettersom jeg for flere år siden fikk et ufrivillig hardt møte med Apples da ganske nye falldetekterings-teknologi. For meg resulterte den teknologien i en reell utrykning og kjapp frakt til sykehus. Etterpå kunne jeg nøye meg med bare noen måneders sykemelding som ellers kunne ha blir mye lengre. Disse nye iPhone 14-teknologiene kan du lese mer om i artikkelen min nedenfor fra høsten 2022:

LES OGSÅ: Satellitt-SOS via iPhone kryper nærmere

Også vannbestandigheten og det sterke «Ceramic Shield»-glasset bidrar til å gi tillit til iPhone 14. 5G-støtte og A15 Bionic-prosessorbrikken, som vi kjenner fra iPhone 13 Pro, er med på å gi iPhone 14 og 14 Plus de fartsressursene som man gjerne ønsker seg fra en kraftig mobil i våre dager.

Om man ønsker seg all denne teknologien i en diskret innpakning, er det jo bare å velge midnatt-fargen eller til nød kanskje de moderate blå eller lilla variantene. Men hvis du heller vil ha en mobil som virkelig synes i terrenget, inkludert i påskefjellet, har det røde fargevalget nå altså fått følge av en gul utgave som sikkert også blir lagt merke til.

Da gjenstår det kanskje bare å advare mot å velge et deksel som skjuler gulfargen…

Til trøst: Gult deksel

Hvis du allerede har en iPhone 14 eller iPhone 14 Plus, men er lei deg for at du ikke fikk anledning til å velge den lekre gulfargen da du kjøpte den – fortvil ikke. Nå kan du til trøst få kjøpe et nytt silikondeksel med MagSafe-tilpasning til iPhone 14 og 14 Plus som Apple nettopp har lansert – i kanarigul farge. Jeg tipper en del kjøpere av den nye gule iPhone-en også vil velge dette dekselet.

Gul Apple 14 og 14 Plus
GULT: Om brukerne av den nye gule iPhone 14-modellen vil finne mange gule motiver i påskefjellet, gjenstår å se. Men det er tydelig at Apple har fokus på gulfarge for tiden. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Deksel med den samme gulfargen vil for øvrig også bli tilgjengelig for iPhone 14 Pro og Pro Max.

Alle de nye kanarigule dekslene er leveringsklare fra 10. mars 2023.

Prisene

iPhone 14 har en startpris på 10.990 kroner. Da får du en modell på 6,1-tommers skjerm og lagringsplass på 128 GB. Synes du det er for lite, kan du gå opp til 256 GB lagringsplass. Da blir prisen 12.990 kroner. Eller 512 GB for 14.990 kroner.

Ønsker du isteden 6,7-tommersmodellen iPhone 14 Plus, er startprisen 12.990 kroner med 128 GB lagringsplass. Med 256 GB øker prisen til 13.790 kroner. 512 GB-varianten koster 16.490 kroner.

Det nye kanarigule silikondekselet med MagSafe-tilkobling for iPhone 14 og 14 Plus koster 629 kroner kjøpt fra Apple.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn