web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple tilbyr 5 millioner klassiske verk

Apple Music Classical
I APP STORE: Apple Music Classical er tilgjengelig for forhåndsbestilling i Apples App Store for iPhone. (Skjermdump fra App Store.)

Innhold

Apple utvider nå sin musikktjeneste med en egen seksjon for klassisk musikk. Ved oppstarten, som er planlagt i slutten av mars 2023, vil Apple Music Classical inneholde fem millioner klassiske verk, ifølge en pressemelding fra Apple.

Den nye musikktjenesten vil – i hvert fall i første omgang – bare være tilgjengelig via iPhone med iOS 15.4 eller nyere, men ikke på Mac, iPad eller andre Apple-enheter. Dette ser ut til å ha vakt en del oppmerksomhet. Og det er neppe noen trøst for irriterte Mac-brukere at tjenesten snart også skal gjøres tilgjengelig for Android-brukere. Men altså ikke for Mac, ser det ut til.

Apple Music Classical
MUSIKKHISTORISKE KJENDISER: Apple Music Classical inneholder ikke bare musikk, men også nye portretter av kjente komponister og musikere. Her ser vi fra venstre Johann Sebastian Bach, Frederic Chopin og Ludwig van Beethoven. (Ill.: Apple v/Jessica Bass. Montasje: epleNYHETER.) (Klikk for større bilde.)

Basert på Primephonic

Den nye Apple-tjenesten for klassisk musikk er basert på en strømmetjeneste som Apple kjøpte opp i 2021 kalt Primephonic, ifølge MacRumors.

Appen, som altså heter Apple Music Classical, ligger allerede tilgjengelig på Apples App Store. Det vil si – når du klikker hent, kommer det bare opp en melding som forteller deg at appen forhåpentlig blir tilgjengelig fra 28. mars 2023 og at den da blir lastet ned og installert automatisk på mobilen din, klar til bruk.

Må ha Apple Music-abonnement

Forutsetningen er at du har et Apple Music-abonnement. Dette kan være individuelt abonnement, studentabonnement, familieabonnement eller Apple One-abonnement. Tjenesten er derimot ikke tilgjengelig med Apple Music Voice-abonnement.

Apple Music Classical
DEN 28. MARS: Apple Music Classical er ventet å bli lansert som en fungerende app 28. mars 2023, men Apple varsler at datoen kan bli endret. (Skjermdump fra App Store.)

Apple selv betegner Apple Music Classical som «den ultimate klassiske opplevelsen». Ifølge Apple er lydkvaliteten den beste på markedet. Man skal kunne oppleve mange klassiske favoritter på en ny måte med romtilpasset lyd, med opptil 192 kHz/24 bit Hi-Res Lossless-kvalitet med Dolby Atmos.

Pedagogisk musikktjeneste

Hvorfor kan ikke den klassiske musikken bare integreres i den vanlige Apple Music-tjenesten? har enkelte spurt. Svaret ligger nok i det faktum at Apple Music Classical er en tjeneste som gir mye mer tilleggsinformasjon om musikken man søker på enn det man finner i den vanlige Apple Music-tjenesten. Det ville vel ha ødelagt den opprinnelige musikktjenesten og gjort bruken av den mye mer komplisert hvis den skulle tilpasses alt det nye som kommer i den klassiske delen, sies det.

Man kan søke etter komponist, verk, dirigent eller til og med katalognummer. Dessuten er det mye mer detaljerte metadata enn i den vanlige musikktjenesten fra Apple. Og det er lagt inn tusenvis av redaksjonelle merknader, inkludert biografier av komponister, beskrivelser av store verk og mye mer.

I tillegg finner man unike digitale portretter av høy kvalitet av mange kjente folk i musikkhistorien. En del av portrettene er spesialbestilt fra helt ulike kunstnere, og bildene blander historie med fargepaletter og kunstneriske referanser fra den relevante klassiske perioden, ifølge pressemeldingen fra Apple.

Apple-støtte til klassisk musikk

Den eksisterende Apple Music-tjenesten har nå rukket å vokse til en samling på over 100 millioner låter. I den sammenhengen høres kanskje ikke fem millioner klassiske verk ekstra ut som så veldig mye.

Men på den andre siden ser det ut til at Apple bruker ganske store ressurser på den klassiske utvidelsen. Blant annet samarbeider Apple både med noen av verdens mest kjente klassiske artister og berømte institusjoner for klassisk musikk for å tilby sine lyttere opptak og innhold som er nytt og eksklusivt ved lanseringen av appen og videre framover. På denne måten bidrar Apple også til en god porsjon økonomisk støtte til musikkverdenen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn