web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Er gratis Outlook et abo-lokkemiddel?

Mail Outlook
MYE ER LIKT: Apple Mail (til venstre) og nye Outlook for Mac (til høyre). Her er det tilsynelatende ikke veldig store forskjeller. (Skjermdump: Toralv Østvang.)

Innhold

Microsoft ser nå ut til å fininnstille siktet mot Apple-brukere med en ny utgave av e-postprogrammet Outlook. Den nye Mac-versjonen av Outlook kan kjøre på de nye M-prosessorbrikkene – og er gratis.

Er vi vitne til en opptrapping av krigen mellom de to kontorpakkene Microsoft Office 365 og Apple iWork? Altså mellom Word, Excel, PowerPoint og Outlook på den ene siden og Pages, Numbers og Keynote på den andre – sistnevnte gjerne supplert med Apple Mail?

Ja, det kan se slik ut. Og det ser ut til å starte med e-postprogrammet Microsoft Outlook. Microsoft har nå kunngjort at en ny Mac-versjon av Outlook er klar for nedlasting.

outlook på Mac
MICROSOFT HOS APPLE: Slik presenteres nye Outlook for Mac på App Store. (Skjermdump: App Store.) (Klikk for større bilde.)

Det er to viktige nyheter med den nye versjonen:

  • Outlook for Mac støtter nå «Apple Silicon», eller «Apple silisium» på godt norsk, altså de nye Apple-designede ARM-prosessorbrikkene som i løpet av de siste to-tre årene har erstattet Intel-prosessorene i nesten alle Mac-ene.
  • Og Microsoft Outlook for Mac er nå blitt gratis å bruke. Man trenger ikke lenger et fullt Microsoft 365-abonnement for å bruke Outlook på Mac-en sin.

Jeg skal ikke gi meg inn på noen detaljert sammenligning mellom MS Outlook og Apple Mail her. Førsteinntrykket er imidlertid at «nye» Outlook for Mac har fått et mye enklere og renere brukergrensesnitt enn hva vi har vært vant til når det gjelder Outlook. Jeg er nesten fristet til å si at programmet er blitt en litt mer elegant og up-to-date versjon av Apple Mail – men det får jeg sikkert kjeft for å påstå.

Mange motiver for å prøve

Man kan spørre seg om hva som er så attraktivt med MS Outlook at man tror Mac-brukere i hopetall vil strømme til Microsofts nettsider for å laste ned et e-postprogram som ligner det de allerede har på Apple-enhetene sine?

Vel, folk kan ha mange slags motiver for å ville prøve programmet. For mitt vedkommende var det vel rett og slett nysgjerrighet. Hvor mye har jeg gått glipp av siden jeg sluttet med Microsoft-programmene for noen år siden? Mer om det om et øyeblikk. Men først:

Gratis, eller ikke gratis?

Man kan jo være fristet til å lure på om Microsoft spekulerer i at gratis Outlook skal trigge en nysgjerrighet på resten av Microsoft 365-konseptet? Og at noen tilfeldigheter – eller «tilfeldigheter» – kan bidra til å hjelpe dem på vei?

outlook på Mac
IKKE GRATIS LIKEVEL?: Her kom feilmeldingen som viste at det ikke var gratisversjonen man prøvde å ta i bruk likevel. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

I hvert fall leste jeg flere kommentarer på nettet før jeg selv prøvde å laste ned den nye gratisversjonen av Outlook for Mac. Noen av kommentarene var fra folk som hadde opplevd at de ikke fikk tatt i bruk gratisversjonen, men at de fikk beskjed om at de måtte kjøpe MS 365-abonnement før de kunne få ta i bruk Outlook. Dette til tross for meldingene fra Microsoft om at den nye Mac-versjonen skulle være gratis. Lå Apple App Store på etterskudd, eller…?

Med disse skildringene i tankene valgte jeg nedlasting direkte fra Microsoft i stedet for fra Apples App Store i håp om at det skulle gi større trygghet for å få riktig versjon. Det fikk jeg da også, uten at jeg egentlig har noen grunn til å tro at det kunne ha blitt annerledes via App Store.

Installasjonsproblemer

Men så skjedde det som jeg tror kan være forklaringen på hvorfor noen opplevde det som at de ikke fikk gratisversjonen. Jeg har en håndfull e-postkontoer, både en iCloud-konto og flere  imap-kontoer som jeg gjerne ville legge til den nye Outlook-installasjonen. Men på et par av dem svarte installasjonsprogrammet at denne versjonen av Outlook ikke kunne legge til den berørte typen av e-postkontoer og at jeg måtte klikke for å tilbakestille Outlook til forrige versjon. Jeg opplevde også at installasjonsprogrammet tolket feil, at imap-baserte e-postkontoer ble oppfattet som Exchange-kontoer. Og etter å ha gjort som jeg fikk beskjed om, altså å klikke på tilbakestill-knappen, var det plutselig ikke en gratis Mac-versjon av Outlook jeg kjørte lenger, men åpenbart den foregående utgaven. Uten forvarsel.

Jeg burde kanskje ha skjønt at en tilbakestilling av Outlook betydde tilbake til den versjonen som krever abonnement. Men det tenkte jeg ikke på der og da. Og kanskje ikke Microsoft heller? Så da jeg ikke fikk nye Outlook til å fungere, valgte jeg å logge meg på hos Microsoft for å bestille en én-måneds gratis prøveversjon av Microsoft 365. Jeg havnet automatisk i bestilling av familiepakke-utgaven til 1.199 kroner i året. Da fikk jeg fortsette å installere Outlook. Jeg kom meg i hvert fall «på lufta» etter hvert. Men jeg var også nøye på å notere i kalenderen at jeg må huske å avbestille abonnementet før prøvetiden er slutt, så jeg slipper det uplanlagte Microsoft 365-abonnementet.

Om dette problemet, som både jeg og åpenbart flere andre har hatt, skyldes fingertrøbbel, misforståelser eller noe annet, vet jeg ikke. Jeg innrømmer at jeg var litt frustrert en periode, men jeg fant en lykkelig løsning på problemet.

microsoft outlook for Mac
HJEM IGJEN: Endelig er Microsoft 365-ikonene kommet tilbake på Mac-en min etter noen års fravær. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Endelig «hjem» til MS Office

Jeg er nemlig ikke noen nybegynner når det gjelder Microsoft Office, eller Microsoft 365, som er det formelle navnet nå. I praksis har jeg vært med gjennom nesten hele Office-historien som jeg beskriver nedenfor, i avsnittet Microsoft 365-historien.

I mer enn 30 av de siste årene før jeg pensjonerte meg i 2019, jobbet jeg i et IT-forlag der Mac-brukere var i mindretall, bortsett fra på desken, som hadde fått grønt lys for å bruke Mac. Hos alle oss andre gikk det stort sett i først MS-DOS- og så i Windows-PC-er. Den første Mac SE-en som jeg fikk i 1987, var en ensom øy uten noen enkel mulighet til å dele data med andre, så det sto alltid en vanlig PC på skrivebordet mitt til produksjonen. I noen tidlige år gikk det mest i WordPerfect, så i Lotus Notes, og til slutt var det Microsoft Office i forskjellige iterasjoner som overtok. De siste årene var det heldigvis også greit å bruke Mac, siden Office begynte å bli en fungerende multiplattform-pakke.

Uansett – oppsummert har jeg lang erfaring med Microsoft Office-programmene, både under Windows og på Mac.

Så ble jeg pensjonist og blogger, blant annet med denne Apple-bloggen, i en husstand med bare to gjenværende, begge godt nedsyltet i Apple-økosystemet. Og siden hverken datautstyr eller programvare lenger ble bekostet av arbeidsgiver, var det like greit å «ditche» noe av det vi greide oss uten, som for eksempel Microsoft Office/365. Apple iWork-programmene har vært et greit alternativ. 

Men da jeg forleden dag endelig fikk nye Microsoft Outlook for Mac opp og gå, kunne jeg ikke motstå fristelsen til å laste ned de andre Office-programmene også. Jeg hadde jo tross alt innvilget meg en måneds gratis prøveperiode på hele pakken.

Og da skjedde det noe. Det var som å «komme hjem» til gode, gamle Office. Pages i iWork-samlingen fra Apple er et helt OK tekstbehandlingsprogram, men jeg fikk fort en følelse av at Microsoft-folkene har drevet mye mer utviklingsarbeid med sine Office-kjerneprogrammer enn Apple har gjort med iWork-programmene. For eksempel oppdaget jeg en Fokus-modus som jeg ikke kan huske å ha vært borti før. Da overtar Word hele skjermen i en visning helt uten menyer og andre forstyrrelser, med sort skjerm utenfor dokument-flaten. En modus der man helt og holdent kan konsentrere seg om innholdet. Omtrent som i det tekstbehandlingsprogrammet jeg har brukt mest til artikkelskriving de siste årene, Ulysses. Et minimalistisk tekstbehandlingsprogram for skribenter som er mest opptatt av innholdet, særlig folk som skriver lange artikler, som forskere og forfattere – og altså en og annen blogger. Til alt vanlig kontorarbeid har jeg brukt Pages, men altså Ulysses til mine lange blogg-artikler. Nå følte jeg det var trygt å vende tilbake til Word. De første få dagene har vært oppløftende.

Word på Mac
MINIMALISTISK: Et enklere brukergrensesnitt for full konsentrasjon om skrivingen finnes vel knapt? Microsoft Word i Focus-modus på Mac. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Når dette skrives, har jeg ikke rukket å prøve meg på et tilsvarende gjensyn med Excel og PowerPoint ennå. Det får jeg eventuelt komme tilbake til. PowerPoint kan nok bli en utfordring, for jeg er opp gjennom årene blitt veldig glad i Apples alternativ, Keynote.

Microsoft 365-historien

Microsoft Office, med kjerneprogrammene Word, Excel og PowerPoint, er gamledataprogrammer. Microsoft-gründer og mangeårig Microsoft-toppsjef Bill Gates lanserte programpakken 1. august 1988. Altså til og med før selve Windows – formelt lansert i 1.0-versjon i 1985 – var begynt å bli stuerent og i allmenn anvendelse blant PC-brukere.

Outlook kom en del år senere, i Office 97 (naturligvis) i 1997, primært med e-post, men også med kalender, adressebok og tidsplanlegger (To Do-liste). Outlook for Mac kom først noen år senere, i 2001, og var til å begynne med bare tilgjengelig for Mac-brukere i bedrifter som kjørte Microsoft Exchange Server. Programmet ble etterfulgt av en variant kalt Microsoft Entourage, et Outlook-lignende Mac-program.

Den første «ordentlige» versjonen av Outlook for Mac kom først i 2011. I 2014 kom Outlook i en ny versjon integrert i den nye abonnements-baserte Office 365-pakken. Fra da er det kommet jevnlige oppdateringer med stadig tettere integrasjon mellom Office og Outlook for Windows og Mac.

I 2010 ble programpakken – eller egentlig hele den samlede tjenesten – omdøpt til Office 365 som en abonnementsbasert serverløsning for bedriftsmarkedet. Etter hvert som stadig flere programmer og tjenester ble innlemmet, skjedde det en stegvis overgang til Microsoft 365-betegnelsen fra 2017 til 2020. To år senere kunngjorde Microsoft at Microsoft Office-navnet ville være en saga blott fra januar i år, altså i 2023. Så nå er Microsoft Office historie.

Blandet mottakelse

Nye Outlook for Mac har naturligvis fått en ganske blandet mottakelse om man ser på kommentarfeltene til en del av de Apple-fokuserte nettstedene som har omtalt lanseringen. Foreløpig mest ris, ser det ut til. Men også noen positive kommentarer. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn