web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

USB-C-lading med fartssperre

usb-c lightning
FARVEL: Apple har litt motvillig sagt farvel til Lightning-kontaktene og vil nå bli med på ferden over til USB-C. (Foto: Tomek from Pixabay).

Innhold

RYKTE: Den kommende iPhone 15-generasjonen blir den første siden iPhone-lanseringen i 2007 som kommer med USB-C-kontakt i stedet for den gamle, ærverdige Lightning-kontakten eller dens forgjenger. Men rask lading får du kun med godkjent kabel.

Det er nettstedet 9TO5Mac som skriver dette.  Kilden for ryktet er den kjente taiwanske analytikeren Ming-Chi Kuo. Han anses som en av de mest troverdige på sitt felt på grunn av sitt store kontaktnett innad i Apples produksjonsapparat i Asia.

Hovedbudskapet denne gang er at selv om USB-C-tilkobling er blitt det vi kaller en bransjestandard – industry standard på engelsk – så vil Apple bygge inn noen begrensninger i anvendelsen av standarden.

MacBook USB-C-porter
USB-C: Apple er allerede en storbruker av USB-C-porter. Her en MacBook Air fra et par år tilbake som er utstyrt med USB-C-porter. (Pressefoto: Apple) (Klikk for større bilde.)

EU-direktivet

Bakgrunnen for Apples skifte av kontakttype for kommunikasjon og lading, en prosess som allerede er i gang på iPad-ene, er et direktiv som EU-parlamentet har slåss for i over 10 år. 4. oktober 2022 tok EU-parlamentet den endelige beslutningen om en felles standard – altså USB-C – for lading av portable elektroniske enheter. EU-landene fikk en frist på to år til å sette direktivet ut i livet. I praksis altså innen utgangen av 2024.

Et av argumentene for direktivet var å finne i en studie som EU-kommisjonen foretok i 2019. Der kom det fram at 84 prosent av forbrukerne hadde opplevd problemer knyttet til lading av mobiltelefoner i løpet av de siste to årene.

EUs USB-C-direktiv om lading omfatter ikke bare mobiltelefoner, men også nettbrett, digitale kameraer, hodetelefoner, hodesett, håndholdte videospill-konsoller, bærbare høyttalere, e-lesere, tastaturer, mus, øreplugger og portable navigasjonsenheter. Bærbare PC-er vil omfattes av direktivet 40 måneder etter at direktivet har tredd i kraft.

Det hører også med til direktivet at forbrukere skal stå fritt til å kjøpe nye elektroniske enheter med eller uten ladeenhet.

Et motvillig ja

I slutten av oktober 2022 bekreftet Apple-ledelsen på et arrangement i regi av Wall Street Journal for første gang at selskapet ville respektere EUs beslutning. Men uten noen særlig entusiasme. Forbes  siterte Apples markedssjef Greg Joswiak på at «vi åpenbart må følge» det nye EU-direktivet. Med følgende tilføyelse: «Vi har jo ikke noe valg».

Apple MacBook Pro M2 Pro Max
ULIKE KONTAKTLØSNINGER: Da Apples tidligere toppsjef Steve Jobs lanserte den første iPhone-en i 2007, hadde han og designteamet valgt en 30-pinners kontakt for blant annet lading. Lightning-kontakten kom først med iPhone 5 i 2012. På bildet presenterer Jobs iPhone 4 på Apples utviklerkonferanse i 2010. (Foto: Matthew Yohe, Wikimedia Commons SA 3.0.) (Klikk for større bilde.)

Joswiak var ifølge Forbes klar på at Apple ikke var særlig entusiastisk innstilt til den europeiske lovendringen. Han påpekte at over én milliard brukere allerede benytter Apple-enheter med ladere basert på Apples proprietære Lightning-kontakt.

Fartssperre

Det er vel i lys av denne manglende entusiasmen – og inntektene som Apple trolig går glipp av når brukerne ikke lenger tvinges til å bruke Lightning-kabler – at vi bør innse at Ming-Chi Kuo sannsynligvis har rett.

Ryktet er to-delt. Det ene poenget er at det kan være snakk om at maks ladehastighet er forskjellig fra det vi kan kalle forbrukermodellene til dem som er myntet på mer profesjonelle brukere. Vi ser det allerede på iPhone 14-generasjonen. Ifølge 9TO5Mac støtter iPhone 14 og iPhone 14 Plus maks 20 watt, mens Pro-modellene støtter lading fra ladere på opptil 27W. Med riktig lader får man altså raskere lading. Rimeligste lader fra Apple nå er en 20W USB-C-lader til 249 kroner, men Apple har også en 30W USB-C-lader til 489 kroner og en 35W-modell med to porter til 739 kroner.

Det gjenstår å se hvilke modeller i iPhone 15-serien som vil støtte hvilke USB-C-ladere.

usb 4 usb-c-kabel
USB-C OG USB 4: USB-C er blitt den fysiske forbindelsen mellom mange forskjellige teknologi-løsninger for både lading og kommunikasjon. Her arkivfoto fra en tidligere artikkel her på epleNYHETER.no om USB 4-standarden. (Foto: (Foto: Denys Vitali fra Pixabay). (Klikk for større bilde.)

Den andre delen av Ming-Chi Kuos påstand er at de raskere ladehastighetene vil man bare oppnå ved å bruke Apple-sertifiserte USB-C-kabler. Selv med en kraftig kompatibel ladeadapter får man altså ikke lading til full hastighet hvis man ikke også har riktig kabel.

Dette rimer godt med et tidligere rykte som 9TO5Mac viser til, fra ShrimpApplePro. Dette ryktet går ut på at Apple vil tilby såkalt MFi-sertifisering for USB-C-tilbehør. Forkortelsen står for Made for iPhone. Dette betyr ikke at ikke-sertifiserte kabler ikke vil virke, men at de vil fungere som en brems for full ytelse.

USB 2.0 eller 3.2?

Ming-Chi Kuo har også meldt fra om at selv om hele iPhone 15-generasjonen vil få USB-C-port, er det bare Pro-modellene som vil støtte USB 3.2 for raskere overføringshastighet. De vanlige iPhone 15-modellene vil derimot bare kjøre USB 2.0-hastighet.

Det ryktes for øvrig at Apple forventes å trappe opp produksjonen av sin 20W USB-C-adapter fordi mange eksisterende iPhone-brukere fortsatt bare har gamle ladere myntet på Lightning-kabel med USB A-kontakt på adapteren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn