web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

800 år med musikk fra Apple

Apple Music Classical
FERDIG: Apple Music Classical-appen er nå ferdig, varsler Apple og sender ut dette bildet for å illustrere begivenheten. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

Ved utgangen av mars 2023 ble Apples nye tjeneste for klassisk musikk endelig fullt tilgjengelig etter en forhåndslansering i midten av måneden. Vil vi høre mer på klassisk musikk nå?

Den varslede iPhone-appen Apple Music Classical er nå tilgjengelig for nedlasting fra App Store. Den gir tilgang til verdens største katalog over klassisk musikk – Apple kan ikke få fortalt det mange nok ganger. Over fem millioner låter – unnskyld, det heter vel verk her – er tilgjengelig for avspilling gjennom iPhone-appen.

For nybegynnere …

Ifølge Apple er det snakk om over 700 ferdige spillelister som skal veilede lytterne gjennom 800 år med musikkhistorie. Nybegynnere kan starte med guider som The Story of Classical. Ekspertkommentatorer forteller om utvalgte verk, banebrytende komponister, ulike tidsepoker, utviklingen av instrumentene og innføring i klassisk musikk-terminologi, vel å merke på engelsk, i hvert fall i første omgang.

… og musikkelskere

Musikkelskere med mer fartstid i faget kan glede seg over å få en titt bak fasaden i musikkverdenen der kjente klassiske artister tilbyr sine kommentarer verk for verk. Dessuten kommer hver uke et nytt håndplukket utvalg av mindre kjente verk og andre typer tjenester som bidrar til at man får se kjente navn fra den klassiske musikkens verden i et nytt lys.

Apple Music Classical Browse
NYTTIG: Browse-funksjonen I Apple Music Classical er nyttig for alle, men kanskje særlig for folk som føler seg litt som nybegynnere i å lytte til klassisk musikk. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

epleNYHETER.no presenterte nyheten om den klassiske musikktjenesten da den ble forhåndspresentert av Apple. Her kan du blant annet lese om hva slags abonnement du må ha hos Apple for å få tilgang til Apple Music Classical:

LES OGSÅ: Apple tilbyr 5 millioner klassiske verk

Men nå er altså appen her, og de interesserte har fått muligheten til så smått å danne seg et inntrykk av hvor god den egentlig er. For min del er jeg begeistret for Browse-funksjonen, som gjør det mulig for oss som ikke er så skolert i klassisk musikk å skaffe oss litt oversikt – og innsikt.

Her kan man enkelt få oversikt over forskjellige komponister og dirigenter, musikalske perioder, musikksjangere og søke på orkestre, solister, ensembler og kor. Man kan til og med stille inn Browse-funksjonen på instrumenter og få opp et kvart hundre instrumenter, inklusive den menneskelige stemme. Ønsker man å lære seg litt mer om klassiske orgelkonserter ­– eller nyte en – kan man enkelt fordype seg i nettopp det.

Vil vi høre mer klassisk?

Det store spørsmålet er naturligvis om denne nye Apple-tjenesten vil bidra til å få flere av oss interessert i klassisk musikk? Ja, jeg tror faktisk det, riktignok basert bare på et høyst overflatisk og kort møte med Apple Music Classical-appen.  Men jeg opplevde at den trigget noe i meg:

Jeg er vokst opp i det man sikkert kan kalle en musikalsk familie. Faren min var folkemusiker som i perioder også dirigerte kor og korps. Slikt blir det jo naturligvis en viss musikkinteresse for i en familie. Riktignok dannet det også grunnlag for en masse krangling mellom foreldre og vi som var ungdommer i 1960- og 1970-årene.

Uansett bedrev alle vi tre unge i min familie en del med musikk i yngre år, men ingen av oss fulgte opp i noen særlig grad i voksen alder, utover litt enkel hobbyklimpring. Jeg har lenge gått med en litt ubestemmelig lengsel etter å sette meg litt mer inn i klassisk musikk, men det har virket som en litt for stor, nesten uoverkommelig utfordring.

Barbara Strozzi Apple Music Classical
HVEM? Lyst til å få vite mer om Barbara Strozzi? Du finner info i Apple Music Classical-appen. Med musikk å lytte til mens du leser. Et lite hint: italiensk sanger og barokk-komponist (1619-1677). (Presseillustrasjon: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I så måte ser Apple Music Classical-appen ut til å være verktøyet som endelig kan få hull på min verkebyll når det gjelder klassisk musikk. Særlig nå når jeg også har fått min iPhone til å sende den klassiske musikken til min kjære HomePod. For iPhone-en er jo en altfor beskjeden avspillingsenhet for å få den musikkopplevelsen som Apple tilbyr gjennom denne appen.

For øvrig har min kjære Smooth Jazz-stasjon hos Apple Music har fått seg en kraftig konkurrent i Apple Music Classical som kilde til rolig bakgrunnsmusikk når jeg sitter og skriver artikler til epleNYHETER.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn