web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Rykteflom etter WWDC-kunngjøring

WWDC 2023
PYNT ELLER HINT?: Apple inviterer til årets globale utviklerkonferanse med denne illustrasjonen. Bare til pynt eller et hint om noe som kommer? (Pressefoto: Apple.)

Innhold

En veritabel rykteflom med en masse spekulasjoner er dukket opp hos Apple-orienterte nettpublikasjoner etter at Apple kunngjorde datoene for årets globale Apple-utviklerkonferanse, som er 5.-9. juni 2023.

Spekulasjonene dreier seg blant annet om nyheter i de kommende oppdateringene for operativsystemene til de forskjellige typene Apple-enheter som finnes på markedet, altså macOS, iOS og så videre. Dette er noe som gjentar seg år etter år, ettersom Apples World Wide Developers Conference (WWDC) alltid inneholder en gjennomgang av OS-nyhetene som kommer til høsten.

Dernest ser vi mange spekulasjoner om hva slags oppgraderinger man kan vente seg når det gjelder eksisterende maskinvare, for eksempel en forbedret MacBook Air-familie, kanskje nye iPhone-er eller gjenoppstandelsen av 27-tommers iMac.

Og det aller mest spennende: Om Apple kommer til å lansere noen helt nye teknologier. Det heteste stikkordet i år er AR/VR – altså Apples evig etterlengtede briller for å kunne oppleve kunstig og virtuell virkelighet. Noen har til og med hintet om at Apple snart er klar til å lansere seg selv som elbil-produsent, men det er kanskje mer for en aprilspøk å regne.

WWDC 2023
STØRRE SKJERM?:Nyeste MacBook Air – fra høsten 2022 – har 13,6-tommers skjerm. Får vi snart en 15,5-tommersmodell? (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

For sent for lansering?

Blant spørsmålene som er dukket opp, er om toget er gått med tanke på noen ny produktlansering fra Apples side i forkant av årets WWDC. Amerikanske Macworld  synes det ser ut til at Apple har bestemt seg for ikke å gjennomføre noen storslått vårlansering før utviklerkonferansen i år. Dette til tross for at det svirrer mange rykter om nye produkter som er på trappene. Apple ser ut til å hoppe bukk over våren i år og vil isteden gå direkte fra vinter til sommer, heter det.

Macworld begrunner antakelsen med å sjekke datoen for de 10 siste Apple-produktlanseringen på våren, altså i mars og april. Åtte av dem fant sted i løpet av mars måned og bare to i april. Korona-pandemien var angivelig årsaken til den ene av forsinkelsene, mens den andre fant sted for så lenge siden som i 2010 og skyldtes visstnok behovet for å få vist fram iOS4 i siste liten før utviklerkonferansen gikk av stabelen det året.

Dessuten påpeker Macworld at Apple faktisk allerede har lansert et nytt produkt i mars: iPhone 14 og 14 Plus i gul farge. Og dette ble gjort uten noe som helst forsøk på det vi vanligvis opplever som en lansering. Apple bare sendte ut en diskret pressemelding om at iPhone 14 nå også kunne fås i det vi her til lands gjerne oppfatter som typisk påskegult. Leveringen startet to uker før et stort antall nordmenn var klar til å dra til fjells – mange av oss har vel litt romsligere ferietider enn hva den jevne amerikaner kan forvente. Uten at dét nødvendigvis har hatt noe å si for salget av gule iPhone-er i Norge. Uansett konkluderer Macworld med at Apple neppe ville ha lansert den gule iPhone-en bare noen uker før en større produktlansering senere i mars eller i april.

Neppe noe grensesprengende

Nå har det riktignok hendt flere ganger i senere år at Apple har stått over lanseringer på vårparten. Ingen katastrofe, men det er heller ikke noe godt tegn, mener Macworld. For det betyr at Apple neppe er klar til å lansere noe grensesprengende nytt produkt med det første. Med andre ord: neppe noe AR/VR-hodesett i den nærmeste framtid, konkluderer Macworld.

WWDC 2023
SNART FERDIG MED INTEL?: Mac Pro, her i et produktbilde fra 2019 sammen med Pro Display XDR-skjermen, er blant Mac-ene som sjelden blir oppdatert. Mange mener Pro-familien nå er overmoden for M-prosessorbrikker. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

På den andre siden er det kanskje bare bra at Apple ikke presser seg selv til det som kunne ha blitt en prematur AR/VR-lansering, ifølge Macworld. For produktet kommer sikkert i løpet av året uansett, heter det.

VR-ringer?

Som en del andre drodler også nettstedet 9TO5Mac litt rundt illustrasjonen som ledsager Apples pressemelding om WWDC 2023. Den viser en slags halvsirkel med separate buer i alle regnbuens farger og har åpenbart satt fantasien i sving hos en del av dem som har tatt en titt på den.

9TO5Mac lurer på om vi også i år, som i enkelte år tidligere, kan tolke et eller annet hint fra Apple inn i illustrasjonen i WWDC-kunngjøringen eller innbydelsen. Kan folkene bak fotoappen Halide ha rett i dette kan ha noe å gjøre med Apples antatt forestående lansering av et VR-hodesett? Begrunnelsen er at illustrasjonen kan se ut som en pannekake-haug med linseelementer som ofte brukes i VR-hodesett.

På den andre siden kan regnbue-symbolikken ganske enkelt være knyttet til lokalene der WWDC-konferansen skal holdes, i Apple Park-bygningen ved Apple-hovedkvarteret i Cupertino utenfor San Francisco, og ikke noe annet, skriver 9TO5Mac. 

Fokus på operativsystemene

I åpningstalen – den såkalte keynote-begivenheten – på mandag 5. juni er det ventet at fokus vil ligge på alle de nye versjonene av Apples mange operativsystemer, skriver MacRumors. Vi snakker om macOS 14 for Mac, iOS 17 for iPhone, iPadOS for iPad, tvOS 17 for Apple TV og watchOS 10 for Apple Watch.

Men MacRumors utelukker ikke at det også kan komme noen maskinvare-lanseringer. Nettstedet nevner Mac Pro – kanskje endelig med en prosessorbrikke i M-familien? – og en 15-tommers MacBook Air som aktuelle kandidater.

Invitasjon til kode-talenter 

Apple har i mange år visst vilje til å støtte opp om unge skoleelever og studenter rundt omkring i verden som er villig til å lære seg å skrive kode. Årets WWDC er ikke noe unntak. Apple oppfordrer unge kodeentusiaster til å delta i konkurransen Swift Student Challenge om å få spesielle privilegier knyttet til årets WWDC, inkludert ett års medlemskap i Apples utviklerprogram.

WWDC 2023
PROMOTERER KODING: Apple vil gjerne støtte opp om ungdom og unge voksne som vil lære seg koding. Her en illustrasjon Apple benyttet i 2022 i en artikkel om hvordan man kan skape seg en karriere i kode-faget. (Ill.: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Opptakskravene inkluderer å skrive en tre minutters app-sekvens som kan kjøres på Swift Playgrounds 4.2.1 eller Xcode 14. Fristen for å levere kode og søknad er 19. april 2023.

Både deltakerne i denne konkurransen og medlemmer av Apples utviklerprogram samt tidligere vinnere av Swift Student Challenge-konkurransen (fra 2020 til 2022) har dessuten mulighet til å bli med i trekningen av innbydelser til åpningsdagen av WWDC i Apple Park 5. juni. Men søknadsfristen er i ferd med å utløpe når disse linjer skrives.

Ryktene

Blant de heteste ryktene akkurat nå – uavhengig av om det blir noe lanseringsshow eller ikke – er at en 15-tommers MacBook Air er underveis, ifølge amerikanske Macworld. Sannsynligvis med M2-brikkesett, kanskje med mulighet til å bestille en maskin med M2 Pro-brikkesett. Hvilke andre forbedringer en slik MacBook Air vil by på i tillegg til større skjerm, er uvisst.

Særdeles kravstore Mac-brukere har lenge gått og ventet på en Mac Pro med Apple-silisium på prosessorsiden, siden så å si ingenting ellers fra Apple kjører på Intel-prosessorer lenger. Enten kommer det en Mac Pro til WWDC eller kanskje ikke før til høsten, og de ferskeste ryktene tyder på M2 Ultra-prosessorbrikke, ifølge Macworld.

Ellers påpekes det at Mac Studio-maskinen – den forvokste Mac mini-en – er moden for en M2-oppgradering, men de siste ryktene tyder på at Apple vil vente med det til M3.

Og så antyder Macworld USA at nye AirPod-øreplugger er underveis, blant annet med USB-C-lading.

Da er det bare å følge med for å se hvilke rykter det er noe i og hvilke som vil vise seg å være bomskudd.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn