web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

PC-salgssvikt rammer også Apple

PC-salgssvikt
BRANSJE-TRØBBEL: PC-industrien verden over er rammet av dårlige tider i kjølvannet av den store vekstperioden som korona-pandemien skulle vise seg å bidra til. Arkivfoto fra Intels største brikkefabrikk i verden, i Hillsboro i den amerikanske delstaten Oregon. Så sent som i 2022 ble fabrikken bygd ut for å møte den voksende etterspørselen etter halvledere. (Illustrasjonsfoto: Walden Kirsch/Intel Corporation.)

Innhold

Den dramatiske salgssvikten som har rammet PC-bransjen, gir også en betydelig nedgang i salget av Apples datamaskin-produkter. Men Apple ser ut til å slippe lettere unna enn de store i Windows-verdenen.

Etter den søte kløe kommer den sure svie, heter det. Deler av databransjen opplevde en kjærkommen vekst under korona-pandemien. Mange av oss ble tvunget til å jobbe hjemme, men det viste seg at mye datautstyr på hjemmekontorene rundt omkring var dårlig egnet til intensivt hjemmekontor-arbeid i ukes- og månedsvis.

Dessuten valgte mange bedrifter å benytte anledningen med redusert aktivitet til å oppruste maskinparken sin. Resultatet ble åtte kvartaler på rad med datamaskin-salg høyere enn gjennomsnittet i de foregående kvartalene.

Nå er pandemien stort sett over og arbeidslivet er gått tilbake til normale og ordnede forhold igjen. Men både på hjemmekontorene og rundt omkring i bedriftene er mye av datautstyret nå såpass nytt og i god stand at mange ikke føler noe presserende behov for å fornye det.

Salgssvikt ned mot -50 %

Det merker databransjen godt. Flere store PC-produsenter opplever nå at deres årlige vekstrate ligger på 30-50 prosent minus. Altså en kraftig salgsnedgang. Apple på sin side kan glede seg over at salgsnedgangen bare er på -22,8 prosent. Selv om heller ikke dét akkurat er noe å glede seg over.

Det er tall fra analysefirmaet Canalys, gjengitt hos 9TO5Mac, som viser dette. Og tallene gjelder vel å merke landene her i Vest-Europa.

PC-salgssvikt
NEDGANGSTIDER: PC-produsentene merker nedgangstidene godt nå om dagen. Grafen viser antall solgte PC-er – angitt i antall millioner solgte enheter – i fjerde kvartal av kalenderåret 2021 i Vest-Europa sammenlignet med samme kvartal i 2022. Produsenten som hadde lavest prosentvis nedgang i salget, var Apple. Den gjennomsnittlige nedgangen for alle under ett, var 38,5 prosent. (Graf: epleNYHETER.no. Kilde: Canalys.) (Klikk for større graf.)

Inflasjon og høyere renter

I tillegg er verdensøkonomien preget av høy inflasjon og stadige renteøkninger. Både privatpersoner og bedrifter føler at den økonomiske framtiden er usikker og utsetter større investeringer så sant det er mulig. 

I tillegg til generelle kostnadskutt rammes bedriftsmarkedet dessuten av at renteøkningene gjør det stadig dyrere å lease datautstyr.

Salgstallene for det siste kvartalet av kalenderåret 2022, altså oktober-desember 2022, foreligger nå, og det er her, hos Canalys, at tallet på 22,8 prosent nedgang i Mac-salget i Vest-Europa i denne perioden dukket opp.

Stemmer bra

Dette stemmer bra med inntrykket fra Apples presentasjon av sitt finansregnskap for det samme kvartalet, altså oktober-desember 2022. Denne perioden representerer første kvartal i Apples regnskapsår 2023.

Apple-sjef Tim Cook la fram tall som viste en omsetning på 117,15 milliarder dollar (vel 1.207 milliarder kroner) og en fortjeneste på 29,99 milliarder dollar (vel 309 milliarder kroner). Gigant-tall sett med norske øyne, naturligvis. Men tallene representerte samtidig en nedgang i omsetningen på fem prosent og reduksjon i nettofortjenesten på 13 prosent, ifølge 9TO5Mac.

Forsinkelser i leveransene av tredjeparts-komponenter som brukes i datamaskin-produksjonen, fikk mye av skylden for nedgangen i 2022.

PC-salgssvikt
HER STARTET DET: Faksimile av artikkelen som startet ryktet om midlertidig stans i produksjonen av M2-prosessorbrikker, hos det koreanske nettstedet TheElec. Tittelen lyder: «Macbook-salget stuper … Apples første beslutning om å stoppe produksjonen av sjetonger», slik Google Translate oversetter tittelen. (Skjermdump: epleNYHETER.no.) (Klikk for større bilde.)

Pause i M2-produksjonen

Men selv om situasjonen ikke ser fullt så ille ut for Apple som for Windows-konkurrentene, er det likevel noen mørke skyer på himmelen over Apple også. Flere IT-medier, blant andre 9TO5Mac, har de siste dagene meldt om en pause i produksjonen av Apples M2-prosessorbrikke.

Det skal ha vært full stans i produksjonen av M2-brikkesett gjennom hele januar og februar 2023, ifølge 9TO5Mac. Produksjonen skal ha kommet i gang igjen i mars, men bare på halve nivået av M1-produksjonen til samme tid året før.

Det er Taiwan-selskapet TSMC som produserer M2-brikkesett for Apple. Selskapet har holdt seg taus om produksjonsstansen, men gjennom andre kilder i produksjonskjeden skal det ha blitt bekreftet at TSMC ikke sendte M2-plater til Apples produksjonspartnere i januar og februar. Grunnen skal være en stoppordre fra Apple basert på minskende etterspørsel etter MacBook-maskiner, heter det.

Nettstedet iMore spekulerer på om det ikke bare er generelt dårlige økonomiske tider som forklarer den reduserte Mac-produksjonen. Det kan også hende at en del av dem som har planer om å kjøre seg ny og kraftig bærbar Mac, rett og slett sitter på gjerdet akkurat nå i påvente av at Apple skal komme i skikkelig i gang med oppgraderingen til neste generasjon M-brikker, altså M3-generasjonen.

PC-salgssvikt
STOPP FABRIKKEN: Apple beordret angivelig en flere uker lang stans i produksjonen av M2-brikker etter årsskiftet på grunn av mindre etterspørsel enn ventet etter kraftige bærbare MacBook-er. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

– Dyktig manøver av Apple

Amerikanske Computerworld påpeker at nedgangen i Mac-produksjonen nå i begynnelsen av 2023 må ses i lys av at Mac-salget nådde nye høyder for nøyaktig ett år siden, med rekordhøyt Mac-omsetningstall i mars 2022. «I lys av [årets] bransje-nedgang ville det vært vanskelig for Apple å opprettholde en slik salgsvekst», skriver Computerworld, som ser det hele som en forholdsvis dyktig manøver fra Apples side med å justere produksjonen av prosessorbrikker til behovet.

Computerworld spår at Apple vil lansere sine Mac-er med M3-prosessorbrikker produsert i et 3-nanometers produksjonssystem på utviklerkonferansen WWDC i juni 2023. Den nye generasjonen av prosessorbrikker vil by på betydelige forbedringer av både datakraft og batteriutnyttelse, heter det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn