web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple flytter (litt) til India

Apple-produksjon i India
INDISK ELLER KINESISK?: Er din iPhone 14 egentlig et indisk produkt? (Foto av iPhone: Toralv Østvang.) (Foto av det indiske flagget: Harikrishnan Mangayil fra Pixabay.)

Innhold

Apple ønsker å løsne litt på sine tette bånd til Folkerepublikken Kina og er i ferd med å flytte en del av iPhone-produksjonen til India. Angivelig ligger Apple nå forut for kjøreplanen.

Apples mål skal være å produsere hver fjerde iPhone i India i løpet av 2025. Blant kildene for den påstanden er Indias tidligere handels- og industriminister, riktignok uten å bli sitert på noen tidsfrist for når dette måles skal nås. 2025-målet skal imidlertid analysefirmaet J.P.Morgan ha trukket fram i september 2022, ifølge Reuters

Forut for kjøreplanen

Det er nettstedet AppleInsider som nå melder at Apple ser ut til å ligge forut for kjøreplanen i sin overflytting av deler av iPhone-produksjonen fra Kina til India, med referanse til blant annet Bloomberg.

Våren 2023, altså omtrent i disse dager, var planen angivelig at Apple skulle produsere omtrent fem prosent av sine iPhone-er i India. Men andelen skal allerede være oppe i rundt sju prosent, skriver AppleInsider og viser til Bloomberg. 

Kina merker endringene

Sju prosent av den gigantiske iPhone-produksjonen høres kanskje ikke ut til å være noe å bli særskilt imponert over. Men AppleInsider har regnet litt på det og kommet fram til at det representerer iPhone-er for en samlet verdi på over sju milliarder dollar i siste regnskapsår. Eller over 72 milliarder kroner, om du vil.

Naturligvis vil bare en liten del av den summen tilfalle partnerne som utgjør det indiske produksjonsapparatet, men det er uansett store summer det er snakk om her. Kina skal allerede ha begynt å merke endringene, heter det.

Foxconn og Pegatron

Apple er tilbakeholden med informasjon om sine produksjonsopplegg, men anonyme kilder i tilknytning til produksjonsapparatet skal ha fortalt Bloomberg at Apples samarbeidspartnere skal omfatte selskaper som Foxconn og Pegatron.

Foxconn
FOXCONN: Slik presenterte Foxconn seg på den tyske CeBIT-messen for en del år siden. (Foto: Wikimedia Commons/Strubbl CC ASA 4.0.) (Klikk for større bilde.)

Foxconn er et gigantisk taiwansk produksjonsselskap innen elektronikk, med svære fabrikkanlegg både på Taiwan og i fastlands-Kina, der selskapet har sine største inntekter, ifølge Wikipedia. Selskapet har lenge vært en sentral produsent – kanskje den mest sentrale – for Apple i Asia. I 2020 hadde Foxconn nesten 1,3 millioner ansatte.

Pegatron, også en taiwansk elektronikkprodusent, er i så måte en liten dverg med bare vel 172.000 ansatte i 2020. Selskapet har blant annet vært kjent som produsent av komponenter for Tesla.

Også store indiske industrikonsern har vært nevnt som sannsynlige, men ubekreftede samarbeidspartnere av Apple i India.

Krevende tilpasninger

Mens kinesiske fabrikanter for lengst har tilpasset seg Apples rigide krav i forbindelse med produksjonsprosessene og all logistikken rundt dem, har India etter sigende fortsatt en vei å gå på dette området. Det er for eksempel ikke lett å innfri Apples krav til sikkerhet mot lekkasjer. Apple stiller ikke bare strenge krav til produksjonsfasilitetene og logistikken i tilknytning til selve produksjonen. Selskapet er ifølge AppleInsider også redd for at nyhetslekkasjer kan oppstå når indiske tollansatte åpner forsendelser for å kontrollere om tolldeklarasjonene stemmer.

I INDIA: Apple-sjef Tim Cook på besøk hos Indias statsminister Shri Marendra Modi i 2016. (Foto: Wikimedia Commons/Den indiske statsministerens kontor/Government Open Data Licens India.) (Klikk for større bilde.)

Det er også kommet kommentarer om at mens land som Kina og Sør-Korea etter hvert har bygd seg opp mye kompetanse på avansert teknologisk komponent-produksjon, er India fortsatt mer for et «monterings-land» å regne i industriell sammenheng.

Arbeidslivsreformer

I tillegg kan Apples inntreden i indisk industrivirksomhet etter sigende få innvirkning på forestående arbeidslivs-reformer i India, blant annet når det gjelder spørsmål som døgnkontinuerlige arbeidsskift.

Et kuriosa-spørsmål som skal ha dukket opp, har vært EU-initiativet til lovbestemt ladestandard basert på USB-C-kontakter, som ser ut til å spre seg langt utenfor EUs grenser. Indiske forbruksmyndigheter tok opp dette spørsmålet med representantene for landets fabrikanter av slikt utstyr i fjor høst. Men dette er vel et spørsmål som ordner seg selv, ettersom Apple er klar på at Lightning-kontaktene vil bli byttet ut med USB-C uansett.

Maktbalanse og autoritære regimer

For oss som forbrukere spiller det vel liten rolle hvilke land Apple og konkurrentene velger å produsere sine produkter i. Men om ikke annet er jo denne påbegynte flytting av noe av produksjonsvirksomheten fra Kina til land som India, Vietnam og kanskje Brasil viktige tegn i tiden. Som for eksempel endringer i global maktbalanse som følge av blant annet Ukraina-krigen, eller økende motvilje mot at forbrukerprodukter hovedsakelig produseres i land med dårlig respekt for både arbeidsvilkår og menneskerettigheter.

Skjønt det er kanskje ikke bare i Kina det står litt dårlig til med disse forholdene. Flere andre nevnte og unevnte produksjonsland har vel også sine svin på skogen her.

Men akkurat når det gjelder spørsmål om iPhone-produksjon i Kina eller India, kan man jo merke seg følgende leserkommentar hos AppleInsider om indisk iPhone-produksjon: «Et ufullkomment, men ikke-ekspansjonistisk demokrati er mye bedre enn Det kinesiske kommunistparti».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn