web analytics
Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apple/Google-samarbeid mot uønsket sporing

AirTag
FESTERING: Med litt tilbehør får AirTag-brikkene en grei festeanordning og kan brukes til å spore mange typer gjenstander. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

AirTag-sporingsbrikken som Apple lanserte for to år siden, og lignende brikker fra andre produsenter, kan misbrukes til uønsket sporing av personer. Nå går Apple og Google til felles kamp mot slik sporing.

Målet er å få etablert en felles bransjestandard på tvers av iOS- og Android-systemene for å få bukt med uønsket sporing og misbruk av Bluetooth-sporingsenheter. Vi snakker om brikker og andre enheter som brukes til å beskytte alt fra nøkler, lommebøker og vesker til større gjenstander som bagasje og til og med biler.

Apple Google
SAMARBEIDER: Det er ikke hver dag man får tilsendt en pressemelding der en av illustrasjonene er logoen til Apple og Google – sammen. Vel, det er en tynn strek mellom dem, da. (Illustrasjon: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Akkurat idet disse linjer var i ferd med å bli skrevet, publiserte Dinside en nyhetssak om at ordføreren i storbyen New York nettopp hadde kunngjort en plan om å dele ut 500 gratis AirTag-brikker til bileiere i byen. Slik vil politikerne prøve å bekjempe den voldsomme veksten i biltyverier i byen. 

Hver sin fløy

Noe av det som gjør dette samarbeidet mellom Apple og Google spesielt interessant, er at de to selskapene vanligvis oppfattes som å høre hjemme på hver sin side i viktige spørsmål knyttet til privatlivets fred. Vi sier gjerne at mens Google lever av å samle inn mest mulig informasjon om sine kunder og brukere for å kunne utnytte datamengden til annonsering, er Apple frenetisk opptatt av å hindre at noen i det hele tatt – også politi og etterretning – får tilgang til brukernes personlige informasjon.

AirTag
KLAR TIL SPORING: Typisk bruksområde for en AirTag: Som vedheng til en bag eller sekk. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Typisk i så måte er at AirTag-brikkene er designet fra grunnen av for å holde posisjonsdata private og trygge. Pressemeldingen som Apple sendte ut da AirTag-systemet ble lansert i april 2021, gjorde det klart at hverken posisjonsdata eller kartlogg lagres fysisk i AirTag-ene. Brukerne benytter Apples Hvor er?-app til å lete etter bortkomne gjenstander, men kommunikasjonen er kryptert slik at bare eieren har tilgang til posisjonsdataene. For å hindre uønsket sporing, blir dessuten identifikatorer for Bluetooth-signalet som sendes via AirTag, hyppig endret for å hindre uønsket sporing.

AirTag
LUKSUS: Hermès, fransk produsent av luksusartikler, har greid å gjøre AirTag til et luksuriøst smykke. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Sporingsmisbruk

Tross all denne beskyttelsen har det altså vist seg at AirTag-brikker – på linje med lignende brikker fra andre produsenter – kan brukes til uønsket sporing. Typisk til såkalt stalking av intetanende person, som for eksempel eks-kjærester. 

Som kjent er det Google som står bak Android, operativsystemet som er dominerende på mobilmarkedet, med en markedsandel ved utgangen av 2022 på over 71 prosent, ifølge Statista. iOS lå på vel 27,5 prosent.

Når disse to gigantene nå legger fram et utkast til en protokoll eller spesifikasjon for å bekjempe misbruk av Bluetooth-sporing, dekkes dermed så å si hele markedet. I hvert fall på den mobile operativsystem-siden, som står sentral i bruken av sporingsbrikker.

I tillegg har andre sentrale produsenter av sporingsprodukter bekreftet at de støtter utspillet. Dette gjelder firmaer som Samsung, Tile, Chipolo, eufy Security og Pebblebee, melder Apple.

Høringsutkast

Utkastet til en felles bransjeprotokoll for å hindre uønsket sporing er i første omgang sendt ut som et internett-utkast via Internet Engineering Task Force (IETF). Dette anses for å være en ledende organisasjon for utvikling av bransjestandarder. I tillegg oppfordres interesserte parter til å gjennomgå og kommentere utkastet gjennom høringsperioden, som vil vare i tre måneder.

Målet for Apple og Google er i fellesskap å lansere en såkalt produksjons-implementering av spesifikasjonen for varsling av uønsket sporing innen utgangen av 2023. Meningen er at denne vil støttes av fremtidige versjoner av iOS og Android, ifølge pressemeldingen fra Apple.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn