Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Apples nye våpen i video-krigen: Mac Studio

Mac Studio
LYD, BILDE OG VIDEO: Apple har lenge satset sterkt på å ha et nært forhold til folk som jobber mye med lyd, bilde og video. (Pressefoto: Apple.)

Innhold

En forvokst Mac mini med Apples egen-designede og superraske M1-prosessor er i ferd med å få stor oppmerksomhet blant kreative innholdsprodusenter, ikke minst blant folk med tilknytning til profesjonell bildebehandling og videoredigering.

Målgruppen omfatter også musikere og musikkprodusenter, skapere av 3D-innhold og app-utviklere med store krav til ytelse, i tillegg til de nevnte fotografene og filmfotografene og deres samarabeidspartnere på redigerings- og produksjonssiden.

Mac Studio er navnet på den nye Mac-en, som kan leveres med to forskjellige prosessorer, M1 Max eller den aller nyeste av Apples M1-prosessorer, M1 Ultra. Apple kaller sistnevnte for verdens kraftigste prosessor-brikkesett for personlige datamaskiner — altså verdens kraftigste PC-prosessor.

Mac Studio Display
SØSKEN: Apples nye skjerm for folk i kreative yrker, Studio Display, er åpenbart en nær slektning av den nye datamaskinen for den samme målgruppen, Mac Studio. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Ut med Pro, inn med Studieo

Den nye Studio-betegnelsen ser ut til å seile opp som Apples nye undermerkevare-navn på produkter myntet på profesjonelle brukere. Noen tror at Studio-navnet innevarsler en utfasing av Pro-navnet som har vært brukt på en del produkter i topp-segmentet til nå.

Noe som styrker denne teorien, er at det samtidig med lanseringen av Mac Studio i mars 2022 dukket opp et annet Studio-produkt fra Apple kalt Studio Display. Dette er en 27-tommers 5K-skjerm som også hører hjemme i toppsjiktet når vi snakker om skjermer myntet på kreative brukere som særlig jobber med foto- og video-relatert programvare.

Apple selv hevder at Mac Studio-maskinene er så kraftige at brukerne kan gjøre ting som ikke er mulig med noen annen personlig datamaskin. Eksempler som Apple nevner, er å rendre enorme 3D-miljøer og spille av opptil 18 strømmer med ProRes-videoer. ProRes er en serie videokodeker som Apple har utviklet selv og som er høykvalitets-kodeker særlig myntet på effektivt etterarbeid i redigeringsstudio.

Mac Studio
FREMSIDEN: I tillegg til et ti-talls tilkoblinger på baksiden har Mac Studio tilkoblingsmuligheter også på fremsiden, i tillegg til en innebygd SD-kortleser. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Lanseringen av Mac Studio-konseptet kom nok litt overraskende på enkelte. Det var forventninger der ute til at Apple snart skulle lansere en 27-tommers iMac med M1-prosessor og Pro-ytelse. iMac er som kjent et konsept Apple lanserte tilbake i 1998 med datamaskin og skjerm integrert i én enhet, slik den originale Macintosh fra 1984 også var bygd. Isteden er 27-tommers iMac nå ikke lenger å finne i Apples produktspekter. Bare den mindre 24-tommeren er igjen. Apple ser altså ut til å ville tilby kravstore brukere et mer modulært opplegg med separat datamaskin og skjerm, altså Mac Studio og Studio Display, som kjøpes hver for seg.

For ordens skyld: Pro-navnet er fortsatt i behold på enkelte produkter. Vi har fortsatt en stasjonær bordmaskin kalt Mac Pro og også den bærbare MacBook Pro, som finnes både i 13-, 14- og 16-tommers utgaver. Men er du tungt inne i videoredigering og bildebehandling, er det altså Mac Studio og Studio Display som Apple gjerne vil anbefale deg nå.

M1-prosessorene og «Apple silicon»

Blant særegenheten i Apples historie er det faktum at selskapet har foretatt grunnleggende skifte av prosessor-arkitektur flere ganger. De første Mac-ene fra 1984 – eller Macintosh-ene, som de opprinnelig het – var basert på Motorolas 68000-arkitektur. I 1994 ble disse prosessorene forkastet til fordel for PowerPC-plattformen, med prosessorer produsert både av Motorola og IBM.

Apple M1 Ultra
HEFTIG: Verdens kraftigste og mest effektive prosessorbrikke noensinne i en personlig datamaskin, hevder Apple. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I 2005 kunngjorde daværende Apple-sjef Steve Jobs et nytt prosessorbytte, denne gang til Intel. I løpet av det kommende året var hele produktspekteret basert på Intel-prosessorer. Begrunnelsen var økt ytelse.

Men nå er ikke Apple lenger fornøyd med Intel-prosessorenes ytelse. I 2020 kunngjorde selskapet et forestående skifte til det som Apple selv gjerne kaller «Apple silicon», altså Apple-silisium på godt norsk. Dette er prosessorer basert på den såkalte ARM-arkitekturen. ARM-røttene går helt tilbake til 1985, da det opprinnelig britiske ARM-selskapet startet utviklingen av prosessorer basert på RISC-teknologi. RISC-forkortelsen står for «redusert instruksjonssett for datamaskin-prosessorer». ARM-prosessorene er gjerne rimelige, bruker minimalt med strøm og utvikler lite varme. I utgangspunktet var de særlig populære blant produsenter av små, portable og batteri-drevne enheter. Men etter hvert er de også utviklet for skrivebords-PC-er, servere og til og med superdatamaskiner.

Konseptet til Arm.Ltd er at selskapet designer prosessor-brikkene, lisensierer dem til kundene og setter ut produksjonen til diverse tredjeparts prosessor-produsenter. Til nå skal det være produsert mer enn 200 milliarder ARM-prosessorer, ifølge Wikipedia.

Apple M1 Ultra
FAMILIEBILDE: Her er alle brikkene så langt i Apples M1-serie. Fra venstre M1, M1 Pro, M1 Max og M1 Ultra. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I Apples tilfelle er det imidlertid Apple selv som designer prosessorene basert på ARM-arkitekturen. Sentrale tredjeparts prosessor-produsenter for Apple har vært sør-koranske Samsung og taiwanske TSMC. Sistnevnte ser ut til å bli en stadig mer sentral samarbeidspartner for Apple.

Apple startet med sine egen-designede ARM-prosessorer allerede i forbindelse med lanseringen av den første iPhone-mobilen i 2007 og har senere brukt Apple-silisium i alle iPhone-er, iPad-er, Apple TV-enheter, Apple Watch-klokker, AirPods-holdetelefoner og i andre elektronikkprodukter.

I 2020 kunngjorde Apple at også Mac-ene ville få «Apple silicon». Blant de få maskinene som i skrivende stund ennå ikke har fått skiftet ut sine Intel-prosessorer, er toppmodellen Mac Pro samt en Intel-versjon av Mac mini. Sistnevnte er for dem som ønsker å kunne konfigurere sin Mac mini med opptil 64 GB minne. M1-modellene av Mac minikan bare fås med 8 eller 16 GB minne, noe en del video-redigerere synes er litt lite.

114 milliarder transistorer

Men nå kan foto- og bilde-redigererne isteden oppgradere til Mac Studio. Maskinen fås i to varianter, enten med M1 Max-prosessor med interminne eller fellesminne på 32 GB, alternativt med 64 GB, eller modellen med M1 Ultra-prosessor, som har fellesminne på 64 GB, men som kan bestilles med hele 128 GB fellesminne. Dermed skulle disse kreative brukerne ha nok minne å boltre seg i.

Apple M1 Ultra
114 MILLIARDER: M1 Ultra-brikken består av 114 milliarder transister og støtter opptil 128 GB fellesmitnne. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Apple påstår altså at den nye M1 Ultra-brikken er et kvantesprang i ytelse for Apple-silisium. Ultra-brikken baserer seg på M1 Max-brikken, men er utstyrt med en nyutviklet arkitektur kalt UltraFusion som sammenkobler to M1 Max-brikker og dermed skaper en systembrikke (System on a Chip – SoC) med ekstraordinær ytelse og nye muligheter. M1 Ultra-brikken består av hele 114 milliarder transistorer. Ifølge Apple er dette det høyeste transistor-antallet i noen PC-prosessor til dags dato.

Ytelsen

De som velger den rimeligste Mac Studio-maskinen med M1 Max-prosessor, kan forvente følgende forbedringer, ifølge Apple:

  • Opptil 2,5 ganger raskere prosessor-ytelse (CPU-ytelse) enn den til nå raskeste 27-tommers iMac-modellen med 10-kjerners prosessor.
  • Opptil 50 prosent raskere CPU-ytelse enn Mac Pro med 16-kjerners Intel Xeon-prosessor.
  • Opptil 3,4 ganger raskere grafikkytelse enn 27-tommers iMac, og mer enn tre ganger raskere enn Mac Pro med sitt mest populære grafikkort. Merk at på Apples M1-prosessorer er både CPU og GPU – altså både datamaskin-prosessor og grafikk-prosessor – integrert på den samme brikken. Det trengs ikke noe separat grafikkort.
  • Opptil 7,5 ganger raskere enn 27-tommers iMac og opptil 3,7 ganger raskere enn 16-kjerners Mac Pro under transkoding av videosekvenser.
Studio Display
WEB-MØTE OM 3D: 3D-utviklere er med i målgruppen for nye Mac Studio og Studio Display. Bildet skal vel illustrere en liten web-konferanse om et 3D-prosjekt. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

De som velger Mac Studio med M1 Ultra-brikken, kan oppleve enda heftigere ytelse:

  • Opptil 3,8 ganger raskere prosessor-ytelse (CPU-ytelse) enn den til nå raskeste 27-tommers iMac-modellen med 10-kjerners prosessor.
  • Opptil 90 prosent raskere CPU-ytelse enn Mac Pro med 16-kjerners Intel Xeon-prosessor.
  • Opptil 60 prosent raskere CPU-ytelse enn med 28-kjerners Mac Pro.
  • Opptil 4,5 ganger raskere grafikkytelse enn med 27-tommers iMac, og opptil 80 prosent høyere ytelse enn det raskeste Mac-grafikkortet som er tilgjengelig i dag.
  • Opptil 12 ganger raskere enn 27-tommers iMac, og opptil 5,6 ganger raskere enn 28-kjerners Mac Pro under transkoding av videosekvenser.

Apple hevder at Mac Studio med M1 Ultra-brikken kan spille av opptil 18 videostrømmer med 8K ProRes-video i 4:2:2-fargeoppløsning, noe ingen annen datamaskine i hele verden angivelig kan gjøre.

Dette er vel å merke Apples egne ytelsestester. Det gjenstår i skrivende stund å se uavhengige tester som bekrefter disse tallene.

Ifølge Apple byr Mac Studio også på ekstremt rask datalagring. SSD-lagringsenheten er oppgitt med en ytelse på opptil 7,4 GB per sekund, noe som gir mulighet til å jobbe med massive prosjekter med utrolig høy hastighet.

Her hører det vel med å se på hvilke datamengder som kan lagres internt i Mac Studio. M1 Max-versjonen starter på 512 GB og kan også konfigureres med lagringsplass på 1 TB, 2 TB, 4 TB og 8 TB. M1 Ultra-versjonen starter på 1 TB og kan også fås med 2 TB, 4 TB og 8 TB. Det er verdt å merke seg at de heftigste konfigurasjonene er veldig dyre. Mer om prisene senere.

I Apples maskinbeskrivelser av Mac Studio finner man også referanser til Neural Engine. Dette er teknologi for maskinlæring og kunstig intelligens som Apple egentlig tok i bruk for å styrke såkalte «computational photography»-funksjoner i iPhone, men som også kan bidra til raskere og mer avansert foto- og video-behandling i Mac-er. Neural Engine-teknologien brukes også til raskere hvitbalanse-justering i videomøter og til å øke hastigheten på en del funksjoner i bildebehandling basert på kunstig intelligens.

Mange tilkoblinger

Folk som jobber i kreativ virksomhet med tunge foto- og video-løsninger, har ofte behov for å koble til annet avansert tilbehør. Mac Studio har godt med tilkoblingsmuligheter, særlig med tanke på at den er bygd som en forvokst liten Mac mini.

Mac Studio
4.000 LUFTEHULL: Mac Studio er utstyrt med et avanserte viftesystem og har hele 4.000 luftehull i chassiset. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Mac Studio byr på fire raske Thunderbolt-porter, én 10 gigabit Ethernet-port, to klassiske USB-A-porter, én HDMI-port og en lydutgang for høyimpedans-hodetelefoner eller eksterne høyttalere. WiFi 6 og Bluetooth 5.0 er innebygd. Alt dette finner man på baksiden av datamaskinen.

På fremsiden finner man i tillegg to USB-C-porter som støtter 10-gigabit USB-3. I tillegg er det en SD-kortplass på fremsiden. Kjekt å ha lett tilgjengelig på den plassen. I det hele tatt gleder nok erfarne Mac-brukere seg over at Apple i det siste ser ut til å ha blitt rausere enn før med porter og andre tilkoblingsmuligheter enn selskapet var i en god stund. Det merkes ikke minst på de bærbare Mac-ene.

På Mac Studio kan man koble til opptil fire Pro Display XDR-skjermer pluss én 4K-TV med til sammen nesten 90 millioner piksler. Pro Display XDR er proff-skjermen som Apple lanserte i forbindelse med den nyeste Mac Pro-maskinen i 2019. Dette er en 32-tommers 6K-skjerm til nesten 60.000 kroner, altså en vesentlig heftigere skjerm enn den nye Studio Display-skjermen med vesentlig lavere startpris, selv om den heller ikke er billig.

Mac mini-konseptet

Jeg har i denne artikkelen flere ganger kalt Mac Studio for en «forvokst Mac mini». Mac mini er en Apple-PC som lever en ganske anonym tilværelse, kanskje nettopp fordi den er så liten og ikke synes så godt på bilder fra kontormiljøer. Konseptet så dagens lys i 2005, da Apple ønsket å få fram en datamaskin som ville appellere mer til forbrukermarkedet. Apple har jo alltid vært kjent for ganske høye priser på sine produkter. Selve Mac mini-maskinen var ikke større enn en CD/DVD-innpakning i dybde og bredd, om enn litt tykkere. Den ble solgt uten skjerm, mus og tastatur. Tanken var vel at den kanskje kunne friste noen som allerede hadde en Windows-PC til kjøpe en Mac mini og prøve den med tilbehøret man allerede hadde hjemme, altså sin eksisterende PC-skjerm, sin mus og sitt tastatur.

Studio Display Mac mini
SKJERM OG MINI: Her er den nye Studio Display-skjermen avbildet sammen med en ordinær Mac mini. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

I hvilken grad Mac mini lyktes som rekrutterings-maskin til Mac-verdenen, vet jeg ikke. Men da jeg i 2019 fant tiden moden til å bytte ut min 27-tommers iMac fra 2009-generasjonen, valgte jeg Mac mini, som på det tidspunktet var å få kjøpt i 2018-årgang. Jeg hadde på det tidspunktet allerede en 32-tommers 4K-skjerm hjemme, så å kjøpe en ny iMac ville derfor være smør på flesk. Jeg har vært ganske godt fornøyd med Mac mini-en, bortsett fra at kanskje grafikk-ytelsen er litt i svakeste laget. Det merkes særlig under videoredigering.

Heftig vifteløsning

Utvendig er den største forskjellen mellom Mac mini og nye Mac Studio tykkelsen, opp fra 3,6 cm til 9,5 cm. Bredd og dybde er derimot som før, 19,7 cm.

Og hovedforklaringen på at Mac Studio er nesten tre ganger så tykk som Mac mini – 2,63x for å være nøyaktig – er det avanserte ventilasjonssystemet i Mac Studio.

Apple har bygd et ventilasjonssystem med doble vifter med luftekaneler som er utformet etter nøye beregninger av utluftingseffekten. På baksiden og undersiden av selve chassiset er det over 4.000 små utluftingshull. Apple påstår at Mac Studio er utrolig stillegående selv under kraftig prosessorbelastning. Noen av de første testene synes å bekrefte påstanden.

Mac Studio er vesentlig tyngre enn Mac mini, som bare veier 1,2 kg. Mac Studio med M1 Max-prosessor veier 2,7 kg, mens modellen med M1 Ultra-prosessor veier 3,6 kg. Nå er jo ikke dette maskiner som er myntet på å ta med seg noe sted, men har man mus, tastatur og skjerm på hytta, utgjør jo ikke en Mac Studio-boks noen uoverkommelig ekstra-balastning i hytte-bagasjen. Kanskje et relevant poeng også i disse sen-pandemiske hjemmekontor-tider?

Studio Display

Jeg har brukt såpass mye plass og tid på Mac Studio nå at jeg nøyer meg med noen stikkord om Apples nye Studio Display-skjerm. Det dreier seg altså om en 27-tommers Retina 5K-skjerm med over 14,7 millioner piksler. Skjermen har et avansert lydsystem og et kamerasystem som ser ut til å være vesentlig bedre enn det Apple har tilbudt på sine bærbare og integrerte datamaskiner tidligere. Faktisk har Apple høstet en del kritikk for lavere oppløsning på sine innebygd web-kameraer enn en del av konkurrentene.

Studio Display
TILBEHØR: Kjøper man en Mac Studio-maskin, er både skjerm, tastatur, mus og styreflate tilbehør. Holder man seg til Apple-produkter, kan dette være utvalget man ender opp med. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Nå har Apple bygd inn et 12 megapikslers kamera med ultravidvinkel-objektiv . Det har en funksjon kalt «I fokus», som automatisk skal sørge for at brukeren alltid er i fokus i bildet under web-møter.

Skjermen har tre sett med mikrofoner, og løsningen skal bidra til å redusere mer av bakgrunnstøyen enn ved tidligere videokonferanse-løsninger.

Lydsystemet har seks høyttalere fordelt på fire basshøyttalere og to diskanthøyttalere. Studio Display har støtte for romtilpasset lyd for musikk og video med Dolby Atmos.

Studio Display har tre USB-C-porter med hastighet på opptil 10 Gbps.

Skjermen kan leveres med glass i såkalt nanotekstur, som først ble lansert på Pro Display XDR-skjermen. Glasset sprer lyset for å redusere gjenskinnet.

Lysstyrken på skjermen er oppgitt til 600 nit. Det store P3-fargerommet har støtte for over én milliard farger.

Mac Studio
KREATIVITET: Apples pressebilder viser alltid mye ryddigere kontorbilder enn artikkelforfatterens eget hjemmekontor. Det blir spennende å se hvor attraktivt kreative utøvere finner det nye Studio-konseptet til Apple. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Skjermvinkelen kan justeres med opptil 30 grader, og Apple har også utviklet et tilbehørs-stativ med en motvektsarm som gir en nærmest vektløs opplevelse ved justering av skjermen. Skjermen kan dessuten veggmonteres via VESA-adapter der man kan veksle mellom landskaps- og portrett-modus.

Mottakelsen

Informasjonen her om nye Mac Studio er så langt hentet hovedsakelig fra Apples egen presentasjon av det nye produktet. De første testomtalene fra publikasjoner som har fått Mac Studio til test tidlig, begynner imidlertid å dukke opp når disse linjer skrives. Jeg har tatt en rask titt på noen av dem og kan fastslå at amerikanske Macworld konkluderte med at nye Mac Studio har imponerende prosesseringskraft. I tillegg byr den port-fleksibilitet, med andre ord et godt utvalg av tilkoblingsmuligheter av ulike typer. På pluss-siden står også mulighet for å kunne koble til opptil fem skjermer. Dessuten er viftene svært støysvake, fastslår amerikanske Macworld.

De kritiske merknadene er knyttet det samme som har vært tilfelle for mange Mac-produkter i senere år, altså at brukerne ikke kan endre noe på lagrings- og minne-konfigurasjon etter at man har kjøpt datamaskinen. Dessuten synes Macworld USA at måten man setter opp fingeravtrykks-avlesing på, er krøkkete.

M1 Ultra-skjermteknologi
M1 Ultra-brikken har spesialutviklet Apple-teknologi som f.eks. en skjermmotor som kan kjøre flere eksterne skjermer. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Norske Macworld, hvor jeg tidligere – altså i den yrkesaktive delen av livet mitt – hadde gleden av å jobb både som journalist og redaktør, har i skrivende stund ikke testet Mac Studio. Men min gamle kollega Arno Vaa skrev etter lanseringen av Mac Studio at det skulle mye til for ikke å kunne glede seg over en ny maskin som er mange ganger raskere enn de forrige Mac Pro-modellene.

Techradar Pro betegner Mac Studio som en imponerende kompakt datamaskin. Testene viser at maskinen håndterer 8K-video ekstremt bra, og det samme gjelder bruken av kunstig intelligens under bildebehandling i Adobe Photoshop, skriver Techradar Pro.

På minus-siden anfører Techradar Pro at dette er en PC man bør styre utenom hvis man ikke trenger all datakraften som Mac Studio byr på. Dette er definitivt en dyr datamaskin, uaktuell for den jevne PC-bruker. Den er bygd for «creative professionals», som det heter, ikke for noen andre. Og det er heller ikke en datamaskin for dem som liker å oppgradere og bygge ut PC-ene sine, ifølge Techradar Pro.

Prisene

Disse nye Apple-produktene ble lansert tidlig i mars 2022, og leveringen til kundene startet 18. mars 2022.

Mac Studio med M1 Max-prosessor, 10-kjerners cpU, 24-kjerners GPU og 16-kjerners Neural Engine har en startpris på 24.490 kroner. Da får man en maskin med 32 GB fellesminne. Det koster 5.000 kroner ekstra å utvide til 64 GB minne. Lagringsplassen kan utvides i flere trinn opptil åtte terabyte. Maksimalt konfigurert kommer maskinen på 59.490 kroner.

Vil man over på den kraftigere M1 Ultra-prosessorbrikken, øker prisene betraktelig. Startprisen for Mac Studio M1 Ultra med 20-kjerners CPU, 48-kjerners GPU, én terabyte lagring, 32-kjerners Neural Engine og 64 GB fellesminne er 49.490 kroner. En toppkonfigurert maskin med 64-kjerners GPU, 128 GB fellesminne og åtte terabyte lagring kommer på 99.490 kroner. Men det finnes mange varianter mellom disse to prisene.

Strømkabel er inkludert i alle prisene, men skjerm, tastatur og mus eller eventuelt styreflate kommer i tillegg.

Apples norske nettsider inneholder en grei konfigurerings-kalkulator som forteller mer om alle de mellomliggende tilbudene.




Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn