Eplenyheter-logo m/fokus – REN

Er Apple TV en OK fremviser?

Apple TV + Eumig 824 SonoMatic
FREMVISERE FØR OG NÅ: Min gamle Eumig 824 SonoMatic, lansert i 1977, plukket fram fra pensjonist-hyllen sin for å gjøre tjeneste som bakteppe for noen av vår tids fremvisere, i dette tilfelle fem eksemplarer av Apple TV som representerer fire generasjoner av dette produktet. I midten nye Apple TV 4K 3. generasjon, som ble lansert høsten 2022. (Foto: Toralv Østvang.)

Innhold

Apple har lansert sin tredje Apple TV-enhet med 4K i navnet. Den er blitt litt mindre og litt raskere enn de to forrige. Og dermed enda litt bedre både til spill og strømmetjenester. Men hvor velegnet er Apple TV – og spesielt nyeste Apple TV 4K 3. generasjon – til å vise egne bilder og egne videoer?

Den lille unnselige Apple TV-enheten har mange bruksområder. Før jeg går nærmere inn på hvordan mine forskjellige Apple TV-enheter opp gjennom årene har erstattet lerret, lysbildefremviser og filmfremviser, kan det være på sin plass å se på hvilke andre oppgaver Apple TV kan brukes til.

Forbedringene

Men aller først: hva er de viktigste nyhetene og endringene med Apple TV 4K 3. generasjon? Kjernen er Apples prosessorbrikke A15 Bionic, kjent blant annet fra produkter som iPhone 13-modellene, iPhone 14 og 14 Plus samt sjette generasjon iPad mini – men ikke iPhone 14 Pro-modellene, som er utstyrt med den enda kraftigere A16 Bionic. A15 Bionic-brikken har uansett hele 15 milliarder transistorer og er vel egentlig «overkill» til bare å administrere strømmetjenester. Men desto nyttigere for en del av de andre oppgavene som Apple TV etter hvert er blitt tildelt. Som for eksempel å kjøre kjappe spill på stor TV-skjerm.

Apple TV 4K 3. generasjon
EN VOKSENDE FAMILIE: Nye Apple TV 4K 3. generasjon fra 2022 (A2843) i midten, omkranset av fra venstre Apple TV fra 2012 (A1427) og Apple TV HD 32 GB fra 2015 (A1625), og til høyre for den nye i midten ser vi Apple TV HD 4K (1st gen.) fra 2017 (A1842) og lengst til høyre Apple TV HD 64 GB fra 2015 (A1625). Merk at den nyeste har fått forenklet logo. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Apple lover opptil 50 prosent raskere prosessorytelse (CPU) og opptil 30 prosent raskere grafikkprosessering (GPU) med A15 Bionic i Apple TV 4K 3. generasjon sammenlignet med A12 Bionic i den forrige Apple TV 4K-enheten fra 2021.

I en test av nye Apple TV har Tom’s Guide fastslått at det nå tar ett sekund å laste inn Netflix mot fire sekunder med forgjengeren. For Disney Plus snakker vi om fire sekunder mot seks sekunder med 2021-modellen.

Lagringsplassen på de to modellene som er tilgjengelig, er nå henholdsvis 64 og 128 GB. Tallene for forrige generasjon var 32 og 64 GB. Det er først og fremst til spill at man har nytte av den økte lagringsplassen, for filmer og video blir vist via strømming, ikke hentet fra den interne lagringsplassen i Apple TV-enheten.

HDR10+

Den nye Apple TV-enheten har også fått støtte for HDR10+. Dette er en videoteknologi for å håndtere høyt dynamikkomfang, altså for avspilling av HDR-video (High Dynamic Range). HDR10+ er en konkurrent til Dolby Vision, som Apple TV har hatt støtte for siden 2017.

En av hovedaktørene i HDR10+-leiren er Samsung, og HDR10+-standarden er delvis bygd på Samsung-teknologi. Apple TV-brukere som gjerne vil vise 10-bits video på TV-en i stua, kan nå gjøre det også med Samsung-TV-er og andre merker som støtter HDR10+, men ikke Dolby Vision. Foruten Samsung er Panasonic og Philips blant TV-merkene som støtter HDR10+.

Apple TV 4K 3. generasjon
FAVORITT: Apple-serien For All Mankind har vært en av favorittseriene på Apple TV hjemme i artikkelforfatterens husstand. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

For min del har jeg en forholdsvis ny 55-tommers LG CX-TV i stua og har derfor hatt glede av full Dolby Vision-støtte en god stund allerede. En del TV-er støtter også begge standardene. HDR10+-støtten i nye Apple TV er med andre ord viktig for dem det gjelder, men har altså liten betydning for en del andre. Uansett er det flott at Apple TV ikke legger begrensninger på hvilke TV-standarder man kan velge mellom.

Mer om forskjellen på HDR10, HDR10+ og Dolby Vision kan spesielt interesserte lese i denne artikkelen: HDR10 vs HDR10+ vs Dolby Vision: Which is better?

For ordens skyld støtter begge versjonen av Apple TV 4K 3. generasjon den opprinnelige HDR10-standarden [uten + i navnet) samt HLG, som står for Hybrid Log Gamma. Litt forenklet er HLG en standard som inneholder signaler både for SDR (Standard Dynamic Range) og for HDR (High Dynamic Range). La oss si at kameraet ditt har gitt deg mulighet til å ta opp en ferievideo i 10-bits HDR-kvalitet – stadig flere moderne digitalkameraer kan dét. Videoredigeringsprogrammet ditt bør la deg kunne redigere og eksportere videoen i HLG, for da vil mottakere av videoen som fortsatt har TV som bare håndterer 8-bits SDR-video, også kunne se videoen i god kvalitet. For det å vise 10-bits video på en 8-bits TV kan gi rare bieffekter som utblåste lyse områder og altfor mørke skyggeområder. Det skal man unngå ved hjelp av HLG.

De øvrige nyhetene med Apple TV 4K 3. generasjon er blant annet 4 GB internminne mot 3 GB i forrige modell, og en ny versjon av Siri Remote-fjernkontrollen med ladeport for USB-C i stedet for Apples Lightning-port. Det medfølger ingen ladekabel, men mange av oss har gjerne flere USB-C-kabler liggende rundt omkring i huset.

Apple TV 4K 3. generasjon
4K-video stiller store krav til bilde-, video- og lydkvalitet. En god HDMI-kabel kan derfor bli en ganske fordyrende del av systemet. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Merk at man også må skaffe seg riktig type HDMI-kabel hvis man skal få fullt utbytte av nye Apple TV. Under min testing fulgte jeg Apples råd om å bruke en Belkin UltraHD High Speed 4K HDMI-kabel, som er aktuelt hvis man har en TV som støtter bildeoppfriskning på 120 Hz, som jeg har – og som krever en HDMI 2.1-kabel. Dette betyr en ekstra-investering på over 400 kroner, hvis man ikke har en tilsvarende HDMI-kabel liggende. Apple TV støtter for øvrig både Xbox- og PlayStation-spillkontrollere.

Nyeste Apple TV 4K nyter naturligvis godt av nyhetene i operativsystemversjon tvOS 16 som ble lansert høsten 2022 med støtte blant annet for flere spillkontrollere fra Nintendo. I skrivende stund er vi kommet til tvOS 16.3.

Mer klimavennlig

I motsetning til de to forrige 4K-utgavene av Apple TV er 2022-utgaven vifteløs. Den mangler forgjengerens luftdyser i bunnen. Ja, det ligger faktisk en aldri så liten klima-forbedring i dette. Det er angivelig den forbedrede effektiviteten i A15 Bionic-prosessorbrikken som har gjort at nye Apple TV 4K ikke trenger vifte. Derav et mer kompakt design. Men dette bidrar også til 25 prosent reduksjon i karbon-fotavtrykket sammenlignet med forrige generasjon, ifølge Apple.

Apple TV 4K 3. generasjons-enheten som jeg har hatt til test, veier 214 gram, mens min Apple TV 4K 1. generasjon-enhet fra 2017 veier 420 gram. Altså nesten en halvering av vekten.

Vil man ha en enda lettere modell, kan man kjøpe versjonen uten Ethernet-port. Vekten oppgitt til 208 gram. Men da mister man også støtten for Thread-nettverk, og lagringsplassen minskes fra 128 til 64 GB. Thread er en nettverksprotokoll som brukes i hjemmeautomasjon basert på den nye Matter-standarden, der Apple TV kan inngå som en viktig styringsenhet. Den muligheten bør man ha med seg i dag, om ikke annet så i hvert fall med tanke på fremtiden. Da er den 300 kroner rimeligere 64 GB-modellen egentlig uinteressant. Så den glemmer vi.

Egentlig er naturligvis vekten på Apple TV-enheten uten betydning for den daglige bruken, siden dette er en enhet som skal stå plassert på et TV-bord eller gjemt i en eller annen hylleanordning. Ikke noe man bærer med seg. Men alle miljø- og klimamessige tiltak, små og store, bør ønskes velkommen i våre dager. Også de som bare ser symbolske ut.

Apple TV 4K 3. generasjon
ENKELT: To eller tre tilkoblinger og ingen betjeningsknapper. Apple TV er definitivt minimalisme. Dette er den nye «toppmodellen» med Ethernet-kontakt i tillegg til HDMI- og strømkontakt. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Allsidig produkt

Jeg antar at det er en del som har en lignende tilnærming som meg til bruken av Apple TV, altså med fokus på foto og video, om enn kanskje ikke helt tilbake til den analoge verdenen som jeg kommer fra. Andre har sikkert helt andre innfallsvinkler til hvorfor de har endt eller kommer til å ende opp som Apple TV-brukere.

Noen ønsker kanskje først og fremst å bruke Apple TV til å administrere tilgangen til alskens strømmetjenester. Selv om for eksempel min nevnte LG-TV har menyvalg for dette, synes jeg brukergrensesnittet er mye bedre og enklere med Apple TV. Hjemme hos oss bruker vi derfor alltid Apple TV når vi skal aktivere en eller annen strømmetjeneste.

For andre er det kanskje vel så viktig å kunne vise tekstene på alle sangene i Apple Music-tjenesten på TV-en i stua, slik at blir lettere å synge med.

Atter andre er kanskje ivrige brukere av Apple Fitness+-appen og ønsker å bytte ut Sats med stua foran TV-en som sitt nye treningssenter.

Og så har vi dem som ønsker å spille spillene sine på en 55- eller 65-tommers TV – eller enda større – i stedet for på en liten iPhone- eller iPad-skjerm. Tradisjonelt har riktignok hardcore-gamere foretrukket andre plattformer enn Apple, men abonnementstjenesten Apple Arcade har sikkert bidratt til å lokke flere spillinteresserte over på Apple-plattformen. Jeg antar at Apple TV 4K 3. generasjon er en grei spill-enhet for dem som vi litt kjipt kaller «folk flest» – et begrep som også jeg føler meg inkludert i. Mer kravstore spillere vil nok velge andre løsninger. Dem om det. Men jeg har lest spekulasjoner om at Apple kanskje har heftigere spill-ambisjoner med Apple TV enn det vi ser i dag, begrunnet med at Apple begynner å få noen veldig kjappe prosessorbrikker i sin portefølje. Som sagt – bare spekulasjoner.

Apple TV 4K 3. generasjon
PASSER PÅ: Apple TV kan også være med på å overvåke boligen. Her har noen ringt på døra midt under Ted Lasso-show, og et bilde av hvem som står utenfor har dukket opp i Apple TV-skjermbildet. Dørklokkene som trengs, ser imidlertid ikke ut til å være til salgs i Norge ennå. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Siden 2007

Selv er jeg blant dem som har hatt en Apple TV-enhet i stua «siden tidenes morgen». Det vil si omtrent siden 2007, da Apple lanserte sin første Apple TV-enhet. For eksempel fikk jeg med meg oppgraderingen til HD-støtte i tredje generasjons Apple TV i 2012, etterfulgt av versjonen som fikk HD i navnet tre år senere, Apple TV HD. Og så kom den første 4K-versjonen i 2017. Andre generasjon av 4K-enheten fra 2021 hoppet jeg over. Men nå har 3. generasjon av Apple TV 4K vært på plass i stua siden lanseringen i oktober 2022.

Jeg må vel med andre ord kunne sies være en forholdsvis erfaren bruker av Apples bilde- og video-fremviser. Selv om Apple TV-konseptet også er mye mer, som jeg allerede har prøvd å vise.

I all beskjedenhet må jeg også kunne påstå å ha mitt historiske og analoge sammenligningsgrunnlag er på plass. Jeg fikk mitt første filmbaserte fotoapparat som 12-åring, lærte meg mørkeromsarbeid på skolen samme år og fikk spart opp til min første lysbildeprojektor da jeg var 13. Rundt ti år senere, sånn omtrent midt på 1970-tallet, prøvd jeg meg på smalfilm, såkalt Super 8-film, riktignok med ganske primitivt utstyr til å begynne med. Men etter hvert fikk jeg i det minste anskaffet klippeutstyr for fysisk å kunne klippe og lime sammen filmstrimler. Det var slik man redigerte film før verden ble digital. Lyd ble det imidlertid ikke noe av før på 1980-tallet, da mine første videokameraer ble en del av arsenalet. Disse stumfilmene er imidlertid blitt digitalisert i senere år og har i det minste fått litt bakgrunnsmusikk.

Etter studiene endte jeg opp som journalist. Litt før midten av 1980-tallet svitsjet jeg fra dagspresse til datapresse, med ansvar for blant annet å følge utviklingen av digital foto- og video-teknologi, på grunn av interessen min for nettopp dét. Siden da har jeg prøvd å være tett på det som skjer på disse områdene.

Apple TV 4K 3. generasjon
SIRI-FJERNKONTROLLEN: Endelig har Apple TV fått en fjernkontroll med brukergrensesnitt som også artikkelforfatteren er blitt fornøyd med. Og nå har den fått USB-C-ladekontakt, et tegn på at Apples omlegging bort fra Lightning-kontakten er kommet et steg videre. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Tilknytningen til Apples økosystem skyldes nok at jeg var med på å sparke i gang den norske Macworld-satsingen, først som en liten seksjon i PC World Norge på 1980-tallet og som selvstendig tidsskrift på 1990-tallet. Forlaget jeg jobbet i, var den norske datterbedriften til det amerikanske forlaget som utga tidsskrifter som PC World og Macworld i USA. Vi la riktignok ned norske Macworld høsten 1996, da Apple sto på konkursens rand og det norske annonsemarkedet for Apple-relaterte produkter døde. Men Apple kom seg som kjent på beina igjen og vel så det, for å si det mildt. Norske Macworld dukket opp igjen – som nettpublikasjon. Macworld.no eksisterer den dag i dag, men naturligvis uten min deltakelse, siden jeg er blitt pensjonist. Om enn med skrivelysten i behold og fortsatt ivrig bruker av Apple-produkter, inklusive Apple TV.

Poenget med denne lille gjennomgangen av mitt eget forhold til foto-, film-, video- og Apple-produkter er ikke et forsøk på selvskryt, men på å sette Apple TV inn i en teknologi-historisk sammenheng som i hvert fall har en viss relevans for folk med interesse for foto og video i dag. Særlig folk som gjerne bruker Apple-produkter til å bearbeide og vise fram sine bilder og videoer.

Den nye fremviseren

Som man skjønner, har jeg helt siden tenårene på 1960-tallet – som sikkert høres ut som middelalderen for yngre lesere – vært ivrig etter å vise fram mine bilder og etter hvert også filmer på et stort lerret i stua via en lysbildeprojektor eller filmfremviser. Selv om jeg har tusenvis av lysbilder – altså fotografier tatt på positiv film – stående i kassetter i hyllene på hjemmekontoret mitt, har jeg for lengst konvertert min siste lysbildefremviser til elektronikk-avfall. Det vil si kvittet meg med den på forsvarlig måte. En god del av lysbildesamlingen er for lengst skannet inn og omgjort til digitale bildefiler, men det gjenstår fortsatt en god del. Dette er nå fotografier som jeg ikke har mulighet til å se igjen før jeg skanner dem inn og legger dem inn i samlingen min i Apple Bilder (Apple Photos) eller skyversjonen av Adobe Lightroom. (Jeg har virret litt fram og tilbake mellom disse to bildearkiv-programmene, men det er en helt annen historie.)

Apple TV 4K 3. generasjon
TRENING HJEMME: Apple Fitness+ er et multiplattform-abonnement som for eksempel gjør det mulig å trene på kickboxing foran TV-en. (Pressefoto: Apple.) (Klikk for større bilde.)

Forleden dag tok jeg fram mitt gamle sammenleggbare lysbilde- og film-lerret for å måle dimensjonene, noe jeg aldri har gjort før. Og som jeg hadde en følelse av, viste det seg at bredden samsvarte godt med vår 55-tommers TV i stua. Lerretet er riktignok kvadratisk og like høyt som bredt, mens TV-skjermen har 16:9-proporsjoner. I praksis betyr det at TV-en egner seg utmerket til visning av størsteparten av mine video- og bilde-prosjekter, mens den gamle lerret-løsningen kanskje var litt bedre for visning av bilder tatt i portrettformat, altså «på høykant». Uansett får jeg i praksis vist størsteparten av mine digitale bilder og videoer i samme størrelse som jeg i flere tiår tidligere viste mine lysbilder og smalfilmer. Familien samt venner og bekjente på besøk får i prinsippet den samme opplevelsen som de alltid har hatt når jeg bestemmer meg for å plage dem med bildene, filmene og videoene mine.

Slutt på riggingen

Men de slipper å være med på rigge-arbeidet i forkant. Sette opp stativet som lerretet rulles ut fra. Plassere lysbildefremviser eller filmfremviser på stuebordet eller annet egnet sted, kanskje prøve å justere høyde og visningsvinkel ved hjelp av bøker fra bokhyllene. Og prøve å mørklegge stua hvis det fortsatt er lyst ute. I det hele tatt var det mye arbeid i å klargjøre for bilde- og filmfremvisning i gamle dager.

Med Apple TV (og tilsvarende for konkurrerende løsninger, naturligvis) er det bare å plukke opp fjernkontrollen, trykke på et par knapper – og vips! så er stua klar for bilde- og video-fremvisning. På TV-en.

For meg er dette ypperlig. I 2009 oversatte jeg en amerikansk lærebok i hjemmevideo til norsk, «Den lille digitalvideo-boken» med undertittel «Slik lager du videoskisser – enkelt og greit». Teknologisk er den utdatert nå, men nettopp begrepet «videoskisser» er stikkord for noe av det viktigste jeg lærte meg under arbeidet med boken. Nemlig hvor fornuftig det er å lage korte – til dels svært korte – videoer. Å se andres langtekkelige videoer av hele sommerferien kan være gudsjammerlig kjedelig. Videobokforfatteren Michael Rubin – med bakgrunn fra filmteamet til George Lucas og altså ikke å forveksle med sportsutstyrs-milliardæren Michael G. Rubin – oppfordret i boken til å lage korte videoer. Jeg har fulgt rådet i ganske stor grad, selv om jeg også lager noen lengre videoer innimellom. Men gamle dagers rigging for å vise video er ikke noe man gidder å gjøre bare for vise en videosnutt på halvannet minutt. Det gjør jeg imidlertid gjerne nå når hele samlingen av flere hundre egne videoer bare er et par trykk på fjernkontrollen unna. Og besøkende liker det. For nå vet de at de kan gå tilbake til kaffekosen og pratingen bare noen få minutter etter at jeg har sagt jeg vil vise dem en video. De slipper å slite seg gjennom en lang hjemmekinoøkt bare fordi stua er rigget.

Stadig bedre

Som de fleste teknologi-konsepter er heller ikke Apple TV uten ulemper. En av dem er at husets hoved-PC – eller hoved-Mac i dette tilfellet – må være påslått og nettverket må være oppe og gå. Selv om Apple TV-enheten har en del lagringsplass, i dette tilfellet 128 GB, er jo ikke det nok til – som i mitt tilfelle – å lagre store bilde- og videosamlinger. Mitt lokale Apple Bilder-arkiv er på rundt 1,3 terabyte, og jeg har også oppunder én terabyte i Adobe Photoshop Lightroom. Begge løsningene lagrer for så vidt innholdet også i skyen, men det er de lokale disk-baserte filene som Apple TV henter fram når den skal vise bilder og videoer på TV-en i stua. Derfor må Mac-en med stor diskplass – i mitt tilfelle et antall eksterne disker – være slått på når jeg skal vise bilder og video via Apple TV i stua. Siden jeg har hjemmekontor i underetasjen, blir det ofte en løpetur ned trappa og opp igjen før Apple TV kan vise mine bilder og videoer. Det henger fortsatt igjen et snev av rigging, liksom. Heldigvis omfatter dette problemet hverken TV-visning, strømmetjenester eller spill og andre Apple TV-apper på Apple TV-enheten.

Apple TV 4K 3. generasjon
ADVARSEL: Man risikerer å få feilmelding hvis man prøver å vise bilder og video via Apple TV hvis den tilknyttede Mac-en er avslått eller hvis hjemmedeling ikke er aktivert. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Ellers blir Apple TV – slik jeg opplever det, med mine bruksområder – bedre for hver generasjon. Som for eksempel i håndteringen av de to bildesamlings-appene som jeg bruker, Apple Bilder og Adobe Photoshop Lightroom. Bildealbumene åpnes stadig raskere. Apple TV ser ut til å fungere best sammen med Apple Bilder-samlingen min, men med de siste oppdateringene fra Adobe synes jeg også at Lightroom-samlingen min er blitt tilgjengelig med mye kortere ventetid enn jeg opplevde tidligere.

Jeg spiller for lite til å ha noen sterk formening om hvor mye bedre Apple TV er blitt som spillmaskin.

Konklusjon

Som man skjønner, har jeg og min husstand vendt oss til at Apple TV er en naturlig bestanddel i vår samling av medie-relatert elektronikk, både for passiv mediebruk – les: se på TV-programmer og på filmer fra strømmetjenester samt lytte til musikk – og for aktiv mediebruk – les: redigere, organisere og presentere bilder og videoer som vi har skapt selv.

Vi kunne sikkert ha blitt godt fornøyd med konkurrerende løsninger. Men gitt den sterke tilknytningen til Apples økosystem har Apple TV vært et naturlig valg som vi blir mer og mer fornøyd med.

Prisen

Apple TV 4K 3. generasjon, lansert i oktober 2022, har en veiledende pris på 2.090 kroner. Da snakker vi om «toppmodellen» med WiFi, Ethernet, 128 GB lagringsplass og støtte for Thread-nettverk. Hvis man nøyer seg med 64 GB lagringsplass, ingen Ethernet-port og ingen Thread-støtte, er prisen 1.790 kroner.

Apple er ofte blitt kritisert for høye priser, men her har faktisk prisene falt ikke ubetydelig siden forrige generasjon. Konkurrentene er likevel stort sett fortsatt en god del rimeligere.

Tekniske data

ProsessorA15 Bionic prosessorbrikke
BluetoothBluetooth 5.0
HDMIHDMI 2.1
Thread IoT-støtteJa, på modellen med Ethernet-kontakt
VideoformaterSDR med AVC/HEVC opptil 2.160p/60 bps. Dolby Vision opptil 2.160p/60 bps. HDR10+/HDR10/HLG med HEVC opptil 2.160p/60 bps. H264, MPEG-4, AC-LC.
LydformaterHE-AAC (V1), AAC (opptil 320 Kbps), AAC (fra iTunes Store), MP3 (opptil 320 Kbps), MP3 VBR, Apple Lossless, FLAC, AIFF, og WAV; AC-3 (Dolby Digital 5.1), E-AC-3 (Dolby Digital Plus 7.1 surround sound) og Dolby Atmos.
BildeformaterHEIF, JPEG, GIF, TIFF
SystemkravApple ID trengs for hjemmedeling samt kjøp og leie fra App Store og andre Apple-tjenester. 802.11-basert trådløst nettverk, Ethernet eller bredbånd-tilgang. Tilkoblet 4K- og HDR-TV nødvendig for å vise 4K og strømme HDR-innhold. HDMI-kabel nødvendig.
Dimensjoner og vekt Apple TV 4K31 mm (H) x 93 mm (B) x 93mm (D). Vekt WiFi-modell: 208 gram. Vekt WiFi- + Ethernet-modell: 214 gram.
Dimensjoner og vekt Siri-fjernkontroll136 mm (H) x 35 mm (B) x 9,25 mm (D). Vekt 66 g.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Del artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn